2018. június 24. vasárnap Iván

Lustaság miatt szivatják a vendégeket a magyar vendéglátósok


Levelet kaptunk egy olvasónktól, akinek egy ismert budai cukrászdában nem engedték meg, hogy a számlát részben kártyával, részben pedig készpénzzel fizesse ki. Mivel a helyzet nem egyedülálló, törvényi akadálya pedig nincs az ilyen típusú vegyes fizetésnek, utánajártunk, hogy mi állhat a háttérben.

Körülbelül 15 ezer forintért vásároltam süteményt a[z ismert budai] cukrászdában, fizetésnél viszont eszembe jutott, hogy csak 10 ezer forint körüli összeg van a bankszámlámon, így kértem az eladót, hogy legyen szíves 9 ezer forintot a kártáymról levenni, a többit pedig készpénzben fizetném. Erre azt válaszolta, hogy így nem lehet fizetni, vagy az egészet kártyával fizetem, vagy pedig készpénzzel

- írta olvasónk, Gábor, a Pénzcentrumhoz hétfőn eljuttatott levelében. A cukrászda nevét kitakartuk, mivel a jelenség miatt foglalkozunk az üggyel, és nem a konkrét helyszín okán. Leírása szerint hiába erősködött, hogy ő így szeretné kiegyenlíteni a cechet, a megoldás az lett, hogy először törölték az eredeti vásárlását, majd szétbontották azt két különböző számlára.

Nem tudom, mi értelme volt ennek

- sommázta levelét. Mivel az ilyen vegyes fizetést sok helyen elutasítják, megkerestünk egy budapesti könyvelőt, hogy ennek mi lehet az oka.

Fizetéskor egy étteremnek bejövő költségszámlája keletkezik. Ezt kétszer kell lekönyvelni abban az esetben, ha a számla egy részét kártyával, másik részét pedig készpénzben fizeti ki a vendég, mivel egy részét a házipénztárból, a másik részét pedig a bankszámláról kell kiegyenlíteni

- mondta el lapunknak a szakember, aki hozzátette, hogy adózási szempontból viszont nincs különbség és egyéb jogi akadálya sincs az ilyen típusú tranzakciónak. Mindemellett vamennyi adminisztratív pluszmunkával jár, melyet jellemzően manuálisan kell kezelni.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A HITELKIVÁLTÁSSAL!

A legtöbb elemző közös nevezőn van a tekintetben, hogy a hitelkamatok rekord alacsony szintje már nem lesz sokáig tartható. Ez azt jelenti, hogy nem nagyon lesz jobb alkalom arra, hogy a régebben felvett hiteleinket kedvezőbbre cseréljük. Ahogy azt korábbi elemzésünkben írtuk, egy jó adósságrendező hitellel tízezreket is spórolhatunk havonta a törlesztőrészleteken, legyen szó lakáshitelről, vagy épp személyi kölcsönről. Nem hiszed? Nézd meg a saját szemeddel a Pénzcentrum kalkulátorában. Egy konkrét példán szemléltetve, tegyük fel, hogy három évvel ez előtt vettünk fel személyi kölcsönt, hat éves futamidőre, az akkori átlagosnak mondható 22-25 százalékos THM-mel. A törlesztésből még három év maradt hátra. Ha megnézzük a Pénzcentrum kalkulátorának ajánlatait, egyből kiderül, hogy ekkora összeget, 36 hónapra, már 8,17 százalékos THM-mel is felvehetünk a Cib Bank konstrukciójával így 46 920 forintos havi fixszel számolhatunk. Érdemes megemlíteni még a Raiffeisen Bank ajánlatát is is, ők 49 073 forintos törlesztőt ígérnek 12,73 százalékos THM-mel. Az Erste adósságrendezésre kínált kölcsönével 49 457 forintos törlesztővel (THM 13,21%) mehetünk neki a 3 éves futamidőnek. Mindezek mellett van találhatunk még Budapest Bankos ajánlatot 16,20, és Cofidises ajánlatot 16,35 százalékos THM-mel is. További bankok ajánlataiért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk