9 °C Budapest

Nem lesz mindenkinek kötelező a zöldkártya!

Pénzcentrum
2009. január 5. 05:40

Január elsejével lépnek életbe az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló, valamint a hőtermelő berendezések, légkondicionáló rendszerek energetikai felülvizsgálatáról szóló jogszabályok, vagyis megérkezik az ingatlan zöldkártya. A bevezetés azonban többlépcsős lesz, így nem kell mindenkinek kiváltania rögtön az igazolásokat.

Az új kártya színe egyáltalán nem lesz zöld, inkább egy színskálára fog hasonlítani, olyasmire, mint amellyel a háztartásai gépeink energiabesorolását jelzik. A skála a legkedvezőbb "A+" kategóriától a legkedvezőtlenebb "I" kategóriáig terjed: előbbihez az energetikai alapkövetelmények legfeljebb 55 százalékos kihasználása kell, utóbbihoz pedig 340 százalék vagy annál több. A 100 százaléknak a C besorolás felel meg.

A kártyát január 1-jétől minden új épület és állami középület esetében kötelező lesz megcsináltatni. 2012-től bármilyen lakóingatlan eladásakor, illetve bérbeadásakor fel kell tudni mutatni az igazolást. Nem lesz tanúsítványköteles az üdülő, az ideiglenes létesítmény, a műemlék és a helyi védelem alatt álló épület.

A vizsgálat másik eleme a hőtermelő berendezések energetikáját vonja górcső alá. A rendelet csak a 20-100 kW effektív névleges teljesítménnyel üzemelő nem megújuló folyékony (jellemzően olaj) és nem megújuló szilárd tüzelőanyagot használó, valamint a 100 kW effektív névleges teljesítménynél nagyobb hőtermelő berendezésekre terjed ki. A légkondicionáló rendszerek esetében a hatály a 12 kW teljesítmény felettiekre vonatkozik.

Az energetikai tanúsítvány célja a lakosságban tudatosítani, mennyi energiát is fogyasztanak el. Egy uniós felmérés szerint a felhasznált összes energia 40 százaléka jut a lakó- és szolgáltató jellegű épületekre, ami óriási arány. A zöldkártyát 2006 óta kötelező kiváltani az EU-ban, mi azonban három éves mentességet kaptunk a törvény alól, ám ez idén lejárt.

Bár a zöldkártya kiváltása egyelőre nem kötelező, mégis hasznos lehet a tulajdonosoknak. A jobb energiaosztályba került ingatlanok értéke nyilván megemelkedik, hiszen bizonyítottan alacsonyabb rezsivel számolhat majd az új lakó. A gyengébb besorolás mellé azonban automatikusan ötleteket is kap az igénylő a szakemberektől, mely pontokon, hogyan, milyen befektetéssel és várható megtérüléssel javíthat az ingatlan energiafogyasztásán. A megszerzett tanúsítvány 10 évig érvényes (hőtermelő berendezéseknél 2 vagy 4 év), érdemes azonban minden nagyobb, energetikai szempontból fontos felújítás után újra elkészíttetni. A vizsgálatot hatósági engedéllyel rendelkező szakemberek végezhetnek. Ennek költsége egyedi megállapodás tárgyát képezi, azonban óradíja legfeljebb nettó 5500 forint lehet.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm