11 °C Budapest

Lottó: honnan tudják ilyen gyorsan, volt-e ötös?

2013. augusztus 31. 08:03

Bár több millió lottószelvényt adunk fel hetente, a technológiának köszönhetően 2 másodperc alatt kiderül, hogy elvitte-e valaki a jackpotot, és azt is villámgyorsan megtudhatjuk, hogy hány négyes, hármas, kettes találat született. Persze ez nem ment mindig ilyen gyorsan, volt, amikor több mint százan összesítették az adatokat.

Mutatjuk a számokat!
Nyerőszámok a 35. héten:

15; 24; 48; 59; 65;

KATTINTS IDE, ÉS TUDD MEG, VOLT-E ÖTÖS A LOTTÓN!


Hosszú hónapok óta halmozódik az ötöslottó főnyereménye: a jackpot ezen a szombaton már 2 555 millió forint. A lottóláz a csúcson jár: hetente 6 milliónál is több szelvényt adnak el, a sorsolást játékosok-nézők milliói követik figyelemmel. Valószínűleg sokukban felmerül a kérdés, hogy lehet, hogy néhány másodperc alatt, már az élő adásban kiderül, elvitte-e valaki a főnyereményt, illetve hogy hány négyes, hármas és kettes találat született.

Szelványek értékelése a Szalay utcában öt évtizeddel ezelőtt


Hogy találják meg ilyen gyorsan a nyerteseket?

Mint azt a Pénzcentrum.hu a Szerencsejáték Zrt-től megtudta, sorsolás előtt másfél órával lezárják a lottóeladásokat. Ezt követően véglegessé válik az adott sorsoláson részvevő Ötöslottó fogadási adatbázis, amit külső minősített "időbélyeg" szolgáltatóval hitelesítenek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezzel tudják biztosítani és bizonyítani a fogadási adatok sértetlenségét.

Korábbi cikkünk a témában:Ötöslottó: így kell okosan elkölteni a milliárdokat - KATTINTS!

A hitelesített fogadási adatbázis kikerül a televíziós stúdióban üzemelő gépekre is, ahol a műsor előtt a teljes adatbázis beolvasásra kerül két független, nagyteljesítményű szerver memóriájába. Tehát a szakemberek felkészülten, előzetes előkészületek után várják a sorsolási eredményeket.

Az utolsó szám kisorsolását követően azonnal elindul a szelvények kiértékelése mindkét gépen párhuzamosan, ami a gépek teljesítményének és a memóriából történő gyors kiolvasásnak köszönhetően kevesebb, mint 2 másodperc(!) alatt lefut. Amennyiben mindkét szerveren futó nyerteskeresés ugyanazt az eredményt adja, kiadásra kerül a nyerteskeresés eredménye a stúdió adatmegjelenítése (feliratozása) számára. Innentől kezdve már mindenki számára ismert lépés következik, hiszen ez már műsorban látható eredmény ismertetése.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ilyen (is) volt a lottószelvény


Volt, amikor picit lassabban ment

Kezdetben (az Ötöslottó 1957-ben indult) persze teljesen manuális volt a lottószelvények feldolgozása: több mint 100 fő összesítette az adatokat. Akkoriban az Ötöslottó játékszelvény 3 részből állt, ebből a játékos 2 részt egyszerre küldött be. Ezt sorsba rakták a nyomdai sorszám szerint, mert így könnyebb volt kikeresni egy adott szelvényt.

A sorba rakás után kettévágták, és az egyik részt festékkel jelölték meg, majd elzárták páncélszekrénybe, amelyet közjegyző lezárt. Ezután jött a sorsolás. A sorsolás után a nem páncélban lévő példányokkal dolgoztak, és keresték a nyerteseket. Ha találtak egy ötöst, akkor annak egyszerűen csak megkeresték a párját a páncélban. 1993-ban aztán elkezdődött a gépi feldolgozású szelvényértékesítés, négy évvel később pedig befejeződött a hagyományos kézi feldolgozású szelvények értékesítése is.

Volt, amikor százan keresték a nyertest

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső HATOSLOTTÓ aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem