13 °C Budapest

Ezeket az autókat lopják most a legtöbbet itthon: itt a számok mögötti valóság

2019. január 8. 05:35

A Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesület (NAKE) néhány napja közzétette 2018-ra vonatkozó autólopási statisztikáit. Ebből kiderült, mely típusú szémélygépkocsit lovasították meg legtöbbször tavaly. Mi azonban most a számok alapján annak jártunk utána, mely márkájú autók tulajdonosai aggódhatnak leginkább attól, hogy egy nap meglovasítják járgányukat.

Bár az ORFK hivatalos, 2018-ra vonatkozó autólopási statisztikái még nem elérhetők, a Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesület (NAKE) közzétette a náluk rögzített autólopások számát. És bár ezek kisebbek merítést jelentenek, mint a rendőrségé, mégis évről évre meglehetősen rímelnek rá - jegyzi meg az adatokat feldolgozó vezess.hu. 

Ennek bizony lába kélt

A NAKE adatai szerint Volkswagenből loptak tavaly a legtöbbet, ebből a márkából 33 bejelentés érkezett hozzájuk. Második helyen a Fordok végeztek 27 lopásszámmal, míg a harmadik helyen holtversenyben a Skoda és a Toyota zárt 13-13 lopással.

A legkevesebb bejelentett autólopást a Smart - Citroen - Mercedes tulajdonosok szenvedték el 3-3-3 darabbal. Összesen tehát a NAKE-hez 160 lopást jelentettek be 2018-ban. De mi rejtőzik ezek mögött a számok mögött, mely tulajnak van a leginkább félnivalója?

Az arányok vizén

A NAKE adatai alapján kiválasztottuk a 2018-ban 10 legtöbbet lopott autómárkákat, és megnéztük, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján mennyi furikázik ezekből az utakon.

A statisztikából kiviláglik, egyes helyeken meglehetős átfedés van a forgalomban lévő kocsik és a meglovasítottak száma között. A top négy forgalomban lévő autóból ugyanis kettő (Volksvagen, Ford) a leginkább lopott márka is egyben. Ezzel szemben az is jól látszik, hogy bár a BMW a lopott autók között a harmadik legtöbbet meglovasított, addig ebből a márkából az utakon meglehetősen kevés furikázik. Éppen ezért kíváncsiak lettünk arra, arányaiban melyik is a tolvajok kedvenc autója. 

A számításokból jól látszik, hogyha 1 000 gépkocsira vetítjük a lopások számát, akkor messze a BMW tulajdonosok retteghetnek a legjobban, hogy meglovasítják járgányukat, őket követik a Volkswagen, illetve a Ford tulajok. Mindebből az is következik, hogy pusztán a személyautók mennyiségéből nem következik egyenesen, hogy amiből a legtöbb van, azt is lopják a legtöbbet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Sőt, ha megnézzük, a magyar utakon messze Suzukiból, illetve Opelből fut a legtöbb, mégis a - NAKE adatatiból számolva - ezer ilyen típusú autóra jut a legkevesebb számú bejelentett lopás. Ettől függetlenül a két statisztika között átfedések is megfigyelhetők: a hazai utakon legtöbbet előforduló hardmadik és negyedik autómárkára - számításaink szerint - arányaiban a második, illetve harmadik legtöbb eltulajdonított autó jutott.

A szakértők szerint ez a kettőség azzal magyarázható, hogy az eltulajdonított autók mennyisége sokkal inkább van pariban a külföldről behozott autók mennyiségével, semmint a teljes gépjármű állomány összetételéve. És bizony 2018-ban Volkswagenből és Fordból áramlott be a legtöbb az országba. A sokszor kivénhedt, öreg autókhoz pedig a gyakori meghibásodás miatt szükség van alkatrészre. Ezt pedig a tolvajok is jól tudják.

Nincs ellophatatlan autó

A számokat és a tendenciákat ismerve nem árt résen lenni, és az autótulajdonosoknak mindent elkövetniük azért, hogy ne essenek a tolvajok áldozatául. Ez persze nem könnyű feladat, de nem is lehetetlen.

Tapasztalataink szerint nincs ellophatatlan gépjármű, azonban a tulajdonosoknak érdemes mindent megtenni tulajdonuk védelme érdekében

- hívta fel a figyelmet az ORFK, ami több potenciális védekezési lehetőséget is megosztott a Pénzcentrummal:

  • Hatásos megelőzési módszer lehet, hogy a gyári riasztón kívül, egyéni védelmi rendszert építtetnek az autóba. A korszerű mechanikai eszközök közül a különféle kormány-, pedál- és sebességváltó zárak alkalmazásával nagyfokú védettség érhető el.
  • A lopási szándék megelőzésére szolgál a gépkocsi ablaküvegeinek szélébe (mechanikai eljárással) begravírozott, kicsinyített méretű rendszám és alvázszám, amely bizonyító erejű azonosító jelzésként szolgál. Az úgynevezett mikropontos, másodlagos jelölés hatásos megelőzési módszer, amely egyre több országban elérhető.
  • A XXI. század technikai vívmányai közül a műholdas navigációs rendszerek használata is megnehezíti az elkövetők dolgát.
  • Javasoljuk az autótulajdonosoknak, hogy mindig zárják be az ajtókat, húzzák fel az ablakokat, vegyék ki az indítókulcsot, valamint kapcsolják be a riasztót. Kiszállás után mindig ellenőrizzék a gépkocsi lezárt állapotát, illetve a riasztó működésbe lépését.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem