2019. november 17. vasárnap Hortenzia, Gergő

Filléres topbort árul az Auchan: még nem késő lecsapni a noname csúcsitalokra


Két új, meglepően jó borral lehet gazdagabb az ember az Auchan új kollekciójából. Az egyes palackok ára bár nem az 1 000 forintos kategóriában mozog, a vásárlók minden bizonnyal megtalálják majd a számításaikat. Nem kellenek hát ide hangzatos neve, drága árcédulák vagy megannyi jól mutató, semmitmondó kitüntetés az italok csomagolásán... hiszen mindezeken túl is bőven van élet a hiper polcai között keresgélve.

Könnyű beleesni abba a hibába, hogy az ember különböző plecsniknek, díjaknak felülve választ magának bort. Egy friss kutatás szerint annyira sokat számítanak a címkén lévő kitüntetések, hogy a vásárlók akár hétszer annyi darabot is vesznek ilyen termékekből, mint a simákból. A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy 

nem feltétlenül a legjobb termékek kerülnek ki győztesen a különféle borversenyeken!

Éppen ezért inkább azt tanácsolják a vásárlóknak, hogy ne, vagy ne csak a címke alapján válogassanak a borok között. Az ilyen sikersztorikra lehet most jó példa az Auchan új kollekciójának, a szakértő által csak "Auchan-árvának" nevezett, rangrejtett két palackja:

  • a  Corbières Boutenac és 
  • a Minervois la Livinière.

Amik a nevük, illetve a gyártójuk alapján a Művelt Alkoholista szakírója szerint korántsem olyan nedűk, amiktől az ember önkéntelenül a pénztárcájához kapna. Ettől függetlenül a borok kellemes meglepetést okoztak. A Corbières Boutenac 2017-ről a szakértő azt írja, hogy

ez az egyik legjobb carignan, amit valaha kóstoltam. Nagyon érett, behízelgő, édes tónusú bor. Az illatban a fő motívum a cseresznyelikőr és a cseresznyebefőtt, amit virágos, kakaóvajas, borókabogyós felhangok kísérnek. A korty szaftos, enyhén alkoholédes, a gazdagsága ellenére is friss.

Ez a leírás összesen 6 pontot ért, a palack ára pedig 2 500 forint. Ugyanennyibe kerül cikkünk másik versenyzője is a Minervois la Livinière, amiről a következő volt a szakértő véleménye:

inden ízében érződik, hogy markáns fajtákból készült tőrőlmetszett déli bor. Ráadásul, nagyon jól elkészített bor. Az illat komplex és karakteres, gazdagon gyümölcsös (a fekete oldalra húz), gazdagon fűszeres (oregánó, borókabogyó) és határozottan földes (ázott erdei talaj). Izgalmasan billeg a vonzó és a furcsa határán. [...] A lecsengés szedres, enyhén kesernyés, fűszeres, teljesen száraz és hosszú.

A leírás egyébként minimum 6 pontot ért 2 500 forintért, és ez a bor komplexitásában verte a Corbières Boutenac-ot, ám a Művelt Alkoholista véleménye szerint utóbbi sokkal megnyerőbb volt. Így a kóstolás végszava szerint, aki szereti az ilyen fajta borokat, az minden bizonnyal "meg fogja találni a számítását" a fenn említett két palackkal. És még csak neves plecsnik sem kellettek mindehhez.

Így válassz magadnak tökéletes bort!

  • Ha valamilyen versenyplecsnit látsz a cimkén, az még nem jelenti azt, hogy a bor mindenképpen kifogásolható: vásárlás előtt nézz utána a megmérettetésnek! Ha valamilyen nívós elismerésről van szó, az mindenképpen jót jelenthet.
  • Azokat se hagyd ki, amelyeken egyáltalán nem jelölnek versenyrészvételt: ugyanis sok jó picészet nem engedheti meg magának, hogy elinduljon egy-egy külföldi megmérettetésen, inkább máshová összpontosítja a marketingbüdzsét.
  • Használd ki a technológia adta lehetőségeket: nézz utána a termékeknek, mielőtt elindulsz a boltba megnézheted például a Pénzcentrumon is, hogy a szakértők milyen borokat ajánlanak a hiperekből. Emellett rengeteg olyan oldal van, ahol a vásárlók értékelhetik a borokat.
  • Bízz a saját ízlésedben: nem ritka, hogy a boltokban kóstolót kínálnak a termékekből. Ne légy rest, próbáld végig a kínálatot, abból nem lehet baj! Persze, ha kocsival vagy, akkor egy kicsit komplikáltabb az ügy, de a szakemberek így is azt ajánlják, ne fél kísérletezni, próbálgasd végig a borokat, hogy megtaláld a megfelelőt.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,77 százalékos THM-el, és havi 58 610 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 53 724 forintos törlesztőt ígér a 2,68 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,74 százalékos THM is alacsony, 53 952 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H, a CIB Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS