19 °C Budapest
Business people stress the cost

Lesújtó jelentés érkezett: katasztrofális a magyarok egészsége, halálba stresszeljük magunkat

2022. december 13. 21:03

Minden harmadik magyar lesújtóan nyilatkozott saját egészségügyi állapotáról a Pilulka friss reprezentatív kutatásában. A stressz lehet az egyik legnagyobb rizikófaktor, de azért beszédes az is, hogy mennyire nem vesszük komolyan a dohányzás és az elhízás egészségkárosító hatásait. Sőt, a magyarok háromnegyede úgy gondolja, hogy egészséges lehet az is, aki nem mozog rendszeresen.

Korosztályokat tekintve kitűnnek a harmincasok, ők egészségesek a legtöbbet: háromnegyedük (74%) majdnem mindig az vagy sokkal többet az, mint beteg. Őket a negyvenes (68%), majd az ötvenes korosztály (66%) követi ebben, a sor legvégén a legfiatalabbak, a fiatal felnőttek (58%) bandukolnak. Jelentős az eltérés a nemek között. 100-ból 43 nő többet beteg, mint egészséges. A férfiak körében ugyan kissé szebb képet fest ez az arány, de azért körükben is minden 4. vallja magát betegesnek.

A stressz a felelős mindenért?

A nők és a 18-30 év köztiek lemaradásában komoly szerepet tölthet be a stressz. A nők 41%-a nagyon sokat stresszel, nehezen tud teljesen kikapcsolódni, és vallja, hogy ezzel árt leginkább az egészségének. Ugyanez kb. minden 4. (26%) férfira igaz. Korosztályokat tekintve is jelentősek a különbségek a stresszel kapcsolatban: minél fiatalabb valaki annál inkább jelen van az életében a stressz. A 18 és 30 év köztiek 45%-a érzi magát nagyon stresszesnek, de még az ötvenes korosztályban is minden 5. ember egészségét károsítja a stressz.

De mikor tekintjük magunkat egészségesnek? A Pilulka kutatása erre is kíváncsi volt. A magyarok fele akkor egészséges, ha testileg és lelkileg is rendben van. Sőt, a lelki egészség olyannyira fontos, hogy további 14% vallja, hogyha egyébként lelkileg minden klappol, akkor egy kis megfázás, nátha esetén még egészségesként tekint magára. A válaszadók 17%-ának az egészség azt jelenti, hogyha semmi sem korlátozza azokban a dolgokban, amiket csinálni szeretne. A magyarok ötöde pedig nagyon leegyszerűsíti az egészség kérdését: 12% akkor tartja magát egészségesnek, ha nincs semmilyen betegsége, 8% pedig, ha nem fáj semmije. A nőknél arányaiban többet dob latba a lelki egészség (68%), mint a férfiaknál (60%). És míg minden 5. férfinak azt jelenti az egészség, hogy nincs semmiben korlátozva, addig ez a nőknek csak a 14%-ára igaz.

Sem a dohányzást, sem az elhízást nem vesszük elég komolyan

A kiegyensúlyozottság és az elegendő pihenés fontos a magyaroknak. A válaszadók közel fele (46%) úgy gondolja, hogy csak az lehet egészséges, akinek kiegyensúlyozott baráti és családi kapcsolatai vannak, 44% szerint pedig csak az lehet egészséges, aki eleget tud pihenni. A dohányzás és az elhízás, túlsúly egészségkárosító hatásait azonban nem vesszük komolyan. A válaszadók 73%-a úgy véli, hogy egészséges lehet az, aki dohányzik, 71% pedig azt gondolja, hogy a túlsúly és az elhízás nem kizáró okai az egészséges életnek.

A kutatás alapján a magyarok többsége tudja, hogy az egészség több, mint a betegség hiánya. Ugyanakkor kiderült az is, hogy sem a dohányzást, sem pedig az elhízást és a túlsúlyt nem kezelik elég komolyan, és az különösen szomorú, hogy honfitársaink 76%-a szerint egészséges lehet az is, aki nem mozog rendszeresen. Exsportolóként elmondhatom, hogy a napi mozgásnak a mentális egészségünk és a stresszkezelés szempontjából is kiemelkedő szerepe van

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

– tette hozzá Grósz Béla, aki a profi kerékpársportból érkezett az üzleti világba.

Leginkább a vitaminoktól és az étrendkiegészítőktől várjuk az egészséget

Az online drogériában minden olyan termék megtalálható, ami az egészséges életvitelhez szükséges, éppen ezért kutatásukban rákérdeztek arra is, hogy a magyarok mikről gondolják a leginkább azt, hogy a meglétük hozzájárulhat az egészség fenntartásához, javításához. A listát magasan a vitaminok, étrendkiegészítők vezetik, amiket némiképp lemaradva az egészséges élelmiszerek követnek, majd pedig a dobogó 3. fokára – arányaiban jelentősen kevesebb jelölés mellett – a sporteszközök kerültek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem