24 °C Budapest
A crowd of bidders at an auction. The focus is on the bidders hands as he calls out bids.

Mesés vagyon került a kalapács alá: százötvenmillió forintért kelt el egy Vaszary-mű

MTI
2024. május 17. 21:01

Vaszary János Parkban című képe a magyar tavaszi aukciós szezon legsikeresebb alkotásaként 150 millió forintért kelt el a Kieselbach Galéria árverésén - közölte a galéria pénteken.

Mint írják, nagy sikerrel zajlott le a galéria tavaszi aukciója csütörtökön. Az este során heves licitharcok alakultak ki, a különösen fontos, muzeális kvalitású főművek kiemelkedően magas áron találtak gazdára.

Az árverés sztártétele Vaszary János Park sorozatának 1933 körüli alkotása volt, amely arisztokrata gyűjteményeket megjárva külföldről érkezett haza Magyarországra. A más változatokról is ismert klasszikus darabon a tatai villa kertjében beszélgető, art deco fazon szerint öltözködő nőalakok láthatók a nagyvonalú eleganciával festett zöld táji háttér előtt.

Az ikonikus motívumot ábrázoló Vaszary-mű 95 millió forintos kikiáltási árról indulva, messze átlépve a lélektani határnak számító 100 milliós árszintet, a szezon rekordját hozó 150 millió forintért kelt el.

Vaszary János számos más műve esetében is - köztük a színezett litográfiáknál - heves licitcsata alakult ki, megtöbbszörözve a kikiáltási árat - emelik ki a közleményben.

Munkácsy Mihály klasszikus remekének, a Tépéscsinálóknak a központi figuráját ábrázoló, vázlatos elevenséggel fogalmazott kompozíció 30 millió forintért kelt el.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A közlemény szerint a két világháború közötti időszak képviselői közül saját korabeli sikereihez méltó árat ért el a római iskolás Pekáry István, 34 milliós leütési árával új életműrekordot állítva be. Hozzá hasonlóan sosem ért el ilyen eredményt a nemzetközi filmiparban világhírűvé váló Korda Vince festménye. Korda fiatalkori, Van Gogh-os ihletésű székes párizsi csendéletét 38 millió forintért adták el.

Mint írják, a jó pár képpel szereplő Szőnyi István leütési áraiban érzékelhető volt a Kieselbach Galéria által közelmúltban kiadott nagy monográfia által keltett figyelem. Korai, 1920-as évek eleji, expresszív korszakhoz tartozó zebegényi látképe, amely az életmű-katalógus egyik címlapján is szerepelt, 30 millió forintért kelt el.

A sikeres tételek között említik Duray Tibor filmszerűen komponált falusi jelenetét (30 millió), Frank Frigyes feleségét, Mimit ábrázoló franciás portréját (45 millió), valamint Schönberger Armand kubofuturista rakparti jelenetét (17 millió) és Czimra Gyula naiv modorú párizsi városi látképét (38 millió). Mind Schönberger Armand, mind Czimra Gyula képének leütési ára új életműrekordot ért el - emelik ki a közleményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm