7 °C Budapest

Külföldi turisták fosztják ki a magyar karácsonyi vásárokat: nekik nem drága

2018. december 14. 05:45

Már több mint egy hónapja, november 9. óta várja a látogatókat a 20 éves Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren. Az egészen január elsejéig nyitva tartó forgatag nem csak hagyományos gasztronómiai kínálattal és kézműves termékekkel, de ünnepi kulturális programokkal is várja az érdeklődőknek. Korábban írtunk már az árakról, most azonban a Pénzcentrum stábja is kilátogatott két budapesti vásárra, kíváncsiak voltunk ugyanis, kik és mit vásárolnak, valamint hogy a vásárlóknak mi a véleménye a felhozatalról.

"Csak megvesszük, ami tetszik!"

Sok magyar bár sokallja az árakat egy-egy budapesti karácsonyi vásáron, úgy látszik, a külföldi turistákat ez egy cseppet sem érdekli. A Pénzcentrum riportere által megszólaltatott külföldiek közül például volt olyan, aki tisztában sem volt a forint-euró árfolyammal, egyszerűen csak mindent megvesz, ami megtetszik neki. Sikerült beszélnünk olyan Egyesült Királyságból érkező turistákkal is, akik elmondták, a budapesti árak tapasztalataik szerint hol olcsóbbak, hol pedig ugyanolyanok, mint lakóhelyükön. Ezzel szemben viszont a nálunk található áruk minősége szerintük valamivel magasabb, mint a szigetországban.

Voltak olyan külföldiek is, akik arról számoltak be, hogy a budapesti vásárok mennyire szépek és tiszták, mások pedig annak örültek, hogy ellentétben a saját lakóhelyükön lévő vásárokkal, sok a tradicionális és hagyományos étel és ajándéktárgy. A külföldi turisták mellett természetesen beszéltünk magyarokkal is, egy anyuka például elmondta, bár az általa meglátogatott vásár szép és hangulatos, a magas árak miatt ő és a családja nem igen vásárol semmit a vásárban grasszálva.

És, hogy mire fel?

Az Vörösmarty téri ünnepi forgatagot évek óta Európa legjobb karácsonyi vásárai között tartják számon, köszönhető a különleges adottságú térnek, a sokszínű programokínálatnak, a portékáknak, valamint a gasztronómiai ínyencségeknek. Ez a vásár egyébként a magyarok körében is híres, méghozzá borsos árairól. Korábban már szétnéztünk, milyen árakkal dolgoznak a kereskedők, akiknek alig 2 hónapjuk van, hogy kitermeljék a helypénzt és az alkalmazottak fizetését.

Éppen ezért nem annyira meglepő, hogy 900 forint alatt nem kapunk forralt bort, a sima vörösbornak pedig 800 forint decije. Egy kávéért minimum 450 forintot kell fizetnünk, ám ha "ünnepi hangulattal" kérjük, azaz írkávét, az már 1600 forint. A tea 700 forint. Egy korsó sör 1000, de ha pálinkát kívánunk, akkor 1000 és 2000 forint között kell fizetnünk 4 cl-ért.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ételeknek is megkérik az árát, egy sima lángos 1000 forintba kerül, a sajtos-tejfölös 1500, ha viszont húsos raguval fogyasztanánk, akkor 2500 forintot kérnek érte. A kolbászos lepény vagy tócsni mustárral és lila hagymával szintén 2500 forintba kerül. A kürtős kalács minden íze 1500 forint.

Bő két évvel ezelőtt alkotta meg ugyanis a Földművelésügyi Minisztérium azt a szabályrendszert, amely alapján a kürtőskalácsot sütni kellene hazánkban. Ezek alapján a kürtős kalácsnak általános jelleggel kelt tésztából; sütődorongon; hősugárzó mellett kell megsülnie; legalább 17 cm magasnak; és a belső átmérőjét tekintve 5 cm szélesnek kell lennie; továbbá a külső máznak fényesnek és ropogósnak, a tésztájának pedig egyenletesen átsütöttnek, puhának és foszlósnak kell lennie.

A szabályozás két kategóriát különböztet meg. Az egyik a hagyományos, a másik pedig a vásári változat. A hagyományos változat csak vaníliás, diós, mandulás vagy fahéjas bevonattal készíthető. Kakaós, csokis vagy például kókuszos bevonat csak a gyengébb minőségű, azaz a "vásári" megjelölésű verzión lehet. A két kategória között további különbség, hogy a vásári verzióban a vajat margarinnal vagy olajjal, a tejet tejporral, a tojást pedig tojásporral lehet helyettesíteni. Fontos eleme a szabályozásnak, hogy a vásári minőséget a csomagoláson fel kell tüntetni.

A karácsonyi vásárban 10 darab sült gesztenye 1000, 16 darab 1600 forintba kerül. Az árak itt euróban is fel vannak tüntetve, 4 illetve 5 eurót kérnek értük, ezek szerint durván lehúzzák a külföldieket. Mivel most épp 323 az euró árfolyama, így ez azt jelenti, hogy 1292 forintot kérnek a külföldiektől azért, ami forintban csak 1000 forintba kerül.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem