Coronavirus COVID-19 computer generated image. cimlapi

Tombol a delta-variáns az osztrákoknál: Ukrajna nagy része is vörös zónába került

MTI
2021. október 27. 17:35

Több mint 4200 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt Ausztriában, legutóbb 11 hónapja emelkedett négyezer fölé a napi esetszám - tájékoztatott szerdán a bécsi egészségügyi minisztérium. Ukrajnában pedig újabb hét megyével bővült a járványhelyzet szerinti legsúlyosabb, vörös kategóriában lévő régiók száma, így már a megyék túlnyomó többsége, 24-ből 15 lesz ebben a kategóriában- közölte szerdán Oleh Nemcsinov kabinetminiszter. A magas esetszámok miatt a nőtt az oltakozási hajlandóság Horvátországban.

Az osztrák hatóságok 4261 új fertőződésről számoltak be, ami jóval a hétnapos mozgóátlag (3584) fölött van. A hétnapos incidencia-mutató is emelkedett: szerdán százezer lakosra vetítve 280,9 volt a fertőzöttek száma. Egy nappal korábban még 247,9 volt ez a szám.

A legtöbb esetet (1068) a legalacsonyabb átoltottsággal rendelkező tartományból, Felső-Ausztriából jelentették. Alsó-Ausztriában 861, Stájerországban 548, Bécsben 529 és Salzburgban 392 megbetegedést regisztráltak. Tirolban 300, Vorarlbergben 264, míg Karintiában 251 esetet jelentettek. A Magyarországgal szomszédos, legnagyobb átoltottsággal rendelkező Burgenlandban csupán 48 új fertőzöttet regisztráltak kedd óta. Országszerte 35 070 aktív fertőzöttről tudnak.

Összesen 1257 beteget ápolnak kórházban; egy hét alatt több mint 30 százalékkal emelkedett a számuk. Kétszázötvenen vannak intenzív osztályon, 32-vel, azaz körülbelül 15 százalékkal többen, mint a múlt héten. Pontosan egy évvel korábban 1400 embert ápoltak kórházban Ausztriában, de közülük csak 203 szorult intenzív ellátásra. Tavaly ilyenkor 2835 új fertőzöttet jelentettek.

A halálesetek száma tízzel nőtt a kedden ismertetett adatokhoz képest. A halálozások hétnapos mozgóátlaga jelenleg 11,4. A múlt héten nyolcvanan vesztették életüket a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegségben (Covid-19). A 8,9 millió lakosú Ausztriában 11 289-en haltak meg a koronavírus miatt a világjárvány kezdete óta.

Eközben tovább lanyhult az osztrákok oltakozási kedve: kedden 4907-en kapták meg a koronavírus elleni valamelyik vakcinát. A lakosság 65,6 százaléka legalább egy oltást kapott már, 62,3 százaléka pedig teljes átoltottsággal rendelkezik.

A világjárvány kezdete óta 809 086-an betegedtek meg Ausztriában a Covid-19-ben. Közülük 762 727-en felgyógyultak. Az elmúlt 24 órában 308 520 PCR- és antigén gyorstesztet végeztek. A 96 120 elvégzett PCR-teszt 4,4 százaléka pozitív eredményt hozott. Ez jóval több, mint a múlt heti 2,8 százalék.

Megijedtek a horvátok: nőtt az oltási hajlandóság

A magas esetszámok miatt a nőtt az oltakozási hajlandóság Horvátországban - közölte a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) szerdán. Az elmúlt napon 9600-an vették fel a koronavírus elleni vakcina valamelyik dózisát, míg ez a szám a múlt héten négyezer volt.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 894 067-en kaptak védőoltást - a jogosultak 46, a felnőtt lakosság 55 százaléka -, közülük 1 781 470-en már a második adagot is felvették. Az elmúlt 24 órában 4571 új fertőzést azonosítottak, tavaly decemberben volt legutóbb négyezer fölött a napi új esetek száma. A vírus okozta Covid-19 betegségben szerdára 26-an haltak meg. Kórházban 1207 beteget ápolnak, közülük 153-an vannak lélegeztetőgépen.

Tavaly ugyanezen a napon 1413 új fertőzöttet azonosítottak, 897-en voltak kórházban, közülük 57 lélegeztetőgépen, és 18-an hunytak el. Ivana Pavic Simetin, a HZJZ igazgatóhelyettese figyelmeztetett, hogy az újonnan fertőzöttek halálozási aránya egy százalék.

Ezért számítanunk kell arra, hogy 45-en vagy 46-an meg fognak halni azok közül, akik ma fertőződtek meg

- mondta, hozzátéve, hogy ők főleg az idősebb korosztályból kerülnek majd ki. Nőtt az igény a védőoltások harmadik dózisára is. Az elmúlt kilenc napban, amióta Horvátországban engedélyezték az emlékeztető oltások beadását, valamivel több mint tízezren éltek a lehetőséggel.

A szomszédos Szlovéniában szerdára 3166 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, a második legtöbb esetet a járvány kitörése óta. A Covid-19 betegség szövődményei miatt kilenc beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 526-an vannak kórházban, 133-an intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 184 963-an kaptak védőoltást, közülük 1 114 500-an már a második adagot is felvették. Ez az oltásra jogosult lakosság 56, illetve 53 százaléka.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Zdravko Pocivalsek gazdasági miniszter bejelentette: ezentúl szigorúbban lépnek fel azokkal szemben, akik nem tartják be a járványügyi szabályokat.

Szükség esetén a törvénynek megfelelően bezárjuk azokat a vendéglátó egységeket, amelyek nem ellenőrzik a látogatókat

- húzta alá. Szlovéniában a legtöbb szolgáltatás és a különböző rendezvények látogatása is védettségi igazoláshoz kötött.

Ukrajna nagy része vörös kategóriában

Eközben Ukrajnában újabb hét megyével bővült a járványhelyzet szerinti legsúlyosabb, vörös kategóriában lévő régiók száma, így már a megyék túlnyomó többsége, 24-ből 15 lesz ebben a kategóriában- közölte szerdán Oleh Nemcsinov kabinetminiszter.

A kormány válságstábjának döntése értelmében a hét új régióban október 30-tól lépnek életbe a kategóriára vonatkozó korlátozások. Az ide sorolt térségekben csak azok látogathatják a mozikat, színházakat, múzeumokat, bevásárló- és szórakoztató központokat, vendéglátóipari egységeket, piacokat, edzőtermeket és uszodákat, akik megkapták a védőoltás mindkét adagját, továbbá azok az oktatási intézmények működhetnek a szokásos módon, amelyekben az alkalmazottak száz százaléka teljes védettséggel bír.

A főváros, Kijev egyelőre maradt az eggyel alacsonyabb kockázatot jelző, narancs színű kategóriában, viszont Kijev megye - ahogyan a nyugati országrészben lévő Lviv megye is - szombattól átkerül a vörös kategóriába. Utóbbiban már készülődnek a zárlatra, a megyeszékhelyen, Lvivben (Lemberg) az őszi szünet végétől, november 1-jétől áttérnek az iskolákban a távoktatásra, és csak az óvodák lesznek nyitva.

Az UNIAN hírügynökség közben arról számolt be, hogy a már vörös besorolásban lévő dél-ukrajnai Odessza egyik kórházában elfogyott az orvosi oxigén, emiatt több mint 40 beteget kellett más egészségügyi intézménybe átszállítani.

Kárpátalja még a legenyhébb kockázatot jelző sárga kategóriában van, de a megyei kormányzói hivatal tájékoztatása szerint az ottani kórházak is lassan telítődnek koronavírusos betegekkel. Sajtóközleményében a hivatal kiemelte, hogy nagyon sok a súlyos beteg, aki orvosi oxigént kap vagy lélegeztetőgépre kapcsolták. A lélegeztetőgépen lévő betegek közül az orvosok tízből csak egynek az életét tudják megmenteni - közölte Anatolij Poloszkov kárpátaljai kormányzó, hozzátéve, hogy az intenzív osztályon lévő betegek közül egy sincs beoltva koronavírus ellen.

Ukrajnában szerdára 22 574-gyel 2 825 733-ra nőtt az újonnan azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 692-vel 65 628-ra, az aktív betegeké pedig több mint tízezerrel 358 400-ra. Az elmúlt napon kimagaslóan sok, 5925 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 7 138 082-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában, további 2 225 409-en pedig még csak az első adagot kapták meg. Kedden 291 293 embert oltottak be az országban, s ez új rekordnak számít.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem