19 °C Budapest
Old used cellphones pile as background

Rengeteg magyar fiók mélyén lapulhat ilyen kincs: több tízezer forintot is adhatnak darabjáért

2023. január 27. 15:31

Idén még nagyobb üzlet lesz a használt mobil - ezeket a telefonokat adják tovább a magyarokAz újracsomagolt mobiltelefonok piacterének kutatása szerint azok, akik megtartják régi telefonjukat, általában nem is használják azt, és sokan egyszerűen megfeledkeznek arról, hogy pénzt is csinálhatnának belőle. A használt és felújított okostelefonok piactere szeptemberi indulása óta több mint 200 millió forintot fizetett ki a platformján keresztül értékesített mobilokért - amelyek közel 40 százaléka iPhone, több mint harmada pedig Samsung gyártmányú volt.

Jelentős eredményeket ért el tavaly őszi indulása óta a Rejoy, a használt és felújított okostelefonok piactere: a bevizsgált, garanciával kínált készülékekkel és kényelmes ügyintézéssel sikeressé váló startup hazai indulása több mint 200 millió forintot fizetett magyar ügyfeleinek a platformján keresztül értékesített készülékekért.

Nem csak Magyarországon egyre népszerűbbek a nem új okostelefonok, az IDC piackutató cég becslései szerint  2022-ben 282,6 millió darab használt, illetve felújított készülék talált gazdára, ami 11,5 százalékos növekedést jelent a 2021-es adatokhoz képest. Az IDC az előttünk álló évekre is további növekedést jósol: 2026-ban várhatóan 413,6 millió készülék talál majd új gazdára ezek közül.

A legtöbben Apple és Samsung telefont adtak el

A portálnál tavaly szeptember óta a magyar eladók közel 40 százaléka (39,6%) Apple telefonokat értékesített a Rejoy platformján, harmaduk (33,16%) Samsung készüléket adott el, a dobogó harmadik helyére pedig a Huawei került 16,62 százalékkal, a negyedikre pedig a Xiaomi (10,18 százalék). A budapestiek a legaktívabbak, ha régi készülékük továbbértékesítéséről van szó, őket a szegediek, a szombathelyiek és a debreceniek követik.

Az eladók első helyen a biztonságot és az alacsony mértékű befektetett munkát jelölték meg indokként, hiszen a platformon keresztül történő értékesítés stresszmentes, nem kell idegenekkel tárgyalni és találkozni. Hasonlóan fontos szempont az egyszerűség és a kényelem is, mivel minden online történik, az eladással időt takaríthatnak meg az emberek, a készülékért pedig futárt küld a cég.

A portál által kalkulált árak a piaci trendeknek megfelelőek - 2023. január 18. és 2023. február 14. között bizonyos készüléktípusokért a korábban felkináltnál akár 17 ezer forinttal magasabb árat is adhattak, hogy ezzel is arra sarkallja a hazai ügyfeleket, hogy ne hagyják a fiókban porosodni a már nem használt telefonjaikat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Miért nem válunk meg nem használt, régi telefonjainktól?

Saját piackutatásában azt is megvizsgálta a portál, hogy mik a legjellemzőbb okai a nem használt készülékek megtartásának. A Rejoynak adott válaszok alapján a legtöbben „ki tudja, mikor jöhet jól” alapon tartják meg telefonjukat, egyfajta biztonsági tartaléknak, bár az esetek többségében semmi szükségük nem lesz a régi készülékre. Ennél izgalmasabb, hogy a második leggyakrabban említett ok az időhiány és az az érzés, hogy egy telefont eladni túl bonyolult, hosszadalmas feladat.

A hagyományos, használtpiaci értékesítési modellel szemben, ahol a vásárló alkudni próbál az árból, a portál két összeget ajánl: arra az esetre, ha az eladó azonnal szeretne a pénzhez jutni, illetve arra, ha hajlandó megvárni, míg a platformon valaki megvásárolja a telefont. Ez átlagosan 8 nap alatt megtörténik, de a piactér 30 napon belül mindenképp kifizeti a magasabb díjat, ha az eladó e mellett dönt.

Hol a legolcsóbb bevásárolni Magyarországon?

A Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közös kutatást indít. A kutatás keretei között végső fogyasztókat kérdezünk meg, véleményük szerint mely élelmiszerlánc üzleteiben tudnak a legolcsóbban és mely lánc üzleteiben tudnak a legdrágábban bevásárolni. A kérdőív mindenki számára nyitott, bárki kitöltheti azt. Az űrlap kitöltése csupán néhány percet vesz igénybe, mindössze egy lényegi kérdést tartalmaz a demográfiai jellegű kérdések mellett. Kérjük, töltsd ki a kérdéssorunkat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 23. csütörtök
Emőke
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2023. március 23. 15:09