City traffic. Traffic jam on the road. Dividing strip. Road marking. Traffic Laws. Distance and interval between vehicles. Urban transport. Speed ​​limit in the city. Multi-lane highway.

Gyorshajtók, bicajosok, tahók: ezek a legidegesítőbb dolgok az utakon

2021. június 7. 16:44

Rengeteg dolog idegesíti az autósokat: ezek közül a legtöbben azokat a sofőröket nem szeretik, akik agresszíven letolják őket az útról. De előkelő helyen végeztek a mobilozók, és a szabálytalan bicajosok is az ADAC felmérésén. Egy közlekedéspszichológus szerint sokan akaratuk ellenére idegesítik a többi autóst.

Az autósok 80 százaléka szerint a legzavaróbb közúti magatartás az, ha egy másik sofőr - a követési távolságra fittyet hányva - nagy sebességnél túl közel jön hozzájuk - derült ki a német autóklub felméréséből. Az ADAC hozzátette, hogy tavaly még csak 77 százalékkal "győzött" az agresszív vezetési stílus a legidegesítőbb vezetési szituációk listáján.

A felmérésben 22 helyzetről vagy körülményről kérdezték a résztvevőket. Kiderült, hogy a válaszadók azokat a sofőröket sem szeretik, akik nem 100 százalékban a vezetésre figyelnek - pl. telefonoznak -, de az olyan kerékpárosok is bosszantóak, akik nem tartják be a közlekedési szabályokat. Előkelő helyen végeztek az idegesítő-listán azok a sofőrök is, akik levillogják a többieket, és azok is, akik index nélkül váltanak sávot, kanyarodnak.

Kiderült, hogy a legtöbb idegesítő szokás, körülmény az autópályákhoz kapcsolódik: az előzgető kamionsofőrök, és a belső sávot túl sokáig használók is felkerültek a listára. A városban és az országúton a túl gyors és az indokolatlanul lassú haladás is idegesítette a válaszadókat. Az elektromos e-rollerekkel közlekedők pedig a megkérdezettek 45 százalékát idegesítik.

De nemcsak a közlekedők voltak bosszantóak: sokaknak például az üzemanyagárak is eléggé felborzolják a kedélyeit, de a rossz útviszonyok, a koordinálatlan lámpaváltás, az építkezés, az elterelés vagy a túl sok, ezért átláthatatlan táblaerdő is sok bosszúságot okoz.

Ulrich Chiellino, az ADAC közlekedéspszichológusa két különböző csoportba sorolja az idegesítő sofőröket:

Vannak olyan emberek, akik szándékosan helytelenül viselkednek, hogy előrébb jussanak. Például azok a gyorshajtók, akik könyörtelenül kiszorítanak másokat a belső sávból az autópályán.

A szakértő második csoportot nagyobbnak tartja, szerinte kevesen akarnak tudatosan ártani másoknak:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

éppen ellenkezőleg, nem veszik észre, mennyire kockázatos a viselkedésük. Mert még soha nem történt semmi, ha például az illető vezetés közben telefonhívást indított vagy SMS-t olvasott. Veszélyes és hamis biztonságérzet alakul ki arról, hogy a telefonozás igazából veszélytelen.

A pszichológus azt ajánlja a megszállott telefonozóknak, hogy inkább kapcsolják repülési üzemmódba az okostelefont autóban, így még csak kísértésbe sem esnek, hogy nyomkodják. Chiellino azonak is adott tanácsot, akik idegeskednek a többi sofőr miatt:

Próbálj nyugodt maradni, ne keveredj vitába, inkább menj tovább. Máskülönben csak veszélybe sodornád magad

- húzta alá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem