Fresh, tasty and delicious double beef cheeseburger with French fries, tomato, Spanish onion, served  on a plate, bar, restaurant or home kitchen table, close up view with copy space, representing fast food and city life, indulgence and joy through gourmet lifestyle

Totális elszegényedés: egyre többen tekintenek luxusként a gyorskajára

2024. május 28. 18:15

Egy friss felmérés szerint a gyorséttermi ételek árának jelentős emelkedése miatt az emberek többsége már luxusterméknek tekinti őket, ezáltal ritkábban fogyasztanak ilyen típusú ételeket - írja First Class.

Egy friss felmérés szerint a gyorséttermi ételek fogyasztása egyre inkább luxusnak minősül a fogyasztók szemében. A válaszadók több mint háromnegyede úgy véli, hogy a gyorskaják már nem tartoznak az alapvető étkezési lehetőségek közé, ezért kevésbé gyakran választják őket.

Az Economist gazdasági magazin által 1986 óta közzétett Big Mac-index segítségével érdekes összefüggésekre lehet rávilágítani az egyes országok gazdasági helyzetét illetően. Ez az index azt mutatja meg, hogy az adott országban mennyi Big Mac hamburgert lehet vásárolni a helyi fizetésekből.

Az utóbbi időben a gyorséttermek árai jelentős mértékben emelkedtek, ami párhuzamosan történt más élelmiszerek árának növekedésével. Magyarországon például egy közepes menü ára 2022 elején még 1 545 forint volt, ami később 2060 forintra, majd 2 285 forintra ugrott. Ez több mint 33 százalékos áremelkedést jelent, ami nem tekinthető egyedülálló jelenségnek. Az Egyesült Államokban például 2014 óta számos láncnál megfigyelhető az árak közel megduplázódása.

A LendingTree kutatása szerint az amerikai felnőttek 78 százaléka már luxusterméknek tekinti a gyorskaját. A megkérdezettek 62 százaléka ritkábban fogyasztja ezeket az ételeket, mint korábban, míg 65 százalékukat sokkolják az árak a fizetésnél.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Sokan gondolhatnák, hogy a megoldás az otthoni ételkészítés lehetne, de a felmérés résztvevőinek háromnegyede szerint ez nem jelent valós alternatívát. Az adatok tehát rámutatnak arra, hogy a gyorséttermi ételek fogyasztása ma már sokkal inkább pénzügyi megfontolás kérdése, mint korábban volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem