7 °C Budapest

Lustaság miatt szivatják a vendégeket a magyar vendéglátósok

2018. június 6. 11:30

Levelet kaptunk egy olvasónktól, akinek egy ismert budai cukrászdában nem engedték meg, hogy a számlát részben kártyával, részben pedig készpénzzel fizesse ki. Mivel a helyzet nem egyedülálló, törvényi akadálya pedig nincs az ilyen típusú vegyes fizetésnek, utánajártunk, hogy mi állhat a háttérben.

Körülbelül 15 ezer forintért vásároltam süteményt a[z ismert budai] cukrászdában, fizetésnél viszont eszembe jutott, hogy csak 10 ezer forint körüli összeg van a bankszámlámon, így kértem az eladót, hogy legyen szíves 9 ezer forintot a kártáymról levenni, a többit pedig készpénzben fizetném. Erre azt válaszolta, hogy így nem lehet fizetni, vagy az egészet kártyával fizetem, vagy pedig készpénzzel

- írta olvasónk, Gábor, a Pénzcentrumhoz hétfőn eljuttatott levelében. A cukrászda nevét kitakartuk, mivel a jelenség miatt foglalkozunk az üggyel, és nem a konkrét helyszín okán. Leírása szerint hiába erősködött, hogy ő így szeretné kiegyenlíteni a cechet, a megoldás az lett, hogy először törölték az eredeti vásárlását, majd szétbontották azt két különböző számlára.

Nem tudom, mi értelme volt ennek

- sommázta levelét. Mivel az ilyen vegyes fizetést sok helyen elutasítják, megkerestünk egy budapesti könyvelőt, hogy ennek mi lehet az oka.

Fizetéskor egy étteremnek bejövő költségszámlája keletkezik. Ezt kétszer kell lekönyvelni abban az esetben, ha a számla egy részét kártyával, másik részét pedig készpénzben fizeti ki a vendég, mivel egy részét a házipénztárból, a másik részét pedig a bankszámláról kell kiegyenlíteni

- mondta el lapunknak a szakember, aki hozzátette, hogy adózási szempontból viszont nincs különbség és egyéb jogi akadálya sincs az ilyen típusú tranzakciónak. Mindemellett vamennyi adminisztratív pluszmunkával jár, melyet jellemzően manuálisan kell kezelni.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem