A cute young girl makes an over exaggerated expression while licking a yummy ice lolly on a summers day. She sits on a sandy beach in a little sun dress, with her hair in a top knot. She sticks out her tongue and closes her eyes. Sand provides space for copy.

Súlyos veszély leselkedik a magyar gyerekekre idén nyáron: ha nagy a baj, akkor vesszük észre

2023. július 28. 11:09

Fejfájás, rossz közérzet, szédülés, hányinger, hányás, levertség, túlzott izzadás vagy éppen száraz bőr – hogyan lehet megállapítani, hogy ezek a napszúrás, a hőkimerülés vagy a hőguta tünetei? A gyerekek életkorukból adódóan fokozottabban ki vannak téve a nyári, magas hőmérsékletnek, az erős napsütés káros hatásainak, melyek komoly egészségügyi kockázattal járnak, akár súlyossá is válhatnak – árulta el dr. Krivácsy Péter. A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Betegellátó Osztályának vezetője hozzátette: a kellő odafigyelés és a fokozott szülői felügyelet minden esetben nélkülözhetetlen.

Érdemes tisztában lenni azzal, mit tehetünk akkor, ha kánikula idején a szabadban játszó gyerek rosszul lesz, szédül, netán hányingere van, vagy elájul. A tünetek megjelenésekor ellenőrizzük az érintett légzését, reagál-e a környezetére, mérjük fel a tudatállapotát, bágyadt vagy aluszékony, milyen a bőre: sápadt, verejtékes esetleg forró. A panaszok pontos meghatározásával ugyanis eldönthetjük mit tegyünk: enyhítsük otthon a tüneteket, forduljunk orvoshoz, vagy hívjunk mentőt?  Bizonyos jelek felhívhatják a figyelmünket az egyes állapotokra. Napszúrás, a huzamosabb idejű napon tartózkodás esetén alakul ki, fejfájással, rossz közérzettel, szédüléssel, hányingerrel és hányással jár együtt és viszonylag gyakori kórkép – mondja dr. Krivácsy Péter. Amennyiben ezeket a tüneteket észleljük, vigyük a gyereket hűvös helyre, tegyünk a homlokára vizes borogatást és helyezzük teljes nyugalomba – teszi hozzá. Szükség esetén adjunk fájdalomcsillapítót és figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre! Ha többszöri hányás, nem múló fejfájás lépne fel, és az általános közérzet nem javulna, forduljunk orvoshoz!

 A levertség, a túlzott izzadás, a száraz nyálkahártyák, a kiszáradás jelei, a kevés vagy sűrű vizelet vagy az ájulás azt mutatják, hogy nem ittunk eleget, azaz a panaszokat a szervezet folyadékhiánya okozza.
Hőkimerülés esetében ugyanis szervezetünk vízraktárai kimerülnek, ezért ilyenkor kiemelten figyelni kell a folyadék pótlására. Vízzel hígított almalevet, házilag készített limonádét, izoitalt (sport ital) vagy patikában és drogériában egyaránt kapható ORS-t (Orális Rehidrációs folyadék) adjunk a gyereknek, melyekkel biztosítani tudjuk a megfelelő só és cukorpótlást a szervezet számára – javasolja a főorvos. Azonban, ha a panaszok nem múlnak és a folyadék pótlása is nehezen megy, vigyük orvoshoz.

Hőguta esetén az első tünet az egyre emelkedő akár 40-41 fokos testhőmérséklet, a fejfájás, a meleg, száraz, kipirult bőr. Figyelmeztető jel, hogy nem jelentkezik izzadás ellentétben a hőkimerüléssel, amely túlzott izzadással jár. Emellett szaporává válik a szívverés, kapkodó lesz a légzés, hányinger és hányás léphet fel. A rohamosan romló folyamat tudatzavart okozhat, ami eszméletvesztésig is fokozódhat, sokkos állapot alakulhat ki. Ezeknél a tüneteknél azonnal mentőt kell hívni, a testhőmérséklet normalizálása érdekében pedig az egész test langyos vizes hűtését el kell kezdeni – figyelmeztet a szakember. Ez az életveszélyes állapot akkor jelentkezik, ha a szervezet a nagy melegben nem képes a hőleadásra, azáltal túlmelegszik, az alapvető anyagcsere folyamatok pedig ennek következtében felborulnak.

Kerüljük a direkt napfényt 11-15 óra között! Viseljünk sapkát, szellős, világos ruhát! Használjunk magas faktorszámú fényvédő krémet! Figyeljünk a folyamatos folyadékpótlásra, például: vízzel hígított almalé, házilag készített limonádé, izoital (sport ital).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az alábbi ábrán a fenti információk segítségével hasznos tanácsokat kaphatnak arról, pontosan mik a tünetek és mi a teendő napszúrás, hőkimerülés vagy hőguta esetén:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem