Close up of a womans hand paying with her smartphone in a cafe, scan and pay a bill on a card machine making a quick and easy contactless payment. NFC technology, tap and go concept

Durván terjed a boltokban ez szokás a vásárlók körében: mégis, mit tudhatnak?

2024. március 19. 15:51

Visszafogott, de stabil növekedéssel zárta a tavalyi évet az elektronikus fizetés. A Magyar Nemzeti Bank 2023 október-december időszakára vonatkozó adatai alapján az elektronikus fizetések darabszáma éves összehasonlításban 9, értékük 10 százalékkal emelkedett. A fizikai elfogadóhelyek száma egy év alatt 9, az internetes elfogadóhelyeké 21 százalékkal bővült. A mobiltárcás fizetési megoldás népszerűségéről tanúskodik, hogy a regisztrált kártyák száma egy év alatt 62 százalékkal, az ezekkel lebonyolított tranzakciók darabszáma 35, míg értékük 44 százalékkal emelkedett.

Év végén is megfigyelhető volt a 2023-ra jellemző stabil, de visszafogott növekedés az elektronikus fizetések terén. A Magyar Nemzeti Bank Pénzforgalmi táblakészlete alapján október és december között a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal belföldön lebonyolított vásárlások darabszáma egy év alatt közel 9, értékük 10 százalékkal növekedett - közölte az OTP. A negyedéves változás ugyanakkor még jelzi az inflációs környezet hatására megváltozott vásárlási szokásokat, hiszen a tranzakciók darabszáma a harmadik negyedévhez képest enyhén csökkent, összegük pedig 6 százalékkal emelkedett.

A vásárlók év végi megfontoltságát és az elektronikus fizetés töretlen népszerűségét jelzi a készpénzfelvételek számának alakulása is. 2023 október-december között a készpénzfelvételek darabszáma éves alapon közel 4, értéke pedig a mellett, hogy 10 százalékkal csökkent, már 44 százalékkal maradt el a kártyás vásárlások értékétől.

Az elektronikus fizetés terjedésével párhuzamosan bővült az azt kiszolgáló infrastruktúra is. A fizikai kereskedői elfogadóhelyek száma 2022 negyedik negyedévéhez képest közel 9 százalékkal, az internetes elfogadóhelyeké 21 százalékkal emelkedett. Az elfogadóhelyeken üzemelő POS-terminálok darabszáma egy év alatt 11 százalékkal növekedett és december 31-re kicsivel meghaladta a 255 ezer darabot, amiből 248 ezer darab érintéses fizetést is lehetővé tevő készülék volt.

Az innovatív fizetési megoldások tavalyi térnyerését jelzi, hogy a mobiltárcába regisztrált kártyák száma egy év alatt 63 százalékkal növekedett és megközelítette a 3 millió darabot. A kártyák számának változásához hasonlóan tavaly dinamikusan bővült a használatuk is. A hazai kibocsátású mobiltárcás kártyákkal bel- és külföldön lebonyolított összes vásárlási tranzakció értéke 35, darabszáma 44 százalékkal emelkedett 2022 negyedik negyedévéhez viszonyítva.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

„Várakozásainknak megfelelően elmaradt a korábbi évekre jellemző év végi hajrá az elektronikus fizetésekben, azonban a teljes évet tekintve a gazdasági kihívások ellenére is tudott bővülni a piac. Egyre nagyobb az igény az egyszerű kényelmes és innovatív fizetési megoldásokra és az MNB adatai is azt mutatják, hogy ebben a szegmensben van még tere a bővülésnek. A vásárlók egyértelmű igénye a többféle fizetési mód biztosítása, szakértőink pedig segítenek a kereskedők és szolgáltatók számára legmegfelelőbb megoldás megtalálásában” – mondta Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment terület vezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem