12 °C Budapest
Big Green 3d Cross Led Lamps Sign at Pharmacy

Rengeteg magyar adata szivároghatott ki a patikákból: erre figyelmeztetnek a gyógyszertárak

2023. április 28. 09:17

Hírlevélben küldött tájékoztatást a BENU Gyógyszertár felhasználóinak, hogy illetéktelenek jutottak hozzá az adatbázisukban található személyes adatokhoz, így az ügyfelek nevéhez és e-mail címéhez - írta az rtl.hu. „Az eset – a GDPR 33. cikke értelmében – bejelentésre került az Adatvédelmi Hatóság (NAIH) felé, valamint rendőrségi feljelentés is történt az ügyben. A vizsgálattal párhuzamosan Társaságunk fokozta az adatbázis biztonságának védelmét, egyben minimalizálta az újabb támadás lehetőségét” - idézik a tájékoztatót.

A gyógyszertárhálozat kiemelte, hogy mivel egyéb személyes adatokat (pl. telefonszám, lakcím, fizetési, vásárlási adatok, stb.) nem tárol a hírlevélkiküldő rendszerük, így ezek az adatok nem érintettek a fennálló ügyben”. A közlemény szerint az incidenssel kapcsolatban jelenleg is folynak a vizsgálatok, a BENU szorosan együttműködik a hatóságokkal, és mindent megtesz, hogy a felhasználók adatai biztonságban legyenek.

Nagyon körültekintőnek kell lennünk és sosem szabad félvállról vennünk az adataink védelmét. Ennek első lépéseként tisztában kell lennünk azzal, milyen adatokat szokott kérni a bankunk vagy a szolgáltatók, akikkel kapcsolatban állunk. Jellemzően a bankok nem kérik el egyeztetés céljából a bankkártya-adatainkat vagy a számlaszámunkat. Akkor is gyanakodhatunk, ha nem a megszokott email címről kapunk levelet, más a fejléc, a megszólítás és a nyelvezet

- hívta fel a figyelmet Csárdi-Braunstein János IT tanácsadó az awh.hu domain regisztrátor cég korábbi közleményében. Ma már szinte minden nap kap az ember, aki aktív az interneten, gyanús e-mailt, SMS-t. Fontos, hogy mindig olvassuk el alaposan az olyan üzenetek, amelyek adatot kérnek, vagy szeretnék, hogy bizonyos linkekre kattintsunk. Sok árulkodó jel van, ami csalásra utalhat, ezek ne kerüljék el a figyelmünket. 

Amikor adathalászok "csak" nevet és e-mail címet szereznek meg, mint a fenti esetben, később ezt felhasználhatják olyan levelek küldésére, amiben a személyes megszólítás miatt hitelesebbnek tűnhetnek. Továbbá álcázhatják magukat éppen annak a szolgáltatónak is, ahonnan az adat származik, és további adatokat csalhatnak ki, vagy rávehetik a felhasználókat, hogy becsapós linkekre kattintsanak. A csaló e-mailek és SMS-ek akkor hatékonyak, ha egy adott cég nevében olyan embereket találnak el, akik valóban az adott cég ügyfelei - írta korábban a Yettel. Bármilyen hivatalos(nak tűnő) értesítés esetén keltsen gyanút, ha

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • nem a megszokott elrendezésű a céges e-mail felépítése,
  • helyesírási hibát, nem nyelvhelyes szöveget látunk,
  • alapvetően indokolatlannak érezzük, hogy bárhova bármilyen adatot is meg kellene adnunk,
  • egy gyanúsan kedvező vagy ingyenes ajánlattal keresnek meg, esetleg nagyértékű nyereményt nyertünk – miközben részt sem vettünk nyereményjátékban
  • a weboldal címe, ahova az e-mail vezet, nem, vagy csak összetett szóként tartalmazza az adatközlést kérő cég nevét

– ezek mindig legyenek gyanús jelek!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm