Alig épül már Budapesten családi ház: vidéken sem sokkal jobb a helyzet

2019. augusztus 21. 09:31

A legtöbb kerületben már megfizetethetetlen a családi ház építésére alkalmas telkek ára Budapesten, így nem csoda, hogy megindult a kiáramlás az agglomerációba. Mindeközben a vidéki nagyvárosokban is jelentősen drágult már egy év leforgása alatt is a telkek ára, ami még így is harmada-negyede a fővárosiaknak. Vidéken is óriási viszont a szórás: Sopronban tízszer annyiért lehet telekhez jutni, mint a Salgótarjánban.

Jelentősen drágulnak a magánerős, saját célú építkezésre alkalmas kisebb lakóövezeti és külterületi telkek úgy Budapesten, mint a legtöbb megyei jogú városban - írja a Magyar Nemzet. Eközben a beépítetlen helyek száma szűkül, a kínálatban pedig egyes nagyvárosokban egyre kisebb telkek jelennek meg. Az Ingatlan.com Magyar Nemzet részére készített összegzése szerint a megyei jogú városokban egy év alatt átlagosan mintegy tizedével drágultak a családi vagy ikerház építésére alkalmas helyek, miközben a kínálat tíz százalékkal csökkent 2018 augusztusához viszonyítva.

A többi nagyvárossal összevetve magasan kiemelkednek a fővárosi árak. Míg egy éve Budapesten mintegy 49 mil­lió forintot tett ki az 1500 négyzetméternél kisebb telkek átlagára, ma 55 millió forintért kínálják ezeket. Természetesen nagyon nagy a szórás, mert a külső pesti kerületekben még most is el lehet csípni kisebb telkeket 20-25 millió forint körüli áron.

Ezzel szemben a budai oldalon Budafokon sincs már értelmezhető kínálat 30-40 millió forintnál olcsóbban, a III. kerület külső részein pedig ennél jóval többet kérnek egy-egy jobb adottságú telekért. Nem beszélve a klasszikus budai zöldövezetet alkotó II., XII. és XI. kerületről, ahol az átlagos keresetűeknek gyakorlatilag megfizethetetlen, akár százmilliós nagyságrendben érhető el az építésre alkalmas helyek ára.

"A budapesti telkek drágulása miatt a fővárosból egyre többen költöznek ki azok közül, akik saját családi házban képzelik el a jövőjüket. Az otthonteremtést elősegítő és emelkedő mértékű állami támogatások sok fővárosit is arra ösztönöznek, hogy a lehető legnagyobb mértékben használják ki ezeket, amit Budapest határain kívül sokkal hatékonyabban tudnak megtenni" - mondta el Balogh László, a hirdetési oldal vezető gazdasági szakértője.

Az agglomeráció településein a fővárosi árszint töredékéért tudnak telket vásárolni 

- elemezte az adatokat a szakértő, és hozzátette, hogy még a megyei jogú városnak számító Érden is a budapesti árak harmadáért lehet megfelelő építési telekhez hozzájutni. Sokatmondó ugyanakkor, hogy Érden zajlott le az egyik legnagyobb mértékű drágulás: míg a tavaly augusztusi kínálat szerint 12 és fél millió forint volt az ottani építési telkek átlagára, ma több mint 17 millió, vagyis egy év alatt csaknem 40 százalékos áremelkedés zajlott le a városban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Balogh László arra is kitért, hogy a dráguló fővárosi telkek nemcsak a családokat ösztönzik arra, hogy kétszer is meggondolják ezeket a vásárlásokat, hanem a beruházóknak is feladják a leckét.

A munkaerőhiány okozta bérköltség-emelkedés, továbbá az építőanyagok drágulása mellett úgy kell tudniuk megépíteni az eladásra szánt lakásokat, hogy azok a vevők számára is megfizethetők legyenek. Azok a beruházók, akik ezt a kihívást nem tudják megugrani, vélhetőleg elhalasztják lakásépítési terveiket, ami a fővárosi lakásépítések élénkülését is gátolhatja 

- magyarázta Balogh László. Ami a vidéki nagyvárosokat illeti, az adatok szerint a legfelkapottabb megyeszékhelyeken jellemzően szűkül a kínálat. Ráadásul ahogy emelkednek az ingatlanok négyzetméterárai, úgy a telkeket is egyre drágábban lehet megvásárolni. Balogh László szerint ez azonban nem általános jelenség. 

Ebből a szempontból éles határ húzódik ama városok között, amelyekben a saját célra történő építkezésre alkalmas telkeket tízmillió forintnál többért, vagy ennél olcsóbban lehet megvásárolni. Nem meglepő, hogy Budapest mellett Győr, Debrecen, Kecskemét vagy Székesfehérvár ebbe a kategóriába esik, de most már Egerben, Szegeden és Szombathelyen is legalább tízmillió forintot kell fizetni ezekért a telkekért 

- mutatott rá a szakértő, hozzátéve, hogy utóbbi városok ingatlanpiacára érdemes lesz a későbbiekben odafigyelni, mivel itt várható igazán jelentős változás és áremelkedés. A portál adatai szerint Budapest után Sopronban kell a legtöbbet fizetni az 1500 négyzetméternél kisebb telkekért, átlagosan húszmillió forintot, ezt követik az érdi árak. Szegeden 15, Egerben 13 és fél, Székesfehérvárott 12 millió forint egy-egy telek jellemző ára. Rendkívüli egyenlőtlenségekre mutat rá, hogy Salgótarjánban ma is átlagosan mindössze kétmillió forintért kínálják a kisebb építési telkeket, de Zalaegerszegen is alig több mint négymilliót kell értük fizetni.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem