black luxury car refueling in the gas station and blurry red gasoline barrels in the background

Kegyetlen benzináremelés a láthatáron: akár 40 forinttal is drágulhat egyik napról a másikra

2023. október 3. 08:14

2024. január 1-től az üzemanyagok jövedéki adója – az EU-minimum adómértékéhez igazodva – emelkedik, ez pedig érinteni fogja a magyar autósokat is. Magyarország köteles lesz a jövedéki adó szintjét a meghatározott uniós minimumszinthez igazítani, és amennyiben ennek nem felel meg, az EU kötelezettségszegési eljárást indíthat hazánkkal szemben - írja az NRGreport. Eddig a magyar üzemanyagárak jövedéki adómértéke az uniós átlagnál alacsonyabb volt, 2024 januárjától viszont teljesíteni kell az uniós előírást. Ez nagy áremeléssel jár majd várhatóan.

Mekkora lehet az áremeléskedés 2024 januárjától? A benzin jövedéki adója literenkénti 120 forintról 152,55 forintra emelkedik 50 dolláros hordónkénti világpiaci ár felett, 50 dolláros ár alatt pedig 125 forintról 157,55 forintra. A gázolaj esetében az 50 dolláros hordónkénti világpiaci ár felett literenkénti 110,35 forintról 142,9 forintra, az 50 dolláros ár alatt pedig 120,35 forintról 152,9 forintra növekszik a jövedéki adó - írja a lap. A fogyasztói üzemanyagárak előreláthatólag ennél is nagyobb léptékben növekednek majd, mivel a jövedéki adóra is vonatkozik a 27 százalékos áfa. Vagyis a közel 32 forintos jövedéki adóemelés minden egyes forintjához hozzáadódik még 27 fillér, vagyis összesen több mint 8 forint tevődik majd hozzá a jövedéki adóval megemelt üzemanyagárhoz. Ezen felül lesznek más költségek is, mint például a készletezési díj, a kiskereskedelmi adó, az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer, vagy a Robin Hood-adó.

Ami némi rugalmasságot ad a jövedéki adó kiszámítására Magyarország esetében, az a forint erősségének alakulása az euróhoz képest, hiszen a minimális jövedéki adómérték euróban van meghatározva. Az árfolyamingadozás teremthet olyan helyzetet, hogy közel kerüljünk a meghatározott minimumértékhez akár jelentősebb emelések nélkül is, de ez meglehetősen kiszámíthatatlan - írja a lap.

Az OPEC+ tagjai nem nagyon bocsátkoznak jóslásokba a kőolaj jövőbeli árát illetően, de a jelenlegi hónapok fejleményei a 100 dolláros hordónkénti ártartomány felé mutatnak. A megemelkedett olajárak ráadásul nem csak az üzemanyagárakra vannak hatással, hanem beárnyékolják az infláció visszaverésére tett kísérleteket is Európa szerte. A jövedéki adóemelés matematikailag ugyan emeli az állam bevételeit Magyarországon, de csak amíg a fogyasztást nem veti jelentősen vissza az áremelkedés. A benzinkutak arra számíthatnak, hogy a növekvő adóterhek miatt megemelt üzemanyagárak csökkenthetik a keresletet, illetve más alternatívák felé fordíthatják a fogyasztókat. Ha pedig a kereslet csökken, csökkennek az adóbevételek is.

A legpontosabb számítások alapján, a januári jövedéki adó emelkedés és a teljes üzemanyagárat terhelő áfa előreláthatólag, egyik napról a másikra nagyjából 40 forintos árváltozást eredményez majd. A magánfogyasztók a saját költségvetésükhöz igazodva fognak majd tankolni, legrosszabb esetben csökkentik az autóhasználatot, vagyis a megvásárolt üzemanyag mennyiségét. Az év első napja várhatóan nehézkesen indul majd, nemcsak az emelést megelőző tankolási láz miatt, hanem az akár hétszáz forint feletti üzemanyagárak miatt is - írták.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm