Detail of a hand plugging the cord into an electric car, to charge the battery in the garage outside a home. Concept of electric car charging, renewable energy, sustainability and transport.

Egyre több magyar mond nemet a benzinkutaknak: ők már sosem fognak tankolni?

2022. július 11. 20:32

A Roland Berger friss tanulmánya szerint lendületben az elektromobilitás: 2021 második felében már 55 százalékkal több elektromos járművet adtak el világszerte, mint az azt megelőző hat hónapban. A töltőállomások száma szintén meredeken emelkedett, 58 százalékkal nőtt globálisan.

Az új elektromos járművek eladása, a töltőinfrastruktúra bővülése és a jövőbeli piaci potenciál tekintetében Kína és az Egyesült Államok áll az élen. A harmadik Németország, majd Hollandia és az Egyesült Királyság következik a rangsorban. A stratégiai tanácsadó cég a kutatásában számos szakértő mellett 27 országban több mint 10 000 ügyfele vett részt.

Az elektromobilitás globális téma, azonban, ha megvizsgáljuk a különböző régiókat, akkor eltérő és izgalmas trendek rajzolódnak ki, emelte ki Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi partnere, aki hozzátette, hogy Németország például most az élcsoportba került.

Egyértelmű előrelépést figyelhetünk meg a töltőinfrastruktúra terén és erős a vásárlói érdeklődés. Az elektromobilitást ösztönző állami szabályozás tovább terjed és a piac továbbra is magas szintű növekedés jeleit mutatja

– tette hozzá. Kínában, amely ismét az index élén áll, csak 2021 második felében 2,1 millió elektromos járművet adtak el. Ez majdnem ötször annyi, mint a második helyen álló Egyesült Államokban eladott EV-k száma. Németországban 364 ezer elektromos járművet vásároltak, Magyarországon a Datahouse adatai alapján 2021-ben 4311 új elektromos autó áll forgalomba.  Kína a töltőinfrastruktúra terén is élen jár.

A tanulmány szerint az EV-k elterjedésének főbb okai a növekvő elfogadottság, a várható további kereslet, az akkumulátor-technológia fejlődése, a politikai támogató programok és a széndioxidkibocsátás-csökkentési célok. Az Európai Parlament például nemrég megszavazta, hogy 2035-től betiltják a belső égésű motoros új autókat. Emellett az üzemanyagárak folyamatos emelkedése is arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy minél korábban váltsanak e-autóra.

A töltés hatékonyságával azonban továbbra is problémák vannak, még mindig kevés a gyorstöltő-állomás. A megkérdezettek 57 százaléka panaszkodott a túl hosszú töltési időkre, és több mint felüknek kétségei vannak a rendelkezésre álló töltőállomásokra vonatkozó adatok pontosságával kapcsolatban. Németországban 2021 második felében 13 000 töltőállomást helyeztek üzembe, a megkérdezettek kétharmada elégedett vagy nagyon elégedett volt ezzel a tényezővel.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A tanulmány szerzői a következő években az elektromobilitás további dinamikus bővülésére számítanak. Várakozásaik szerint a töltőinfrastruktúra 2040-ig éves szinten 15 százalékkal növekszik majd. Az energiagazdálkodás, mint önálló téma, szintén nagy potenciált mutat: az e területen kínált megoldások 2030-ra elérhetik az évi 6 milliárd dolláros értéket.

A töltési infrastruktúra és kapcsolódó megoldások piacán optimizmus uralkodik, a bevált piacokon működő szolgáltatók globális szinten is aktívak

– összegezte az eredményeket Schannen Frigyes, aki hozzátette, hogy

A vállalatoknak és a kormányoknak is muszáj megtartani a lendületet a klímapolitikájukkal és az energetikai átállással kapcsolatban.Továbbra is határozott átállást motiváló intézkedésekre van szükség az elektromobilitás területén

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem