20 °C Budapest
Nurse consoling a young female doctor sitting in a break room

Tovább éleződik a feszültség a magyar egészségügyben: várhatnak a pénzükre a szakdolgozók?

2022. december 29. 09:44

Hiába számítottak rá, január helyett csak júliusban kaphatnak béremelést az egészségügyi szakdolgozók - írja a Népszava. A Magyar Közlönyben frissen megjelent határozat szerint a kormány a kétlépcsős béremelés első ütemére 2023. július elsejétől kerít sort, a másodikra pedig 2024. március elsejével. A határozat az is rögzíti, hogy ezek eredményeként 2024. március elsejére a szakdolgozók átlagos alapbérének el kell érnie az orvosi alapbér 37 százalékát.

Az alap- és középfokú végzettségűeknek e két alkalommal együtt átlagosan 32 százalékos, míg diplomásoknak átlagosan 55 százalékos emelést javasolt az erről szóló koncepció. A mostani határozat bizonyára csalódást kelt az érintettek körében, hiszen arra számítottak, hogy a januári újabb tíz százalékos orvosi béremeléssel együtt a szakdolgozók is körülbelül egy 30 százalékos emeléssel hozzájutnak a maguk első lépcsőjéhez - írja a lap. Nemcsak hogy félévet csúszik az intézkedés, de a 2024 márciusára kitűzött 37 százalékos bérarány sem látszik alkalmasnak az orvosbéremeléssel megbontott egyensúly helyreállítására. A mostani kormányhatározat szerint még közel másfél évig nincs remény arra, hogy a korábbi arányok helyreálljanak, miközben az első félévben 20 százalékos infláció is várható.

Soós Adrianna a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke a lapnak elmondta, hogy az egyetlen pozitívuma a rendeletnek az, hogy a műszaki területen dolgozók is kaptak váratlanul mintegy 8 milliárd forintot béremelésre. A szakértő szerint várhatóan sokan nem fognak arra várni, hogy esetleg 2024 márciusától majd kapnak valamit, el fogják hagyni a pályát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm