25 °C Budapest
Dissatisfied young couple having problem with central heating, sitting on sofa at home, freezing, drinking hot tea trying to warm up. Sick man and woman wrapped in blankets suffering from cold or flu

Hivatalos! Kitört az influenzajárvány: ebben a megyében van most a legnagyobb gond

2023. november 30. 10:14

2023. november 20. és 26. között az országban 23 000 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 226 500 fő akut légúti fertőzés tüneteivel - közölte friss heti tájékoztatójában a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a légúti figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslést. A 47. héten influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordult betegek 26,3 százaléka 0-14 éves gyermek, 34,2 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 28,1%-uk a 35-59 évesek, 11,4%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Az akut légúti fertőzéses betegek korcsoportok szerinti megoszlásában még nagyobb arányt képviselnek a fiatalok: a betegek 49,8%-a 0-14 éves gyermek, 23,9%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 17,4%-uk a 35-59 évesek, 8,9%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

A 47. héten akut légúti megbetegedések halmozódásáról egy jelentés érkezett. Egy Szabolcs- Szatmár-Bereg vármegyei óvodában a 161 fő exponáltból 72 fő (70 fő gyermek, 2 fő dolgozó) lázzal, torokfájással, köhögéssel járó megbetegedését jelentették. Az etiológia tisztázására vett légúti minták feldolgozása folyamatban van - közölte az NNGYK.

Influenzás, koronavírusos betegek száma

Az NNGYK által közölt grafikon szerint az influenzaszerű megbetegedések morbiditása túllépte a járványküszöböt a 47. héten (az ábrán zöld vonal jelzi). Idén hamarabb kezdett a betegszám meredeken emelkedni, mint tavaly ebben az időszakban, így karácsonyig 2023-ban több megbetegedésre is lehet számítani.

Az összes akut légúti fertőzést tekintve pedig az látható a számokból, hogy egészen eddig a görbe a tavalyi morbiditás alatt maradt, a 47. héten azonban a betegszámok meghaladták a tavalyi évi adatokat. Az emelkedés meredek, ezért akárcsak az influenza esetében, a fetőzöttek számának nagyobb ütemű növekedésére lehet számítani a következő hetekben (ha több a beteg, több egészséges embert tudnak megfertőzni, akik ugyancsak többnek adják tovább):

Hogyha megnézzük a megyénkénti előfordulást, akkor azt láthatjuk, hogy 100 ezer lakosra vetítve a legtöbb influenzás Tolnában, Győr-Moson-Sopronban, Szabolcs-Szatmár-Beregben, Veszprémben és Vasban van. Az előfordulásban a legnagyobb növekedést Tolna, Komárom-Esztergom vármegye és Szabolcs-Szatmár-Bereg mutatnak egy hét alatt. Az esetek előfordulása csökkent Somogyban, Borsod-Abaúj-Zemplénben és Bács-Kiskunban is:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Akut légúti megbetegedések a leggyakrabban Hajdú-Biharban, Szabolcs-Szatmár-Beregben és Komárom-Esztergomban fordultak elő a 47. héten. A legnagyobb mértékben Vas, Békés és Tolna megyében nőtt az előfordulások száma, legkevésbé a múlt héten Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye volt érintett.

Rengetegen kerülnek kórházba

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a 47. héten 223 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 20 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban. A kórházi ápolást igénylő 223 SARI beteg 17,5%-a (39 fő) 2 éves vagy annál fiatalabb, 62,3%-a (139 fő) 60 éves vagy annál idősebb volt.

A kórházi ápolást igénylő betegek közül 149 főnél a SARS-CoV-2 vírus állt a megbetegedések hátterében. A COVID-19 fertőzöttek 77,2%-a (115 fő) 60 éves vagy annál idősebb volt.

A 47. naptári héten összesen 302 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ   (NNGYK)   Nemzeti   Influenza   Referencia   Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 252 minta közül egy betegnél influenza A(H1pdm09), két betegnél influenza A(H3), 73 betegnél a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták. Az influenza pozitivitási arány 1,2%, a SARS-CoV-2 pozitivitási arány 29,0% volt. A sentinel kórházak által beküldött 20 minta közül egy betegnél RSV, tíz betegnél SARS-CoV-2 vírust azonosítottak. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 30 légúti minta közül tizennégy volt SARS-CoV-2 vírus pozitív.

A 2023. év 40. és 47. hete között összesen 1 459 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNGYK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban, ahol 3 főnél influenza A, egy főnél RSV, 381 főnél COVID-19 fertőzést igazoltak (26,1%). Tizennyolc megbetegedés hátterében rhinovírus állt, két megbetegedést parainfluenza, egyet adenovírus, kettőt human metapneumovírus okozott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem