26 °C Budapest
X-ray of lung with heart attack

Ettől retteg minden harmadik magyar: így kerülnék el, hogy rámenjen az egészségük

2023. március 20. 14:28

A hazai lakosság körében egyre népszerűbb a magán egészségbiztosítás – évről évre többen gondolják úgy, hogy ez a szolgáltatás bármelyik életkorban jól jöhet – mutat rá egy friss kutatás. A biztosítást igénybe vevők saját bevallása szerint közel negyedüknek (23%) a munkáltatója fizeti a szolgáltatást, miközben közel ennyien a magasabb szintű ellátás (20%) vagy a gyorsabb betegút (19%) reményében maguk kötnek szerződést. A válaszadók 17%-a az állami ellátás helyett választja inkább a magánintézményeket, valamint egyébként is gyakran jár privát praxisba (13%).

A magyarok továbbra is a daganatos betegségektől tartanak a leginkább (34%), és mivel egybehangzó véleményük szerint ezek sikeres kezelésében a gyorsaság a kulcstényező, főként emiatt fizetnének magán egészségbiztosításért.

Nagyot fordult a világ az elmúlt években a hazai magánegészségügyi szférában. A világjárvány jelentősen megterhelte az állami fenntartású intézményeket és a várólisták is sokszor jelentősen megnyúltak, így még többen keresték a gyorsabb, alternatív betegutak lehetőségét. A Generali januári kutatása szerint már a magyarok jó része rendelkezik magán egészségbiztosítási csomaggal, köztük többségben vannak a felsőfokú végzettségű fővárosiak, sokuk számára pedig éppen a munkáltatójuk (23%) köti a szolgáltatást.

Magas színvonalú és gyors: ezt várják a magyarok a magánellátástól

A válaszadók szerint minden életkorban érdemes biztosítással védekezni a betegségek és balesetek következményei ellen (40%), főként a 30 év felettiek tartják ezt fontosnak. A felmérésből az is kiderül, hogy szerencsére egyre többen ismerik fel a megelőzés jelentőségét, a megkérdezettek 22%-a kifejezetten a rendszeres szűrővizsgálatok miatt véli hasznosnak a magán egészségbiztosítást.

„A magyarok egyébként elég egyértelműen vélekednek arról, mit képesek nyújtani a privát praxisok az állami rendszerrel szemben: főként a szakszerűbb ellátás (20%) és a gyorsabb betegút (19%) miatt választanak magán egészségügyi biztosítási csomagot, és hajlandóak arra áldozni, hogy a felmerülő magánorvosi kiadásokat ilyen módon fedezzék. A helyzet az, hogy bármikor, bárkivel történhet olyan váratlan esemény vagy megbetegedés, melyre nem számított, aztán pedig jönnek a kérdések: mi lesz velem, hogyan tudom mielőbb intézni a rám váró vizsgálatokat és ki fogja ezeket fedezni. Ez egy olyan területe az életünknek, melyre fokozottan igaz: jobb félni, mint megijedni. Emellett a magán egészségbiztosítások mára egyértelműen beépültek a vállalatok béren kívüli juttatási rendszeribe is, így a cégek többsége megtartja ezt a lehetőséget munkatársaik motiválására, vagy éppen az új belépők bevonzására. Hiszen az egészségtudatosság főleg a fiatalabb korosztály körében lett még erősebb, a fiatalok tanulnak a korábbi generációk hibáiból, ők már nem félnek orvoshoz menni, időt, pénzt szánni például szűrővizsgálatokra vagy egy-egy panasz kivizsgálására. És ők azok, akik már elvárják, hogy olyan munkahelyük legyen, ahol ennek lehetőségét egészségbiztosítás keretében kínálják számukra” – mondja Schaub Erika, a Generali Biztosító személybiztosítási és ügyfélkapcsolati területért felelős igazgatósági tagja.

Joggal félünk a daganatoktól, költenénk is a hatékonyabb ellátásra

A Magyar Rákellenes Liga a napokban hívta fel a figyelmet, hogy bár a tendencia az utóbbi években javul, hazánk még mindig élen jár a 100 ezer lakosra jutó daganatos megbetegedések tekintetében, a statisztikák szerint pedig a tüdő- és emlőrák, valamint a vastagbéldaganatok a legjellemzőbbek Magyarországon. Ezzel egybehangzó eredményre jutott a Generali kutatása is, hiszen a válaszadók éppen a rákos elváltozásoktól tartanak a leginkább (34%), ezt a szív- és érrendszeri betegségek (21%), valamint lemaradva a diabétesz (7%) követi.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A felmérés résztvevőinek egyöntetű véleménye szerint az azonnali, szakszerű onkológiai vizsgálattal (80%), a rosszindulatú daganat kezelésének mihamarabbi megkezdésével (82%) és a stresszfaktort minimalizáló betegúttal (75%) küzdhetnek a páciensek a legjobb esélyekkel a kórral szemben. Mivel pedig úgy gondolják, hogy ezek a körülmények főként a magánellátásban teremthetőek meg, ezen a területen inkább a magán egészségbiztosítók szolgáltatásait részesítik előnyben.

„Ha tehát betegek vagyunk, egyértelműen a gyógyuláshoz vezető legrövidebb út megtalálása az elsődleges, miközben szeretnénk jó kezekben lenni és nyugodtak lenni afelől, hogy a szeretteink anyagi biztonságáról is gondoskodunk. A magán egészségbiztosítások éppen ezt képesek nyújtani” – teszi hozzá Schaub Erika.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 29. 12:03
Három magyar portált, a Media1 mellett az Eger Infót és az Egri Válasz nevű oldalt is támadás alá vo...
Holdblog  |  2024. április 29. 07:41
Ádáz verseny és extrém túlkapacitás jellemzi azt az ágazatot, ami leginkább hozzájárulhat a zöld átm...
Buxelliott  |  2024. április 29. 07:15
A várakozás szerint elérte a jelzett célárat a magyar index (64850 alá vs. 64845,14), majd északnak...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem