15 °C Budapest

Ezeket a termékeket keresik a magyarok az üzletek polcain

2019. július 9. 13:32

A magyar vásárlók egyre szívesebben választják a magyar termékeket a boltokban - ezt támasztja alá több, a közelmúltban készült kutatás is. Sokan vannak, akik hajlandóak akár több pénzt is fizetni a hazai termékekért. De vajon milyen termékkategóriában keresik a hazait a magyar vevők? És vajon hogy állnak a kiskereskedelmi láncok a magyar beszállítókkal? Ennek jártunk utána.

Több, a közelmúltban készült felmérés is alátámasztja, hogy a magyarok egyre inkább keresik a magyar termékeket az üzletek polcain. A Médiaunió Alapítvány tavalyi kutatásából kiderült, hogy a válaszadók 95 százaléka szívesen vásárolt magyar élelmiszert, igaz, mindössze a részt vevők 31 százaléka felelte azt, hogy kifejezetten törekszik arra, hogy minél több magyar termék kerüljön a kosarába. Kiderült az is, hogy a többség két hasonló termék közül a magyart részesíti előnyben, amennyiben tisztában van az élelmiszer eredetével.

Az InnoFood Marketing Kft. által készített felmérés is megerősíti ezt: eszerint két, tulajdonságaiban megegyező, azonos árú termék közül a magyarok 85,9 százaléka a hazait választja, 52,7 százalékuk pedig 10 százalékkal magasabb árat is hajlandó a hazaiért fizetni, ha az eredetet védjegy igazolja.

Miből veszünk hazait?

A vásárlók leginkább magyar zöldségeket és gyümölcsöket vesznek, de magas arányban választanak tejtermékeket, baromfit és pékárukat is

- tudta meg a Pénzcentrum Maczelka Márktól, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetőjétől, aki hozzátette, a SPAR Magyarország mindig fontosnak tartotta, hogy a termékkínálata kialakításában kiemelt szerephez jussanak a magyar termelők, gyártók és feldolgozók.

A vállalat hazai beszállítóinak aránya igen magas, 95 százalékban hazánkban működő vállalkozások árucikkeit forgalmazzuk, egyes termékcsoportok esetében pedig kizárólag Magyarországon előállított termékek kerülnek a polcokra

 - mondta Maczelka. Elárulta azt is, hogy jelenleg a cég a magyarországi piacon már fellelhető, de kiskereskedelmi hálózatban még nem kapható élelmiszertermékeket keres.

"Június 27-től augusztus 24-ig várjuk ötletgazdag, a fenntarthatóságot lehetőség szerint szem előtt tartó vállalkozások jelentkezését a Hungaricool pályázatra. A legjobbnak ítélt 10 termék vagy termékcsalád egy az áruházlánci beszállítói tevékenységre felkészítő féléves mentorprogramot követően 2020. április 23-tól az INTERSPAR áruházak polcaira kerül" - mondta Maczelka Márk.

Olyan, a vonatkozó magyar jogszabályok szerint működő, bejegyzett vállalkozások próbálkozhatnak, amelyek legalább egy lezárt üzleti évvel és legalább 10-300 millió forint éves árbevétellel rendelkeznek. A beérkezett termékeket egy szakmai zsűri vizsgálja majd meg először, amely kiválasztja a legjobbnak ítélt maximum 20 terméket vagy termékcsaládot. Ezek aztán az Országos Mezőgazdasági Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) rendezvényén fognak versenyezni egymással szeptember 26-29-e között. Az itt legjobbnak bizonyuló maximum tíz termék kerül majd az üzletek polcaira.

Ezért érdemes magyar termékeket vásárolni

Adódik a kérdés, mégis miért számít, hogy magyar élelmiszert választunk-e.

Környezetvédelmi szempontból pozitív döntést hozunk, ha vásárlás során előnyben részesítjük a hazai termékeket, ugyanis ezeknek a környezetterhelése kisebb a rövidebb szállítási távolság miatt. A vásárlókat ebben a döntésben segíti a csomagoláson található "magyar termék" illetve a "hazai termék" címke. Míg az előbbi azt igazolja, hogy az adott termék 100 százalékban hazai alapanyagból, hazai feldolgozással készült, a másodiknál ez az arány legalább 50 százalék

 - mondta a Pénzcentrumnak Andacs Noémi, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa. Hozzátette, főleg a zöldségek és gyümölcsök esetében igaz az, hogy a származás helye és a szezonalitás szorosan összekapcsolódik. Vagyis ha például télen, nem nagy távolságból, fűtött üvegházból érkező epret vásárolunk, hanem almát, akkor nagy eséllyel tudunk hazai származásút választani, így nem csak a szállításból, de a termesztésből adódó környezetterhelés is kisebb lesz.

Ha a hazai termékeket választjuk, azzal nem csak a környezetünkre, de az egészségünkre és a gazdaságra is pozitív hatással leszünk. A messziről érkező zöldségeket-gyümölcsöket sokszor éretlenül szedik le, vegyszerekkel kezelik, hogy kibírják az utazást, így egészségünk szempontjából is kedvezőbb, ha a hazai terméket választjuk

 - válaszolta megkeresésünkre Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője.

 

TÁMOGATOTT TARTALOM
A cikk megjelenését a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. támogatta.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem