13 °C Budapest

Új forintérmét adnak ki Magyarországon: ennyit fog érni, így néz ki

2019. február 19. 11:24

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) emlékérmét bocsát ki február 20-án Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulójára. Az érméket két különböző névértéken vezetik be, az egyik darab 10 000, míg a másik 2 000 forintos lesz. Mindkettőből 5 000-5 000-et vernek.

Ezen a héten folytatódik az MNB több évtizedes múltra visszatekintő emlékérme kibocsátási sorozata. Az éppen esedékes apropó pedig Munkácsy Mihály, nemzetközileg elismert 19. századi festőművész születésének 175. évfordulója. A jegybank két különböző névértéken adja ki a Munkácsy érméket:

  • az egyik kiadás egy 10 000 forintos névértékkel ellátott 925 ezrelékes ezüst érme lesz, aminek súlya 24 gramm, az átmérője pedig 37 mm. Ebből a példányból 5 000 darab tükörfényes (proof) érme verhető a jegybank hivatalos tájékoztatása szerint;
  • a másik kiadás 2 000 forintos névértéken kerül bevezetésre, réz és nikkel ötvözetből verik. Ennek az érmének a súlya 23,70 gramm lesz, de az átmérője szintén 37 mm-es. A színesfém ötvözetű érméből 5 000 darab selyemfényes (BU) érme verhető. 

Munkácsy-trilógia

A február 20-án kibocsátásra kerülő emlékérméket Kereszthury Gábor tervezte, szélük recézett lesz. Az érmék névértékkel ellátott oldalán maga a névérték (10 000 vagy 2 000 forint), illetve a "Magyarország 2019" felirat lesz olvasható, míg a grafika Munkácsy, Jézus Pilátus előtt c. festményéről örökíti meg a Bibliából ismert jelenetet. Az eredeti festmény egyébként a hírhedt Munkácsy-trilógia első része, ami igencsak viszontagságos úton került magyar állami tulajdonba. 

A 417x636 cm-es kép eredetileg ugyanis az Art Gallery of Hamilton (Kanada) tulajdona volt, ám az MNB 2015-ben hosszas egyeztetések után megvásárolta azt 5,7 millió dollárért. Ez mai árfolyamon több mint 1,6 milliárd forint.

Forrás: MNB

Az érmék másik oldalán maga a művész, Munkácsy Mihály félalakos portréja látható ecsettel és palettával a kezében. A feliratok pedig: "Munkácsy 1844-1900".

Fizethetünk is vele?

Az emlékérmék törvényes fizetőeszközök, tehát fizethetünk velük, ám kibocsátásuk nem forgalmi célból történik. Az MNB ezt kifejezetten jelzi is, állásfoglalásuk szerint az érmék

forgalomban való használatát kifejezetten kerülendőnek, a pénzforgalmat zavaró hatásúnak tartják.

Ezen felül már csak azért sem érdemes elkótyavetyélni a már megszerzett érméket, mert azok bizonyos idő után jócskán többet is érhetnek, mint a névértékük, de hogy mennyivel, az rengeteg dologtól függ.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Erre figyelj

Az MNB által kibocsájtott emlékérmék későbbi értékét illetően a legfontosabb szempont, hogy mekkora példányszámban adják ki. Minél kisebb a példányszám, annál többet fog érni az érménk. Az 5 000 darabos kibocsájtás ma az átlag, viszont ami 3 000 vagy az alatti példányszámban jelenik meg, már kispéldányszámban kibocsájtott érmének minősül

- mondta el korábban a Pénzcentrumnak Kovács Péter, érmekereskedő. A szakember azt is hozzátette, hogy a névértéken kiadott érméken gyakorlatilag nem lehet bukni, hiszen ha azokra 10 000 forint van írva, akkor 10 év múlva is annyit fognak érni. Kérdés persze, hogy tíz év múlva mennyit ér 10 000 forint. 

Aki azonban igazán nagy pénzeket remélnek az MNB emlékérméktől azokat valószínűleg ki kell ábrándítanunk. Igaz, előre nehéz megjósolni, mi mennyit fog érni a jövőben, ám Nudelman László, érmekereskedő szerint, ha arra gondolunk, hogy például a Horthy-korban vert érmék ma mennyire nagy számban jelen vannak, így a legtöbb közülük nem is annyira értékes, akkor nem nehéz elgondolni, hogy az MNB emlékérméi sem fogják a sokszorosukat érni a névértéküknek belátható időn belül.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy nem lenne érdemes gyűjteni ezeket az érméket. Sőt Nudelman László azt is elmondta lapunknak adott interjújában, hogy ma Magyarországon meglehetősen nagy gyűjtőtábora van az MNB-s emlékérméknek. Olyannyira, hogy az általában vert 3 000 - 5 000 darabos példányszám szépen el is oszlik közöttük. Aki azonban gyűjteni szeretne, annak fontos szem előtt tartania, hogy 

az újonnan megvásárolt érmét, főleg ha a tükörfényes (proof) kiadásról van szó, semmilyen esetre sem szabad kivenni a tokjából,

ha ugyanis ez megtörténik, az érme felülete visszafordíthatatlan kárt szenved, és az értéke sem növekedhet emiatt.

(Borítókép - MTI Fotó: Balázs Attila)

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm