23 °C Budapest
Ilyen nincs, brutálisan olcsó a hús Magyarországon: te nem így látod?

Ilyen nincs, brutálisan olcsó a hús Magyarországon: te nem így látod?

2019. augusztus 27. 16:55

Bár egyre több hír szól arról, és egyre többen a bevásárlásoknál is érzékelik, hogy Magyarországon egyes húsok brutálisan megdrágultak, mindez azonban európai viszonylatban még mindig nem jelenti, hogy idehaza sokat fizetnénk a húsért. Olyannyira nem, hogy az Eurostat statisztikái szerint Magyarországon a 4. legolcsóbb a hús az egész EU-ban.

A Pénzcentrum korábban már beszámoltunk arról, hogy a szakértők egyöntetűen azt jósolják, hogy a sertéshús ára bizony tartós drágulás áldozata lesz. Aminek már most is érezzük a hatását, ugyanis egy kiló disznókaraj sohasem került még annyiba Magyarországon, mint manapság. Na, de mi a helyzet az Európai Unióban a hústermékekkel, mennyire drágák az egyes tagországokban?

Az Eurostat friss jelentése nyomán ezt most meg is tudjuk tenni. A tagállamok árszínvonalát ugyanis össze lehet hasonlítani az EU átlagos árindexével (100). A statisztikákból az derül ki, hogy nyugati szomszédunknál, Ausztriában a legdrágábbak a hústermékek (marha- és borjúhus, sertés, bárány, birka, kecske, baromfi, egyéb húsok és ehető belsőség, édesség és egyéb húskészítmények), az ottan árindex ugyanis 146. A második legdrágább Luxemburg (142), míg a dobogó harmadik helyén Franciaország (131) áll. 

A lista másik felén Lengyelország és Románia végzett, ami azt jelenti, hogy ebben a két országban a legolcsóbbak a húsok az EU-ban, az itteni árindex 63 volt. Őket követte Bulgária 64-es árindexxel, ami után Litvánia következett 71-el. Magyarország a lista végén, hátulról a 4. helyen végzett, 

ami azt jelenti, hogy hazánkban a 4. legolcsóbban lehet húst vásárolni az egész EU-ban.

Közvetlen szomszédjaink közül egyébként csak Romániában olcsóbbak a húsok, Szlovákia (79), Horvátország (85), Szlovénia (97) és természetesen Ausztria is drágább nálunk.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?