Tejföl, sör, tojás: még Németországban is olcsóbb, mint itthon, mi folyik itt?

Pénzcentrum2022. szeptember 19. 16:01

A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) adatai szerint Németországban 7,9% volt az augusztusi inflációs ráta, ami azt jelenti, hogy tovább emelkedett a pénzromlás üteme, ami az utóbbi 6 hónap során végig 7% feletti volt. Különösen az energia- és az élelmiszerárak (+16,6%) hajtják a pénzromlást. Anglia és az Egyesült Államok árai után megnéztük, menynibe kerülnek Németországban a mindennapi fogyasztási cikkek a boltokban: az eredmény több, mint meglepő.

Mint azt szombat óta tudjuk, az árstopok velük maradnak október 1-je után is, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati kormányinfón jelentett be, hogy a rendkívüli helyzetre tekintettel december 31-ig meghosszabbítják az élelmiszer- és benzinárstopot, és a kamatstop is legalább fél évvel tovább fog tartani.

Ez azt jelenti, hogy továbbra is rögzített áron lehet hozzájutni a magyar üzletekben a cukorhoz, a liszthez, az étolajhoz, a 2,8%-os UHT tejhez, a csirkemellhez, a sertéscombhoz és a csirkefarházhoz – már ha éppen kapható az üzletekben. Ezeken kívül azonban az összes élelmiszer ára száguld: bár az éves átlagos infláció mértéke a legfrissebb adatok szerint augusztusban 15,6 százalék volt, ennél bőven akadnak olyan termékek, jobbára élelmiszerek, amiknek az ára ehhez képest valóságos rakétaként lőtt ki. Ilyen például a rétesliszt, a trappista sajt vagy éppen a tejes margarin és a kenyér is.

A magas élelmiszer- és energiaárak, az ellátási lánc problémáinak folyamatos súlyosbodása azt eredményezte, hogy az infláció még a világ legerősebb gazdaságait sem kerülte el. Többek között az Egyesült Királyság is a bőrén érzi a drágulást, a júniusi 9,4%-os érték több évtizedes rekordot döntött meg, igaz, augusztusra 9,9 %-ra lassult. Az Egyesült Államokban augusztusban 8,3% volt a drágulás. Az élelmiszerek esetében pedig még súlyosabb a helyzet mindenhol:

Loading...

Magyarországon augusztusban a legmeredekebben az élelmiszerek drágultak, ezen belül a KSH szerint leginkább a margarin (66,9 százalékkal), a kenyér (64,3 százalékkal), a sajt (61 százalékkal), a száraztészta (57,9 százalékkal), a tejtermékek (54,7 százalékkal), a vaj és vajkrém (54,5 százalékkal), a péksütemények (45,4 százalékkal), a tojás (42 százalékkal), a rizs (40,9 százalékkal), a baromfihús és az édesipari lisztesáru (40,4 százalékkal) drágult. Átlag alatti mértékben, 15,9 százalékkal nőtt az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) ára. A csokoládé, kakaó 17,1, a cukor 9,3, az étolaj 5 százalékkal került többe.

Van, azonban, ami nem emelkedett egy forintot sem: hazánkban így alakulnak a rögzített termékeknek árai:

  • kristálycukor 261 forint/kg
  • finomliszt 203 forint/kg
  • sertéscomb 1420 forint/kg
  • csirkemellfilé 1600 forint/kg
  • csirkefarhát 293 forint/kg
  • napraforgó étolaj 713 forint/liter
  • a 2,8 százalékos UHT tartós tejé pedig 268 forint/liter

Korábbi cikkeinkben már beszámoltunk, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban milyen árakkal találkozhatunk az üzletekben, most egy olvasónk Németországból fotózott nekünk a boltban. Ezek szerint a

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • tej 1,39€ (mai árfolyamon ez 562 forint)
  • a cukor 0,79 € (319 forint)
  • a liszt 0,45€ - 1,29€ (182- 522 forint)
  • a csirkemellfilé 8,82 € - 9,79€ (3572 – 3964 forint)
  • napraforgóolaj 3,99 € (1615 forint)
  • repceolaj 1,99€ (805 forint)
Címkék:
élelmiszer, forint, árak, tej, drágulás, infláció, németország, liszt, magyar, cukor, étolaj, olaj, youtube, élelmiszerek, élelmiszer-árstop,