16 °C Budapest
Close portrait, older woman fanning herself on a hot day, sitting on a bench in the city

Komoly veszély fenyegeti az idős magyarokat idén nyáron: az életével játszik, aki erre nem figyel

2023. június 28. 13:05

Ezen a nyáron sem érdemes arra számítani, hogy megúszhatjuk a kánikulát, hőséghullámokat. Az extrém meleg a legnagyobb veszély az idősebb korosztály szervezetére jelenti, ilyen időszakokban nemcsak Magyarországon, hanem világviszonylatban is nő a halálozások száma. Egy friss tanulmány azt vizsgálta, hogy az egyes európai városokban mekkora kockázatot jelent az idősek számára a tartós hőség. A számításokból kiderül, hogy hiába magasabb az átlaghőmérséklet, nem feltétlen a mediterrán vidékeken vannak az idősek a leginkább veszélyben.

Egy, a The Lancet Planetary Health folyóiratban megjelent tanulmány szerint Budapesten a többi európai főváros viszonylatában közepesen magas a hőséghullámok általi többlethalálozás 85 éves kor felett. A listát Párizs, Amszterdam és Róma vezeti - ebből is kitűnik, hogy nem feltétlen csak az átlaghőmérsékleten, vagy a hőség mértékén múlhat mekkora fenyegetést jelent az egészségre a kánikula. Nagyban függhet még attól is, mennyire van hozzáedződve a szervezet az extrém meleghez, vagy akár az általános egészségi állapottól. 

Köztudott, hogy bizonyos egészségügyi problémákkal küzdők, illetve az idősek szervezete számára jóval nagyobb megterhelést jelenthet az extrém hőség. A Nemzeti Népegészségügyi Központ is arra szokta felhívni a figyelmet, hogy a tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. Azonban nemcsak az életkor, hanem a földrajzi elhelyezkedés is döntő lehet abban, mekkora veszélyt jelent a szervezetre a kánikula. Az említett tanulmány szerint 12 európai fővárosban nagyobb, 17-ben pedig kisebb a többlethalálozás relatív kockázata 85 éven felüliek körében, mint Budapesten. A kutatás a 2000-től 2019-ig tartó időszak adatait vizsgálta hőséghullámok idején, azóta pedig az éghajlatváltozás hatására csak nőtt az extrém időjárási jelenségek száma és mértéke. 

A listát Párizs, Amszterdam és Róma vezetik, itt jelenthet legnagyobb egészségügyi kockázatot a tartós hőség. A legkevésbé veszélyes fővárosok Dublin, Riga és Vilnius. Azt gondolhatnánk, hogy a hőmérséklet, éghajlat meghatározó tényező ebben, viszont a jóval mediterránabb Athén vagy Madrid Budapest mögött végzett a listán, Bécs, Ljubljana, Zágráb és Bukarest pedig például megelőzi a magyar fővárost a kockázat tekintetében:

Abban is nagy eltérés mutatkozhat, hogy Magyarországon belül hol éri az időseket a hőséghullám. A fővárosban van a 85 éven felüliek egészsége a legnagyobb veszélyben a kánikulában, Eger jóval lemaradva a második, Pécs pedig a harmadik. Hiába Szeged a napfény városa, és magasabb az átlaghőmérséklet, ott jóval kisebb a kockázat. A legkevésbé Győrben jelenthet veszélyt a hőség az idősekre. 

Fontos hangsúlyozni, hogy nemcsak az idősek vannak kitéve a tartósan meleg időszakoknak. A többi korosztályban is előfordul a hőség miatt többlethalálozás, így a hőségriasztásokat senkinek sem érdemes figyelmen kívül hagynia. A legnépesebb magyar városokban megnéztük a friss tanulmány alapján mekkora a kockázat a különböző életkori csoportokban. Az látható például, hogy Budapesten a 45-65 közötti korosztály nagyobb kockázatnak van kitéve, mint Szegeden a 75-85 évesek:

Mire figyeljünk a kánikula alatt?

Bár mindig jön egy-egy lehűlés, a nyár folyamán 2023-ban is számíthatunk még tartós hőhullámokra. Ezek közül a legnehezebben elviselhetők az augusztusi kánikulák, ugyanis ekkora már az épületek is annyira át tudnak melegedni, hogy nem tudják tartani a benti hűvösebb hősmérsékletet. Érdemes tudatában lenni, hogy a szervezetünk érdekében mit tehetünk olyankor, amikor lecsap az extrém hőség.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) felhívása szerint a tartós melegben

  • fáradékonyabbak lehetünk, ezért javasolt többet pihenni, kerülni a megerőltető fizikai munkát és mérsékelni a legmelegebb órákban a sportolást, futást, kerékpározást.
  • bárhová mennénk, vigyünk magunkkal folyadékot, ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!
  • figyeljünk testünk hűtésére:a fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát az árnyékban. Egyre több helyen találhatunk hűsítő párakaput, éljünk ezek jótékony hatásával. Amennyiben otthon nincs lehetőség a lakás hűtésére, ajánlott testünk felfrissítése céljából langyos zuhanyt venni.
  • nagyon fontos, hogy napon parkoló autóban ne hagyjanak gyermekeket és állatokat!

Ha bárki napon álló autóban gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

  • ne hagyjunk a kocsiban öngyújtót, sprayt, oldószereket, hígítókat, alkoholtartalmú fertőtlenítőket sem, amely a forróság hatására meggyulladhat, felrobbanhat.

Az OKF figyelmeztetett arra is, hogy a hőség és a szárazság miatt naponta átlagosan száz tűz keletkezik erdőkben, mezőkön, gabonatáblákon, némelyik több száz hektáron pusztít. A hatalmas tüzek megfékezésén több száz tűzoltó napokon keresztül dolgozik. A leégett terület nagysága tízszerese a tavalyinak. A nagy szárazság miatt kérik, hogy senki ne gyújtson tüzet.

  • általánosan betartandó tanács, hogy a kánikula idején - kiemelten 11-15 óra között - tartózkodjunk hűvös helyen, kerüljük a szervezetünket terhelő fizikai munkát, zuhanyozzunk naponta többször, langyos vízzel.
  • a nyári napokon 11-15 óra között extrém magas az UV-sugárzás is, ezért fontos, hogy ebben az időszakban a fürdőzők kerüljék a napozást. Ha nem tudnak árnyékba húzódni, viseljenek lehetőleg fehér sapkát vagy széles karimájú kalapot, hosszú ujjú, fehér, természetes anyagból készült inget. A szem védelme érdekében javasolt az UV szűrős lencse, napszemüveg viselése. A bőrtípusnak megfelelő fényvédő krém használatáról se feledkezzenek meg, illetve napozást követően hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének. Felhevült testtel semmiképp se ugorjanak a vízbe!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem