Jönnek az italboltok: brutális drágulás vár a piára?

Pénzcentrum
2014. május 1. 07:03

A napokban újra felreppent a híre annak, hogy a dohánytermékek után az alkoholkereskedelmet is uralma alá vonná az állam. A Pénzcentrum.hu utánajárt, milyen változásokat hozhat, ha a jövőben kizárólag "Nemzeti" italboltban lehetne beszerezni a szeszesitalokat is.

Ahogy arról minap a Pénzcentrum.hu is beszámolt, lapértesülések szerint társadalmi egyeztetés előtt áll a nemzeti alkoholstratégia. Bár arról egyelőre nem áll rendelkezésre információ, hogy a stratégia jegyében milyen konkrét szakpolitikai döntések születnek majd; piaci szereplők szerint azonban nem kizárt, hogy ez egyet jelent a Nemzeti Dohányboltokhoz hasonló rendszer elvi előkészítésével (bár ezt eddig következetesen tagadta a kabinet). Egy biztos, a túlzott alkoholfogyasztás felszámolása jegyében hamarosan változásokra számíthatunk.

Konkrétumok híján egyelőre nem akar találgatásokba bocsátkozni Vámos György. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Pénzcentrum.hu megkeresésére ugyanakkor elmondta, tudomása szerint többféle koncesszió is szóba jöhet. Véleménye szerint azonban bármilyen megoldást is választ végül a kormányzat, nagyon fontos, hogy az ne okozzon veszteséget a szakmának, ne gátolja a versenyegyenlőséget és az ellátási láncot, illetve ne adjon nagyobb teret a feketézésnek.

Nem lesz olcsó a mulatság?

Az alkoholforgalmazás és -árusítás koncessziós boltokba terelése, illetve adott esetben állami monopóliuma egyáltalán nem ismeretlen fogalom. Amerikában vagy például Európában is van, ahol már régóta élnek ezzel a módszerrel. Az USA-ban például nagy hagyományai vannak a mérsékelt alkoholfogyasztás állami támogatásának. Jelenleg is közel másfél tucat államban van érvényben olyan szabályozás, amely koncentrálja és koncessziós rendszerbe helyezi a borok, sörök, és tömények árusítását.

Az öreg kontinensen pedig jellemzően az északi országokban, mint például Svédországban, Norvégiában, Finnországban és Izlandon szabályozza állami koncesszió az alkoholtermékek kiskereskedelmét. Ezekben az országokban többnyire a tömény szeszek, likőrök, valamint a borok árusítása engedélyköteles, de például a "tűz és jég birodalmában" még sört sem lehet venni a hagyományos boltokban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ráadásul az északi országokban nem is olcsó alkoholizálni. Ma már a legtöbb turista számára ismert, hogy a skandináv országok polgárai gyakorta szállnak kompra éppen a magas alkoholárak miatt. A környező országokban ugyanis jóval olcsóbban lehet hozzájutni a bódító italokhoz. Előfordul például az is, hogy az akár 70-80 százalékkal olcsóbb italokból sokan hetekre-hónapokra feltankolnak, mielőtt odahaza leszállnának a hajóról.

Azt természetesen előre nehéz megmondani, hogy lesz/lehet-e árfelhajtó hatása, ha a jövőben Magyarországon is kizárólag "Nemzeti" italboltban lehetne majd szeszhez jutni, a számok azonban magukért beszélnek. Az EUROSTAT statisztikái szerint az elmúlt években volt, hogy az alkoholos italokat és dohánytermékeket Magyarországon lehetett a legjobb áron megkapni. Miközben az északi országokban, például Dániában, Svédországban vagy Izlandon jóval drágább az élet, s így természetesen az alkohol is. Van, hogy egy pohár sörért 2-3 ezer forintot is elkérnek például egy stockholmi étteremben.

Vámos György szerint azonban az északi országok árképzését nem lehet etalonnak tekinteni. "Más és más adópolitika és megannyi jövedelem, s életszínvonal jellemzi az európai országokat, így az északi országokban jellemző árakat nem lehet mintának tekinteni" - mondta el a Pénzcentrum.hu megkeresésére az OKSZ főtitkára, aki hozzátette, hogy az árak mellett a vásárlóerő összetételét is fegyelembe kell venni. Véleménye szerint amennyiben az északi országok lakói nem bírnák el a magas árakat, nem lenne fenntartható a rendszer.

A fiatalok különösen ki vannak téve az alkohol fogyasztás káros hatásainak
Az alkoholfogyasztás a serdülők körében hosszú távú biológiai elváltozásokat idézhet elő. Káros hatása lehet az agyfejlődésre, amely magába foglalja a neuro-kognitív károsodást is. Minél korábban kezdi a kiskorú az alkoholfogyasztást, annál jobban nő majd az alkalmankénti fogyasztás mennyisége. Ennek következtében nő a kockázata annak, hogy fiatal felnőttkorukban alkohollal kapcsolatos károsodásokat, sérüléseket szenvedjenek el. A fiatalok és közülük főleg azok, akik nagy mennyiségű alkoholt fogyasztanak, különösen fogékonyak az alkohol reklámok által közvetített információkra, manipulációkra. Egyre inkább bebizonyosodik, hogy az alkohol reklámok növelik a hajlandóságot arra, hogy a fiatalkorúak kipróbálják az alkoholt, valamint hatással vannak az elfogyasztott alkohol mennyiségére is. Kialakult egy igény arra, hogy több figyelmet kapjanak a fiatalkorúak. Hatékonyabban kell védeni őket az alkohol káros hatásaival szemben.

Éppen ezért sokkal erőteljesebben kell szabályozni, felügyelni az alkoholkereskedelmet. Ennek hatására radikálisan lehet csökkenteni az alkoholkereskedelem fiatalokra irányuló befolyását. A törvényi szabályozás egész Európa területére egy jó megközelítésnek tűnik, főleg, ha kiterjed az alkoholreklámok médiában való megjelenésének korlátozására is.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm