17 °C Budapest
Nem számít, hogy a gatyájuk rámegy: hallani sem akarnak a leszokásról a magyar dohányosok

Nem számít, hogy a gatyájuk rámegy: hallani sem akarnak a leszokásról a magyar dohányosok

2022. június 23. 10:46

Egy friss európai tanulmány azon szakértők álláspontját támasztja alá, akik szerint a cigaretta drágulása még inkább a feketepiacot erősítheti, miközben a differenciált adóztatás a füstmentes dohány- és nikotintermékekre való átszokás támasza is lehetne.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai alapján jól látható, hogy Magyarországon sokat hoz a konyhára a jövedéki adó, ugyanis tavaly 1243,4 milliárd forint állami bevétel keletkezett az egy évvel korábbi 1196 milliárd után. A dohánygyártmányok jövedéki adójából a tavalyi bevétel 412,5 milliárd forint, ami 3,1 százalékkal magasabb a bázisidőszakénál a NAV statisztikái szerint, de nem szabad megfeledkezni az időközben hatályba lépett adómérték-változásokról.

Egyre többen javasolják a különböző dohány- és nikotintermékek adóztatásának józan megközelítését: a nagyobb kockázatot jelentő termékeket, mint például a cigarettát, arányaiban magasabb-, míg a potenciálisan kisebb kockázatot jelentő füstmentes termékeket alacsonyabb adókulccsal kellene megadóztatni, és így megfizethetőbbé kellene tenni. Azért szükséges ez a lépés, mivel sokkoló tartalommal jelent meg a KPMG gondozásában az Európai Unió feketepiacát elemző tanulmány.

Az EU és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) dohányzás visszaszorítására alkalmazott hagyományos eszköztára (adóztatás, tiltás, még tovább adóztatás) láthatóan csődöt mondott.

Szakértők szerint a jövedékiadó-emelések egy szinten túl teljesen alkalmatlanok a kereslet további visszaszorítására, sőt még az állami bevételek növelését sem szolgálják. A tanulmány az unió egészére vetítve kiemeli:

az éves illegális cigarettaforgalom immár több mint 35 milliárd szál, aminek az egyharmada nem ellenőrzött, hamis termék. Az elcsalt 10 milliárd eurónyi, azaz mintegy 4000 milliárd forintnyi forrást ésszerű adóztatással beszedhették volna a tagállamok.

A friss adatok súlyos képet festenek a sok szempontból még ma is Európa mintaállamának tartott Franciaországról, ahol a cigaretta adóztatása az egekben van, az egyencsomagolást elsőként vezették be, az elrettentő figyelmeztetések pedig mindenhol ott vannak. A párizsi kormány mégis azzal szembesült, hogy ezen eszközök hatása kontraproduktív: a francia dohányzók aránya nemhogy csökkent volna, Európában az egyik legmagasabb. Ráadásul a drasztikus túladóztatással a cigarettahamisítás olyan lendületet vett, mint sehol máshol, a francia hamis termékek adják a teljes európai mennyiség kétharmadát.Míg a hamis termékek aránya 2017-ben 13 százalék volt, addig tavaly már 29, ezáltal az illegális piac a múlt évre 6,2 milliárd eurónyi elmaradt adóbevételt juttatott a bűnözők kezére a francia állami költségvetés helyett. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egyre inkább úgy tűnik, a túladóztatás helyett az ártalomcsökkentés lehet a megoldás. Iparági szakemberek szerint legalábbis a legkárosabb dohány- és nikotintermékek (például a cigaretta), illetve a füstmentes, potenciálisan kevésbé káros alternatívák közötti nagyobb különbségtétel hatékony módja lehet a közegészségügy javításának, miközben fenntartja az adóbevételeket, amelyek a mostani nehéz gazdasági helyzetben a nemzetállamok költségvetései számára nélkülözhetetlenek- emelte ki a Világgazdaság.

Az Európai Bizottság a háttérben már javában dolgozik a dohánytermékek európai adóztatásának (és így nagyrészt árképzésének) kereteit meghatározó irányelv felülvizsgálatán, a javaslat az idei negyedik negyedévre várható. A legutóbbi brüsszeli hírek alapján az új javaslat a füstmentes dohány- és nikotintermékekre, például az e-cigarettákra, a hevített dohánytermékekre és a nikotinos tasakokra is kiterjedne.

Abban a dohányipar és az egészségügyi szakemberek jelentős része mára egyetért, lényeges lenne, hogy az uniós adóirányelv bármilyen felülvizsgálata figyelembe vegye a mai valóságot és a jelenlegi gazdasági és társadalmi körülményeket, és kihasználja a népegészségügy számára a dohányzásról nem leszokó felnőttek füstmentes alternatívákra való áttérésében rejlő előnyöket, melyek a kisebb károsanyag kitettségből fakadhatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm