Krízisben van egy gyermek hospice-ház Pécsett: már a rezsire sem futja

2018. január 31. 09:35

2015-ben még 15 munkatárs látott el irodai feladatokat Pécsett, a gyermek hospice-ellátással foglalkozó Szemem Fénye Alapítványnál, mára számuk kettőre csökkent. Állandó az ápolóhiány, már csak egy beteget tudnak ellátni - írja a Magyar Nemzet.

Csupán egy lakója maradt egy pécsi hospice-háznak, amely kifejezetten súlyosan beteg gyerekek ellátására szakosodott. 2015-ben még 44 millió forint magánadomány érkezett az intézményhez, ez az összeg 2017-re 11 millióra csökkent. Állami támogatást Balogh Zoltán miniszteri keretének terhére kapnak - évi 5-7 millió forintot.

A működési hiány 9 millió forint. A villanyt nem kötheti ki a szolgáltató, mivel egyetlen lakójuk lélegeztetőgépének működtetésére is használják, ugyanakkor a fűtést hamarosan kikapcsolhatják.

Az intézmény 2011-ben nyitott meg, jelenlegi problémáit többek között annak köszönheti, hogy kénytelenek voltak elküldeni azokat a munkatársakat, akik pénzgyűjtéssel foglalkoztak. A házban állandó az ápolók fluktuációja, ami természetesen az egyetlen ápoltra, az izomsorvadásban szenvedő 16 éves Dórára is hatással van.

Az ápolók valamilyen szinten a szüleim, ők is nevelnek. Mostanában új embereket kell megismerni, megkedvelni, akik aztán szintén elmennek

- nyiltakozta a Magyar Nemzetnek a fiatal lány.

Cikkünk megjelenése után az alábbi közleményt érkezett az Emberi Erőforrások Minisztériumától. A tájékoztatást változtatás nélkül közöljük:

"A kormány prioritásként tekint a hospice-palliatív ellátások támogatására és fejlesztésére egyaránt. A palliatív kezelés célja, hogy csökkentse a gyógyíthatatlan betegek szenvedését, és a lehető legjobb életminőséget biztosítsa mind a betegeknek, mind pedig az őket gondozó családtagoknak.

Az állam által finanszírozott ellátások körébe beletartozik a gyermek palliatív ellátás is, mely jelenleg két közfinanszírozott formában érhető el: otthoni hospice ellátásként, valamint fekvőbeteg-intézményekben nyújtott hospice ellátás formájában.

2012. óta az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló 60/2003. (X. 20.) ESzCsM rendelet szabályozza a gyermek hospice szolgáltatás otthoni, intézményi, járóbeteg és mobil team szolgáltatásaihoz szükséges személyi és tárgyi feltételeket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2010-hez képest javultak a finanszírozási feltételek is. Az otthoni szakápolás és az otthoni hospice ellátás 2017. évi költségvetési kerete 1 milliárd forinttal nőtt 2016-hoz képest, amely 21,7%-os többletet jelent. A 2017-es előirányzat pedig 59%-kal több, mint a 2010. évi, amelyhez hasonló növekmény korábban soha nem volt tapasztalható ezen szakterületen. Mindez azt eredményezte, hogy egyrészt jelentősen javult a lakosság, a beteg emberek ellátáshoz való hozzáférési lehetősége, másrészt a szakápolási és hospice szolgáltatók gazdálkodási helyzete is könnyebbé vált, ami hozzájárult munkatársaik anyagi megbecsültségének javításához és a pályán tartásához.

A finanszírozás mértékének emelése mellett, a hospice ellátás támogatása érdekében, a 2010-es kormányváltást követően megjelent a hospice-palliatív ellátás a szakorvosképzésben mint kötelező rész az onkológiai szakvizsga és néhány más szakma területén.

Mindemellett, az Emberi Erőforrások Minisztériuma az utóbbi években több alkalommal biztosított egyedi döntés alapján külön támogatást a Dóri Házat fenntartó Alapítvány számára. 2013-ban 1 millió Ft, 2014-ben 6 millió Ft, 2016-ban és 2017-ben pedig 5-5 millió forint összegű támogatásban részesült a Szemem Fénye - A Beteg Gyermekekért Alapítvány a gyermek hospice ellátást folytató Dóri Ház működésének támogatása céljából.

A Dóri Ház mellett a gyermek hospice kapcsán felmerülő feladatokat a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának általános csecsemő- és gyermekgyógyászati ellátást nyújtói osztályai is ellátják a felmerülő igény szerint. Magyarországon minden beteg, palliatív ellátásra szoruló gyermek számára biztosítjuk a szükséges ellátást."

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 29. 18:33
A Mandiner is megszerezte a teljes rendőri jelentést Magyar Péter és Varga Judit korábbi, drámai ves...
Bankmonitor  |  2024. április 29. 17:00
Bárkivel előfordulhat, hogy hirtelen pénzre lesz szüksége, ilyenkor viszont nem érdemes azonnal a ho...
Holdblog  |  2024. április 29. 07:41
Ádáz verseny és extrém túlkapacitás jellemzi azt az ágazatot, ami leginkább hozzájárulhat a zöld átm...
Buxelliott  |  2024. április 29. 07:15
A várakozás szerint elérte a jelzett célárat a magyar index (64850 alá vs. 64845,14), majd északnak...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti
18. hét
Április 30.
A katonazene napja
Április 30.
Jazz világnap
Április 30.
A méhek napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm