Az alternatív dohányzás és a Heets cigaretta: mi az a Heets, IQOS Heets hol kapható, mennyi az IQOS Heets ár?

2021. március 9. 20:03

IQOS Heets mi van benne? - teszik fel sokan a kérdést. Mutatjuk, mi az a Heets cigaretta és miért ilyen népszerű. Eláruljuk azt is, hogy az IQOS Heets hol kapható és mennyi az IQOS Heets ár szempontjából.

Nap mint nap felhívják a figyelmünket arra, hogy a dohányzás káros hatással van légúti szerveinkre, illetve szív- és érrendszerünkre is, azonban mégsem mondunk le róla - vagy azért, mert nem szeretnénk nélkülözni kedvenc pótcselekvésünket, vagy pedig azért, mert a függőségünk nem engedi. Magyarországon a felnőtt lakosság harmada dohányzik, ami valljuk be, igen magas arány, ám a dohányzók jelentős hányada félti egészségét - éppen ezért lesznek egyre népszerűbbek az alternatív dohányzás új formái. A kérdés csak az, ezek valóban egészségesebbek?

Az alternatív dohányzás

Néhány évente új dohányzási trendek ütik fel a fejüket és válnak divattá - vagy éppen felejtik el őket örökre. Gondoljunk csak vissza a dohányzás történetére: régen a pipázás és a szivarozás volt megszokott, ma már inkább egzotikus élvezetként tekintünk rájuk. A 20. század során már a cigarettázás volt a legelterjedtebb dohányzási forma, a női emancipációnak köszönhetően pedig már nem csak a férfiak lettek a dohányipar célközönsége, hanem a nők is.

A 21. század megint új trendekkel rukkol elő, mivel az elmúlt évtizedekben a kutatók sikeresen bebizonyították, hogy a légúti megbetegedések zöméért tényleg a dohányzás a felelős. Mind a dohányzás élvezői, mind a dohányipar arra törekszik, hogy tartsuk meg ezt a szenvedélyünket, ám ennek ellenére éljünk mégis egészségesen, hiszen napjainkban már alapelvárás - akár az étkezésről, akár a cigarettázásról legyen szó -, hogy minden egészséges legyen.

Az elmúlt években az alternatív dohányzás legnépszerűbb formája az e-cigaretta volt, ami különböző nikotintartalmú és nikotinmentes likvideket vaporizált be- és kilélegezhető vízgőzzé.

Az e-cigi népszerűsége sokáig töretlen volt, hiszen divatos megjelenésének és illatosított "füstjének" nem volt párja, emellett egészségesnek is tartották - azóta már tudjuk, hogy az e-cigi sem jobb a sima égő dohánynál, mindössze más káros anyagokat viszünk be vele a szervezetünkbe (főleg, ha az e-cigibe való folyadékokat ellenőrizetlen forrásokból szerezzük be). Itt jön a képbe a legújabb trend: a Philip Morris által fejlesztett és forgalmazott Heets cigaretta és az IQOS nevű hevítő és akkumulátor, amely lehetővé teszi, hogy elszívjuk. Nézzük, mi az a Heets és hogyan hat az egészségre!

Mi a Heets és az IQOS?

A Heets célközönsége a leszokásra képtelen, felnőtt, dohányzó lakosság, a marketingstratégia alapja pedig az, hogy nem kell mindenáron leszoknunk, hiszen, ha átállunk a Heets cigire, folytathatjuk a dohányzás élvezetét és közben csak minimálisan károsítjuk szervezetünk. A két Philip Morris terméket együttesen lehet használni: az IQOS nevű készülékkel lehet a Heets cigiket elszívni, illetve az tölti fel a hevítőt is. Az IQOS technológia a "heat not burn" elvén alapszik, vagyis a dohány égetése helyett csak felhevíti azt, tehát nem jön létre valódi égéstermék.

Az IQOS mellé nem hagyományos cigaretták járnak, hanem a sokkal rövidebb Heets cigi. Ezekből a rövid dohányrudacskákból ugyanannyi van egy dobozban, mint a sima cigi esetében, illetve a Heets elszívásának időtartalma és élvezeti értéke is nagyon hasonló a sima cigarettához. Az IQOS Heets használata egyszerű: A Heets cigiket behelyezzük az IQOS készülékébe, ami felhevíti őket, így a klasszikus cigarettázáshoz hasonló élményt kapunk kb. 6 perc erejéig (amíg egy szál cigaretta elszívása is tartana).

A Heets cigi elszívása során nagy füstöt tapasztalunk, ám ez nem valódi égéstermék, hanem a nikotintartalmú folyadékok elpárologtatásán alapuló e-cigikhez hasonló pára. Az IQOS a Heets dohányt nem égeti el, csak éppen szívható hőmérsékletűre hevíti (egy hagyományos cigaretta szívás közben 700-800°-ra, egy IQOS cigi csak 350-400°-ra hevül fel) - ekkor a valódi dohányból felszabadul a nikotinpára és létrejön a füst. Tehát: az IQOS-t és a Heets cigiket úgy kell elképzelnünk, mint a klasszikus cigaretta és az e-cigi keverékét: a Heets valódi dohányból áll, mint a sima cigi, ám nem ég, ellenben magas hőmérséklet hatására az e-cigihez hasonló, nikotint tartalmazó párát bocsájt ki.

Heets mi van benne?

A Heets cigi első ránézésre hasonlít a normál cigarettákhoz, ám rögtön feltűnik, hogy annál sokkal rövidebb. Ebben a termékben is dohány van (rövid dohánytöltetek), a végén pedig ugyanolyan cigarettaszűrőt fedezhetünk fel, mint bármilyen ciginél. A Heets cigi is kapható több ízben - ha az aroma nem is annyira intenzív, mint egy e-cigi illata, amit már messziről megérezhetünk -, népszerű köztük a mentolos és a klasszikus dohány is.

Heets cigaretta: valóban egészségesebb a rendes ciginél?

Az IQOS Heets gyártó, a Philip Morris azzal érvel terméke mellett, hogy a nikotin okozza a függőséget, viszont csak a letüdőzött kátrány betegít meg - a Heets elszívása esetén utóbbi mértéke minimális, mivel nem állít elő valódi égésterméket. Habár az IQOS és a Heets cigi a magyar piacon hatásvizsgálatok nélkül mutatkozott be, számos nemzetközi kutatás vizsgálja a hevítés útján működő alternatív dohánytermékeket.

A kutatásokban többnyire arra jutottak, hogy nagy a valószínűsége annak, hogy hosszútávon mind az e-cigi, mind a Heets párája roncsolja a tüdőszövetet, akárcsak a hagyományos dohányzás esetében.

A Nemzetközi Rákkutató Ügynükség kutatásai is kimutatják, hogy a Heets által kibocsájtott párában megtalálhatóak egyes emberre is veszélyes rákkeltő anyagok. Ezek a TSNA, ami már 100°-on mérhető, a NAT és a NAB, amelyek 140°-tól mérhetőek (ezek bőven a Heets hevítési hőmérséklete alatt vannak), illetve számos, az e-cigiben is megtalálható adalékanyag (pl. aromák) és oldószer alakulnak hevítés hatására mérgező vegyületekké.

A Heets és más, hevítés útján elszívható dohánytermékek még mindig túlságosan újak, hosszútávú egészségügyi hatásaik még ismeretlenek, ugyanis a velük kapcsolatos kutatások is ritkák - és azokat többnyire a gyártók rendelik meg, hogy engedélyeztethessék termékeiket. Igaz, hogy a Heets cigiből és a többi hevítéses termékekből hiányzik (vagy csak minimális) a kátrány, azt más, ugyanolyan káros anyagok pótolják, amelyeknek még nincsenek tisztázva hosszútávú egészségügyi hatásai. Mivel a hevítéses dohánytermékek csak az elmúlt évek során váltak népszerűvé, nehéz azok hosszú távú hatásait vizsgálni, hiszen a hosszú évek alatt kialakuló rákbetegségek megismeréséhez ennyi idő nem elégséges.

Mit üzen a fogyasztóknak a Tüdőgyógyász Tagozat?

A WHO hevítéses dohánytermékekre vonatkozó álláspontját tükrözve a magyar orvosszakértők is felhívják a figyelmet arra, hogy a hevített dohánytermékek is ugyanolyan dohánytermékeknek minősülnek, mint a sima cigaretta, így ugyanazt a szabályzást kell rájuk is alkalmazni (pl. korlátozni kell a fogyasztásukat, reklámozásukat). A tagozat felhívja a figyelmet arra is, hogy a cigizésről Heets szívásra való átállás nem minősül a dohányzásról való leszokásnak, hiszen a Heets ugyanúgy tartalmaz nikotint (tehát függőséget okozó termék), mint a cigaretta - emellett attól, hogy egyes rákkeltő agyagok a hevítéses dohányzás során kevésbé vagy nem jutnak be a szervezetünkbe, más rákkeltő anyagok a magas hő hatására ugyanúgy felszabadulhatnak, és károsíthatják az egészséget. A szakorvosok szerint a Heets veszélyes a passzív dohányzókra, a gyerekekre/serdükőkre és a terhes nőkre is.

Egyre népszerűbb a Heets

Számos dohányzási szokásokkal kapcsolatos kutatás eredményeire alapozva a dohányipar szereplői már felkészültek rá, hogy az alternatív dohányzás a következő 5-10 év során megelőzheti a klasszikus cigizést, így várhatóan egyre több olyan cigi fog megjelenni a piacon, mint a Heets. Habár Magyarországon egyelőre még a Philip Morris Heets a piacvezető - és az egyetlen ilyen termék -, elképzelhető, hogy a következő években több tucat ilyen jellegű cigaretta (és hevítő eszköz, mint az IQOS) is megjelenik majd a dohányboltok polcain.

Minden esetben hangsúlyoznunk kell, akár az e-cigiről, akár a Heets dohányrudakról legyen szó, hogy ezeket a termékeket azért ítélik biztonságosnak, mert következményeik egylőre ismeretlenek, ezért nem szabad feltétlen bizalmat szavaznunk nekik. Kezeljük őket ugyanolyan fenntartással, mint a normális cigarettát és mindig tartsuk szem előtt, hogy olyan, hogy "egészséges dohányzás", egyelőre nem létezik.

IQOS Heets hol kapható?

Mind a Heets cigaretta, mint az IQOS készülék beszerezhető a legtöbb dohányboltban, illetve az IQOS készülék interneten is megvásárolható.

IQOS Heets ár

  • Heets ár: 1 doboz Heets cigaretta ára kb. 1300-1500 Ft, vagyis egy doboz normál cigarettához hasonló áron szerezhető be.
  • IQOS ár: a készülék ára attól függ, hogy régebbi vagy újabb modellt veszünk, illetve befolyásolhatják különféle akciók is. A régebbi IQOS 2.4 ára kb. 20.000 Ft, az újabb IQOS 3.0 pedig körülbelül 30.000 Ft-ba kerül.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm