17 °C Budapest

Érdekes kutatási eredényeket közöltek a Pfizer/BioNTech-vakcináról

MTI
2021. február 25. 21:01

Brit kutatók csütörtökön ismertetett vizsgálati eredményei szerint a lakossági antitest-vizsgálatok már egyértelműen jelzik a koronavírus elleni oltás hatékonyságát.

A patinás Imperial College London egyetem által rendszeresen elvégzett valós idejű közösségi járványterjedési felmérések (Real-time assessment of community transmission, REACT-2) legfrissebb, január 26. és február 8. közötti fordulójának adatai szerint az ebben az időszakban elvégzett antitest-vizsgálatok azt mutatják, hogy a Pfizer/BioNTech-oltóanyag mindkét adagjának beadása után a felmérésbe bevont önkéntesek átlagosan 91 százalékának szervezetében volt kimutatható vérvizsgálattal a koronavírus ellen termelődő antitestek jelenléte.

A vizsgálat egyértelművé tette azt is, hogy az oltásra adott immunreakció kialakulása az életkor haladtával lassul: a koronavírus ellen védő antitestek a vizsgált lakossági minta legfiatalabb tagjainak szervezetében jelentek meg a leggyorsabban, a legidősebbek körében a leglassabban.

Az átlagon belül a 30 évesnél fiatalabbak 100 százalékának, a 60 évesnél fiatalabb beoltottak 95,5 százalékának, a 80 év felettiek 88 százalékának szűrővizsgálata jelezte az antitestek termelődését az oltás két dózisának beadása után - áll az Imperial College csütörtökön ismertetett REACT-2 tanulmányában.

A REACT-tanulmánysorozat 1-es verziója (REACT-1) azt méri, hogy a lakosságon belül mennyire elterjedt a koronavírus-fertőzöttség, a REACT-2 a fertőződésekre, illetve az oltásokra adott immunreakciót vizsgálja.

A REACT-2-sorozat mostani, ötödik fordulója volt az első, amelyik kifejezetten a nagy-britanniai oltási kampány lakossági immunhatásait mérte a Pfizer/BioNTech-oltóanyaggal beoltott angliai lakossági csoportok körében.

Az Imperial College REACT-1 vizsgálatainak egy hete ismertetett legutóbbi fordulója azt mutatta ki, hogy meredeken csökkent az év eleje óta a koronavírus-fertőzöttség elterjedtsége az angliai lakosságon belül.

A február 4. és február 13. közötti REACT-1-forduló adatai szerint az ebben az időszakban szúrópróbaszerűen elvégzett 85 473 koronavírus-szűrés közül 378-nak az eredménye lett pozitív.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kutatóközpont súlyozott számítási módszertana szerint ez azt jelenti, hogy az angliai lakosságon belül e hónap első felében 0,51 százalék volt a fertőzöttségi arány.

A vizsgálatot végző szakértők hangsúlyozták, hogy a januárban elvégzett előző REACT-1 felmérés 1,57 százalékos fertőzöttségi arányt jelzett, vagyis azóta több mint a kétharmadával csökkent a koronavírus-fertőzöttség lakossági elterjedtsége Angliában.

Az egyetemi kutatóintézet felmérésének eredménye jórészt megfelel a brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testülete (SAGE) által elvégzett legfrissebb számításnak, amely szerint az R reprodukciós ráta az Egyesült Királyság egészének átlagban jelenleg 0,6 és 0,9 között van.

Ez a becslés azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan 6-9 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést, vagyis a járvány terjedési üteme a SAGE mérőszáma szerint is lassul.

A testület számítási módszertana szerint a 0,6-0,9 közötti R ráta azt jelenti, hogy az újonnan bekövetkező koronavírus-fertőzések száma minden egyes nap 3 és 6 százalék közötti ütemben csökken országos átlagban az előző 24 órához képest.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem