13 °C Budapest

Hát sosem lesz vége? Ennek a 15 terméknek nagyon durván elszállt az ára

2020. július 8. 11:06

A drágulás júniusban sem állt meg a boltokban, hiába törölték el a koronavírus járvány okán meghozott korlátozásokat. Az árváltozásokból látható, hogy az áprilisi-májusi árrobbanás még mindig érezteti hatását, és hiába csökkent azóta egyes termékek ára, a szezonális hatások miatt is összességében továbbra is érezhető emelkedést lehet tapasztalni. Az alma drágulása például a májusi adatokat is meghaladja, és más idényáras élelmiszerek ára is 18 százalékot emelkedett egy év alatt. Májusról júniusra 0,6 százalékos csökkenést mutattak az élelmiszerárak, főként azok a termékek lettek olcsóbbak, amelyeknek itthon is eljött a szezonja: burgonya, paradicsom, uborka, káposzta.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint 2020 júniusában a fogyasztói árak átlagosan 2,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben.

2019 júniusához viszonyítva az élelmiszerek ára 7,8 százalékkal nőtt a KSH adatai alapján, ezen belül a párizsi, kolbászé 20,5, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 18,1, a sertéshúsé 17,0, a cukoré 14,2, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 10,8 százalékkal lett magasabb. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 6,7, ezen belül a dohányáruké 11,1 százalékkal emelkedett.

A járműüzemanyagok ára 11,6 százalékkal csökkent.

A Pénzcentrum ebben a hónapban is megvizsgálta, mely termékek drágultak meg a leginkább, vagy lettek legnagyobb mértékben olcsóbbak az elmúlt egy év során. Nem meglepő, hogy az éves drágulást ebben a hónapban is az alma ára vezeti, hiszen ez hónapról hónapra így van, de a drágulás mértéke egyre növekszik. Előző hónapban még 75 százalék volt a 2019. és 2020. májusi almaárak közti különség, ebben a hónapban már 88 százalékos az éves áremelkedés mértéke.

Az alma kilója 2019 júniusában még 289 forint volt, idén júniusban viszont már 546 forint/kg. Természetesen ennek köze van a tavalyi termés minőségéhez és mennyiségéhez, a szezonalitásnak és a járvány alatt megnőtt kereslethez is, csak hogy a legfőbb tényezőket említsük.

Az öblítőszer koncentrátum 60 százalékos drágulása becsapós adat, mert a KSH 2019-ben még a 700-1000 ml-es kiszerelés árát vette alapul az átlagár számításhoz, 2020-tól már az 1600-2000 ml-es kiszerelést, ezért bár feltüntetjük, nem számíthatjuk a TOP15 leginkább megdrágult termék közé.

A citrom kilós ára 709-ről 1030 forintra emelkedett, a narancsé 468-ról 667 forintra, amely jelentős drágulás, de ebben a szezonalitásnak nagy szerepe van. A felvágottak, húsáruk drágulása sem jelent meglepetést, hiszen 2020-ban folyamatos emelkedés tapasztalható ezen termékek árában, amelyekre a koronavírus járvány csak rátett egy lapáttal. A fehérkenyér, kristálycukor, hántolt rizs drágulása viszont azért kiemelendő, hiszen ezek a legalapvetőbb élelmiszerek. A 14-19 százalékos drágulást is nagyon sokan megérzik.

Érdekessége az éves szinten legtöbbet drágult termékek listájának, hogy - az öblítőszer kivételvel - csak élelmiszereket találunk rajta. Ezért hiába mutatnak a KSH adatai összevontan 2,9 százalékos fogyasztói áremelkedést, az alapvető kiadások feltehetően jobban megdrágultak ennél.

Azonban nem minden lett drágább, sok termék olcsóbbá vált 2019 júniusáról 2020 júniusára. A szezonális árcsökkenésen túl (vöröshagyma, korai burgonya, fejes káposzta) olcsóbbak lettek jelentősen (10-12%) az üzemanyagok, de például a mosópor is:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nem múlt el nyomtalanul a járvány

Májusról júniusra sok vásárló számított látható árcsökkenésre azok után, hogy a járvány következtében áprilisban és májusban durván megugrottak az árak. Csökkenést leginkább az élelmiszerek árában, azok közül is az idényárasoknál lehetett tapasztalni, viszont sok termék ára csak tovább növekedett. A KSH adatai alapján a fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal növekedtek.

Az élelmiszerek ára átlagosan 0,6  százalékkal csökkent egy hónap alatt, ezen belül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 3,2, a tej 1,7, a párizsi, kolbász 1,4, a baromfihús 1,3 százalékkal lett olcsóbb. A tartós fogyasztási cikkek és a szolgáltatások 0,3-0,3 százalékkal drágultak.

A járműüzemanyagok az olajárak emelkedésének hatására 9,3 százalékkal többe kerültek.

Tehát hiába fizettünk a tavaly júniusi árakhoz képest 11 százalékkal kevesebbet az üzemanyagokért, a havi áremelkedés miatt magasnak érezzük az üzemanyagárakat. A benzinen, gázolajon túl drágult az alma, a narancs, a fagyasztott borsó, a félbarna kenyér, a burgonya, a pulykamellfilé és a vöröshagyma. Ezen túl olyan háztartási cikkek, termékek is jelentős drágulást mutatnak hónapról-hónapra, mint a gyerek-, női és férficipők, a szintetikus takaró, a fogkrém vagy a frottírtörölköző.

Beszédes adat az is, hogy a májusról júniusra legnagyobb mértékű árcsökkenést mutató termékek szintén élelmiszerek, ahogy az éves árcsökkenés esetében is. Ez alól csak a mosópor a kivétel, amelynek ezek alapján jelentősen esett az ára éves és havi szinten is. Csaknem 30 százalékkal olcsóbb lett a korai burgonya - bár ez betudható a szezonális hatásnak -, jelentősen csökkentek a paradicsom, uborka, fejes káposzta árak, de kevesebbet fizetünk a húsárukért is:

a bontott csirke, sertéskaraj, szárazkolbász, gépsonka árai 2,6-3,4 százalékban csökkentek.

Mivel a járvány nagyban befolyásolta a jelenlegi árak alakulását, érdemes néhány alapvető élelmiszer esetében visszanézni az elmúlt másfél év árváltozásait. Látható, hogy az élelmiszerek ára bár folyamatos emelkedést mutatott, idén jelentősen drágult a húsáru - köszönhetően többek között a madárinfluenzának, sertéspestisnek -, és egyes zöldségek-gyümölcsök, amelyek esetében rossz volt a termés. Erre pedig csak rátett a koronavírus.

Sok alapvető élelmiszer ára nőtt meg jelentősen már akár márciusban, de később április folyamán is. Májusban még nem lehetett csökkenést tapasztalni, júniusra viszont már egy-két termék átlagára elkezdett csökkenni, bár ebben nagy szerepe lehet a szezonális hatásnak is. Remélhetően a koronavírus okozta drágulásból a következő hónapokban is farag valamit a gazdaság helyreállása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm