Toilet paper roll on orange color background.Studio shotn

Sok idős magyar fertőződött meg szalmonellával: itt kaphatták el a fertőzést, többen kórházba kerültek

2024. április 15. 17:16

A 14. héten egy tömeges, közösségi gastroenteritis-járványt jelentettek - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). Egy Bács-Kiskun vármegyei idősek otthonában 2024. március 25. és április 8. között enterális tünetekkel járó járvány zajlott, a vezető tünetek hasmenés, hányinger, hányás, szédülés és fejfájás voltak.

Az NNGYK közlése szerint a Bács-Kiskun vármegyei idősek otthonában 224 fő exponáltból 36 személy betegedett meg, (34 gondozott, 2 dolgozó), kórházi ápolás három esetben vált szükségessé. A járványban érintettek közül 8 beteg székletmintáját vizsgálták meg laboratóriumban, mely 4 beteg esetében Salmonella enteritidis-t mutatott ki. A területileg illetékes járási hivatal Népegészségügyi Osztálya által végzett járványügyi vizsgálat az ételeredetet nem zárta ki, ezért értesítette az Élelmiszerlánc- biztonsági és Állategészségügyi Osztályt is. Az intézményben folyamatos fertőtlenítést és a járványban érintett betegek elkülönítését rendelték el, továbbá hivatalból közigazgatási hatósági eljárást indítottak a szociális intézményben előfordult tömeges megbetegedés kapcsán tartott hatósági ellenőrzés során feltárt járványügyi és kémiai biztonsági hiányosságok miatt.

A héten két importált vírusos vérzéses láz megbetegedést diagnosztizáltak. Egy 30 és egy 34 éves fővárosi férfi a betegség inkubációs ideje alatt Kenyában, illetve Indonéziában tartózkodott és ott fertőződött meg. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok mindkét esetben a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták.

A védőoltással megelőzhető fertőző betegségek közül hat pertussis, vagyis szamárköhögés megbetegedés gyanújáról érkezett jelentés. Ezzel 10-re emelkedett a szamárköhögés igazolt eseteinek száma év eleje óta. Összevetésképpen tavaly egész évben 2 igazolt fertőzés történt, 2022-ben 3, de a 2017 és a 2021 közötti évek mediánja is 14 eset volt. Idén pedig már a 14. héten 10 esetnél tartunk.

Egy budapesti három hónapos csecsemőt légzési elégtelenség miatt vettek fel kórházba, ahol Multiplex PCR vizsgálat eredménye Bordetella pertussis pozitívnak bizonyult. A csecsemő életkorának megfelelően oltott pertussis ellen. A járványügyi vizsgálat során a csecsemő édesanyjánál is felmerült a pertussis gyanúja, a diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok folyamatban vannak.

Borsod-Abaúj-Zemplén és Csongrád-Csanád vármegyében egy-egy oltási koron aluli csecsemőnél az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok igazolták a B. pertussis kóroki szerepét. Vas vármegyében két 15 éves ikertestvérnél két hét különbséggel jelentkeztek légúti tünetek, náthával, lázzal és köhögéssel. Ezen tünetek viszonylag gyorsan lezajlottak, majd ezt követően paroxysmalis szakasz (típusos köhögés) vette kezdetét, amely köhögőrohamokkal, légszomjjal jelentkezett. Mindkét betegnél a diagnózis megerősítésére vagy kizárására irányuló mikrobiológiai vizsgálatok folyamatban vannak. Az Ausztriában tanuló gyermekek az utolsó pertussis elleni védőoltásukat 6 éves korban kapták.

Kell-e tartani egy szamárköhögés járványtól?

Január végén a szomszédos Horvátországban és Szerbiában is rekordszámú szamárköhögéses esetről számoltak be az ottani központi közegészségügyi-járványügyi hivatalok. Az NNGYK ennek kapcsán akkor azt közölte: "Magyarországon az átoltottság a kötelező oltásnak és a védőoltásokkal kapcsolatos járványügyi felügyeleti tevékenységnek köszönhetően magas, 98% feletti. Nagyobb járványok előfordulására nem kell számítani, sporadikus esetek azonban mindig előfordulhatnak."

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A 7. héten pedig jelentették is az első esetet: egy laboratóriumi vizsgálattal igazolt pertussis (szamárköhögés) megbetegedést jelentettek; a beteg egy Bács-Kiskun vármegyei 2 hónapos gyermek, aki megbetegedését megelőzően nem részesült szamárköhögés elleni védőoltásban - közölte a népegészségügyi hivatal. A szamárköhögéses fertőzések - akárcsak a kanyaró - az oltatlanokra jelenthetnek igazán veszélyt, ezért fontos az ő védelmük.

Figyeljünk rá, hogy a csecsemők az oltás beadása előtt, illetve idősek se érintkezzenek olyan személyekkel, akiktől megfertőződhetnek! Különösen kerüljük a kontaktust azokkal, akik olyan helyen jártak külföldön, ahol szamárköhögés járvány van!

"A családban, a közeli hozzátartozóknak adott védőoltás segít megvédeni a fertőzéstől az idősebbeket, illetve az egészségi állapotuk miatt nem oltható személyeket. Kiterjedtebb oltatlan gócokban (pl. oltásellenesek csoportjában) viszont könnyebben terjed a baktérium, sokan megbetegedhetnek. A felnőttek egy emlékeztető oltással felfrissíthetik a gyermekkori védettséget. Különösen fontos az oltás beadatása, ha újszülött érkezik, érkezett a családba. A csecsemők az első oltásaikat 2-3-4 hónapos korban kapják. Ha a csecsemő még az oltások nyújtotta védettség kialakulása előtt fertőződik, a betegség súlyos, akár életveszélyes is lehet a számára. Éppen ezért fontos kiemelni, hogy a korai életszakaszban a csecsemő fertőződését a családtagok, különösen az anya védettsége előzheti meg. Ehhez az szükséges, hogy a családtagok még a baba érkezése előtt emlékeztető oltást kérjenek saját maguk számára" - hívja fel a figyelmet az NNGYK.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm