Upper view of modern woman in white pants and striped blouse at modern home in sunny summer day packing first aid kit and SPF in open travel suitcase.

Ezzel a plusz kiadással kevés magyar számol nyaralás előtt: sokat bukhatnak, ha ezt elfelejtik

2022. június 10. 19:32

Bármennyire felkészülünk is, előre tervezünk, mindent időben lefoglalunk, a nyaralás alkalmával mégis adódhatnak olyan nem várt helyzetek, amelyek beárnyékolhatják a felhőtlennek remélt kikapcsolódást. Az utasbiztosítás megoldást kínál számos enyhébb, de akár súlyosabb káresetekre, esetleges balesetekre is, amely egy belföldi vagy külföldi utazás során előfordulhat.

Miért érdemes utasbiztosítást kötni és milyen szempontokat érdemes mérlegelni a választás során? Mutatjuk az MNB javaslatait.

Könnyű hibázni

Több nem várt kellemetlenség is előfordulhat egy nyaraláson. A tengeri fürdőzés alkalmával elég egy óvatlan lépés és az egyébként ártalmatlan tengerisün is komoly, kezelésre szoruló problémákat okozhat. Ilyenkor akár súlyosabb sérülés érheti a talpunkat, csillapíthatatlan vérzés alakulhat ki, orvost kell hívnunk. Ha olyan országban vagyunk, amelynek nem beszéljük a nyelvét, az ambulanciára kerülve nem értjük, mi történik velünk.

Legyen szó enyhébb vagy veszélyesebb, csonttöréssel járó sportsérülésről, esetleg egy felszíni, ám nehezen csillapítható vérzésről amellett, hogy betegen a nyelvi nehézségek miatt kiszolgáltatottak vagyunk, a legtöbb esetben még komoly plusz költségekkel is járhat egy külföldön végzett sürgős beavatkozás, de még a rutinvizsgálatok is.

A fenti esetekre megoldást nyújthat egy jól megválasztott utasbiztosítás, amely ma már nem megspórolható költsége egy biztonságos utazásnak, legyen szó belföldi vagy külföldi úticélról. Az ilyen típusú biztosítások egyszeri díjasok, amelyet egy összegben kell megfizetni az utazás előtt. A szerződés az előre meghatározott utazási időtartamra szól, a vállalt kockázatok és szolgálatások pedig igen eltérőek lehetnek függően attól, hogy milyen ajánlatot választunk. Ennek megfelelően néhány száz, de akár néhány ezer forint is lehet a napi ára.

Mit érdemes mérlegelni a szerződéskötés előtt?

Ma már a legtöbb bankkártyához is kapcsolódik valamilyen utazási- és balesetbiztosítás, melynek alapdíját beépítik bankkártya díjába. Érdemes megnézni, hogy saját kártyánkhoz tartozik-e ilyen szolgáltatás, illetve szükséges-e kiegészítő biztosítást kötnünk. Utóbbi eldöntéséhez, illetve összességében szerződéskötés előtt több szempontot érdemes mérlegelnünk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • Milyen vagyoni értéket viszünk magunkkal?
  • Baj esetén milyen színvonalú egészségügyi ellátást várunk el?
  • A célországban mekkorák a betegellátási, baleseti költségek?
  • Az utazók milyen életkorúak és egészségi állapotúak? A magas életkor és a betegségre való hajlam nagyobb kockázatot jelent a biztosítók számára, ezért ilyen esetekben általában pótdíjat számítanak fel.
  • Milyen közlekedési eszközzel és mennyi időre utazunk?
  • Mennyire tűnik balesetveszélyesnek az utazás, üdülés? Például pihenést tervezünk egy üdülőben, szállodában vagy vadvízi evezéssel egybekötött sziklamászás a cél?

Ezek ismeretében döntsünk arról, hogy a számos eltérő szolgáltatás közül elég-e egy kevesebb kockázatot felölelő, alacsonyabb díjú biztosítást megkötni, avagy több szolgáltatást és magasabb fedezetet nyújtó konstrukciót érdemes választanunk.

Utasbiztosítás a gyakorlatban

Mára már az utasbiztosítások általános részévé vált az asszisztencia. A segítségnyújtási szolgáltatás lényege, hogy amennyiben bajba kerülünk, elsőként a biztosító által megadott - legtöbb esetben magyar nyelvű, éjjel-nappal elérhető - ügyfélszolgálatot kell felhívnunk. Itt nemcsak informálnak minket a további teendőkről és lehetőségekről, hanem a megkötött szerződés feltételei szerint megszervezik az ellátást, például mentőt hívnak vagy tolmácsolnak az ügyintézésnél, illetve visszaigazolják az adott egészségügyi intézmény felé a kezelési költségek térítését, segítenek a lerobbant autó elszállításában.

Fontos, hogy minden esetben a biztosító kérése szerint járjunk el! A károk megtérítéséhez szükség lehet az utazási szerződésre és az ahhoz kapcsolódó egyéb dokumentációra, számlákra, ezért azokat meg kell őrizni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 29. 18:33
A Mandiner is megszerezte a teljes rendőri jelentést Magyar Péter és Varga Judit korábbi, drámai ves...
Bankmonitor  |  2024. április 29. 17:00
Bárkivel előfordulhat, hogy hirtelen pénzre lesz szüksége, ilyenkor viszont nem érdemes azonnal a ho...
Holdblog  |  2024. április 29. 07:41
Ádáz verseny és extrém túlkapacitás jellemzi azt az ágazatot, ami leginkább hozzájárulhat a zöld átm...
Buxelliott  |  2024. április 29. 07:15
A várakozás szerint elérte a jelzett célárat a magyar index (64850 alá vs. 64845,14), majd északnak...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti
18. hét
Április 30.
A katonazene napja
Április 30.
Jazz világnap
Április 30.
A méhek napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem