10 °C Budapest

Brutális drágulás jöhet a magyar boltokban: luxus lesz a vaníliafagyi?

2018. március 27. 11:10

Aggódhatnak a vanília szerelmesei: miután tavaly hatalmas vihar söpört végig Madagaszkáron, a világ legnagyobb vaníliatermelőjén, odalett a termés nagy része. A vanília ára az egekbe szökött, és nem tudni, hoz-e változást az idei év. A szüret júniusban kezdődik, de valószínűsíthető, hogy az árfolyam jelentősen nem fog változni: tavaly volt, hogy kilogrammonként 600 dollárt kellett érte fizetni.

Hatalmas pusztítást végzett tavaly márciusban az Afrika partjainál pusztító Enawo-ciklo: durván visszavetette a vaníliatermelést, ezzel megnehezítve a beszerzését azon cégek számára, amelyek alapanyagként használják a terméket. Az egyébként, hogy a vanília évről évre drágább, nem újdonság: a nagy élelmiszeripari cégek kereslete ugyanis igencsak megugrott iránta, ahogy elkezdték visszaszorítani a szintetikus alapanyagokat.

A tavalyi pusztítást és az árak növekedését nem csak az édességgyártók, hanem a vásárlók is érezhetik a bőrükön: a Nestlé például a svájci Mövenpick jégkrémek árát 2,5 százalékkal megemelte. A híres londoni Oddono fagylaltozó lánc pedig úgy döntött, ideiglenesen leveszi a kínálatból a vaníliát az alapanyag magas ára miatt - írja a Daily Mail.

Hogy mégis menyni az annyi? Tavaly előfordult, kilogrammonként 600 dollárt kellett fizetni a vaníliáért, de év végére valamelyest mérséklődött az ár: kilóját 550 dollárért lehetett beszerezni. Azt viszont, hogy az idei termés milyen lesz, egyelőre nem lehet tudni. A szüret júniusban kezdődik. Madagaszkáron próbálták menteni a menthetőt, viszont a szigetország adja a világ teljes vaníliatermelésének több mint felét. India és Indonézia szintén termelők, de nem tudják ellentételezni a madagaszkári termeléskiesést.

Hogy mindebből a magyar vásárlók mennyit fognak érezni? Nagyobb pánikra egyelőre nincs ok. Ennek oka az, hogy

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

az élelmiszerekben és kozmetikumokban használt vanília-ízesítés mindössze 1 százaléka származik valódi vaníliából.

A többi pedig a vanilinmolekula segítségével nyeri el az édeskés ízt, ami kinyerhető például kőszénkátrányból, kőszénből, fából, de rizskorpából és szegfűszegolajból is. Vagyis ahol tényleg minőségi alapanyagokat használnak, cukrászdák, éttermek várhatóan kénytelenek lesznek emelni az áraikat. Azok, akik pedig otthon vaníliarúddal készítik a süteményeket, szintén számíthatnak rá, hogy többet kell majd fizetniük az üzletekben. Aki most, húsvétra szeretne bevásárolni, a 6 grammos vanília őrleményt 499 forintért szerezheti be az Auchanban, a Dr. Oetker Finesse Bourbon Vanília Aromát pedig 199 forintért lehet beszerezni. Az 50 grammos Natur Vanilia Pastát pedig most 600 forinttal olcsóbban, 1599 forintért vásárolhatjuk meg. A Tescóban a Haas vaníliacukor 79 forintba kerül, a Sparban pedig 169 forintért lehet Dr. Oetker vanília aromát vásárolni.

Nem csak a vaníliáért fizetünk többet

Dél-Spanyolországban - amely a zöldségek egyik legjelentősebb exportőre a világon - a fagy és a korábbi szárazság hatására jelentős veszteséget voltak kénytelenek elszenvedni a termesztők idén télen. Ennek hatására a jégsaláta nagykereskedelmi ára 50 százalékot emelkedett mindössze 4 hét alatt. Elemzők szerint az alacsony termés a legtöbb EU-s országban hiányt fog okozni a salátából, és ez azzal is jáőr majd, hogy a termék árának emelkedését Magyarországon is érezni fogjuk.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm