Ultrasound exam pregnancy pregnant doctor

Mi folyik a magyar kórházakban? Sorra szűnnek meg az ilyen osztályok: megoldás még nincs

2024. május 22. 10:13

Gyökeres átalakítás előtt áll a szülészeti ellátás Magyarországon - írja az mfor. Az elmúlt években számos szülészet zárt be ideiglenesen vagy végleg, a lap gyűjtése szerint 2022 júniusától 18 alkalommal történt leállás az ország szülészetein. Az indokok a következők voltak: szakmaspecifikus koncentráció, kapacitásallokáció, az osztály túlterheltsége, extrém időjárás, humánerőforráshiány, nyári szabadságolások. Kérdés, hogy a tervezett szülészeti reformmal csökken-e majd az ilyen jellegű problémák száma.

Jelentős átalakítást tervez a Belügyminisztérium a magyarországi szülészeti ellátásban. Az erről szóló márciusi kormányrendelet még a szakmát is meglepte - írják. Olyan szülészeteket hoznának létre, ahová csak komplikációmentes várandósság esetén kerülhetnének be a nők. Már zajlik az országban azoknak az intézményeknek a kiválasztása, ahol „bensőséges hangulatú szülészeteken”, kevesebb orvossal, szülésznők jelenléte mellett adhatnának életet gyermeküknek a nők. 

A tervek szerint a szülészeti ellátás eddigi II. és III. szintje mellé hozná be az alacsonyabb, I. szintet is az országban. Ezekben az úgynevezett családias jellegű, akár 5 ágyas kórházi szülőotthonokban nem lenne koraszülött intenzív, sem neonatológus, azaz újszülöttgyógyász, újszülött-szakápoló, aneszteziológus, vagyis altatóorvos és intenzív terápiás orvos sem állna 24 órában rendelkezésre – ha mégis szükség lenne rájuk, 30 percen belül elérhetőnek lennének. (A II. szint biztosítaná a komplikáltabb szülések levezetését, míg a III. szinten a koraszülött-ellátás is rendelkezésre állna) Szakemberek szerint ennek hátterében nem feltétlenül az egészségügyi reform, hanem az immár érzékletesen nagy szakemberhiány áll - írja a lap.

Kunetz Zsombor egészségpolitikai szakértő viszont azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy „a rendelettervezetet nemcsak az orvoshiány szülte, hanem elképzelhető, hogy azon magánszolgáltatók lobbija is, akik eddig nem tudtak szüléseket vállalni a minimumfeltételek hiánya miatt, azonban ezen feltételek jelentős csökkentésével már képesek lesznek rá”.

Sok helyen zárt be végleg, vagy ideiglenes szülészet az elmúlt években

2022

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • a Mohácsi Kórház igazgatója közölte a lakossággal, hogy május 30-tól megszűnik a szülészeti ellátás a kórházban, azt a pécsi klinika veszi át. Az indok: szakmaspecifikus koncentráció.
  • négy szülésznő mondott fel a budapesti Szent Imre Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályán, aminek következményeként szeptember egyik hétvégéjén nem lehetett szülni a szülészetéről híres kórházban. Kapcsolódó cikk
  • orvos- és ápolóhiány miatt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet szülészetén sem fogadtak szülő anyákat.
  • Június 16. 10 órától június 20. 08 óráig nem lehetett szülni a budapesti Uzsoki Utcai Kórházban, helyette a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban, a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézetben és a Bajcsy-Zsilinszky Kórház-Rendelőintézetbe irányították át a szülő nőket.
  • Július 18-tól augusztus 5-ig szünetelt a szülészet-nőgyógyászati ellátás Várpalotán a Szent Donát Kórházban, ezért Veszprémbe kellett menniük a kismamáknak.
  • Ügyeleti időben egész júliusban nem tudtak szülni a kismamák a Mezőtúri Kórház és Rendelőintézetben, mert ügyeleti időben nem volt aneszteziológiai szakvizsgával rendelkező orvos
  • A nyári szabadságolások miatt augusztusban Tatabányán a Szent Borbála Kórházban öt napon át szünetelt a szülészeti ellátás.
  • A Kalocsai Szent Kereszt Kórházban humánerőforrás problémák miatt 2022. november 14-től 2023. január 31-ig a Csecsemő- és gyermekgyógyászati osztály működése és ennek következtében – az új újszülött ellátás miatt – a Szülészet-nőgyógyászati osztály szülészeti ellátását felfüggesztették. A szülészeti ellátást ezalatt a Bajai Szent Rókus Kórház és a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház kecskeméti szülészete biztosította, a babák ellátását a kecskeméti Csecsemő- és gyermekgyógyászati osztály vállalta át.

2023

  • Január 1-jétől hétvégenként és ünnepnapokon – a nagyon sürgős és műtétet igénylő eseteket leszámítva – nincs szülészeti és nőgyógyászati ellátás a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházban.
  • Tavaly január elsejétől a szakorvosok hiánya miatt átmenetileg bezárták a szülészeti és az újszülöttellátási osztályt Szentesen is, a Dr. Bugyi István Kórházban.
  • Március 1-től októberig hétvégente nem volt szülészet a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban, és mivel fekvőbeteg-ellátás sem volt ez idő alatt, a pénteken megcsászározott kismamákat mentők vitték át Győrbe.
  • Július 24-től szeptemberig este és hétvégén nem, csak hét közben, reggel 8 és délután 16 óra között lehetett szülni a Jászberényi Szent Erzsébet Kórházban.
  • Augusztusban a budapesti Honvéd Kórházból irányították át a szülő nőket péntek déltől vasárnap délig az Uzsoki Utcai Kórházba, a Kistarcsai Flór Ferenc Kórházba, a Váci Jávorszky Ödön Kórházba, illetve a Semmelweis Egyetem Klinikai Központjába. A szélsőséges időjárás miatt megnövekedett születésszámra hivatkoztak.
  • A balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház szülészeti-nőgyógyászati ellátásával már 2023 nyara óta gondok voltak, november 3-tól pedig úgy döntött az intézmény vezetése, hogy év végéig szünetelteti a betegellátást.

2024

  • A balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórházban ugyan januárban heti két, februártól heti három műtétes napon újraindult a szülészeti ellátás, most újra leállt az osztály, június végéig ismét szünetel a fekvőbeteg-ellátás.
  • Április 19-től május 6-ig átmenetileg bezárt a Keszthelyi Kórház szülészete, szülni Zalaegerszegre, Nagykanizsára, Ajkára vagy Kaposvárra mehettek az érintett kismamák. Az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint munkavállalót érintő betegség, valamint kapacitásallokációs problémák álltak a háttérben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm