16 °C Budapest
Magyarok tízezrei jártak pórul tegnap este: újra jöhet a horror, a sorbanállás

Magyarok tízezrei jártak pórul tegnap este: újra jöhet a horror, a sorbanállás

2018. december 25. 07:00

Anyának nem tetszik a parfüm, amit kapott, apának nem lett jó a cipő, "ennek a telefonnak ocsmány a színe, ezt nem akarom"... Megannyi probléma üthette fel a fejét a tegnap esti ajándékozást követően, éppen ezért a Pénzcentrum összegyűjtötte mi a teendő akkor, ha valakinek nem lett jó vagy éppen tetszetős a tegnap kapott ajándéka.

Azok a boltok, amelyek munkaszüneti napokon amúgy is nyitva tartanak, akár már holnap kinyithatnak, így megindulhat a karácsonyi ajándékok visszaáramlása a boltokba. Nem árt ugyanakkor kétszer is meggondolni, hogy biztosan megéri-e dühösen végigcaplatni a városon egy elutasító "nem"-ért. Érdemes tehát tisztában lenni azzal, hogy milyen jogok és kötelezettségek illetik meg a vásárlókat, illetve a kereskedőket.

A legnagyobb tévhit

A fogyasztók körében máig él az a tévhit, hogy 3 napon belül minden esetben vissza lehet vinni a terméket az üzletekbe, még akkor is, ha az nem hibás. Pedig ez nem igaz. A minőségileg kifogástalan termékek "visszavitele" tekintetében mindenekelőtt annak van jelentősége, hogy a fogyasztó az adott terméket üzlethelyiségben vagy webáruházban vásárolta

- közölte lapunkkal korábban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A jelenleg hatályos jogszabályi rendelkezések alapján 

minőségileg kifogástalan termékre személyes - vagyis üzlethelyiségben történt - vásárlás esetén a kereskedőt nem terheli sem cserekötelezettség, sem a termék vételárának a visszafizetési kötelezettsége.

Ettől függetlenül persze sok vállalkozás önkéntes üzletpolitikai szempontból dönthet úgy, hogy a fogyasztó kérése eleget tesz például egy-egy termék cseréjére. A felek továbbá megállapodhatnak a termék vételárának levásárlásában is, akkor ha ez mindenkinek megfelel. Egyes esetben a kereskedők például népszerűsítés céljából, általános jelleggel vállalhatják, hogy a megvásárolt terméket bizonyos feltételek fennállása esetén, hiba hiányában is visszaveszik, illetve kicserélik.

A legfontosabb tehát, hogy már bőven a személyes vásárlás előtt tájékozódjunk, hogy mi a kereskedő álláspontja ilyesféle ügyekben, azaz hogy hajlandó-e, pusztán vásárló barát hozzáállásból és image építésből a jogszabályokkal párhuzamosan is eljárni.

Ennek egyébként mi is utánajártunk, és megkérdeztünk néhány elektronikai, ruházati boltot illetve drogériát, hogy náluk mi a gyakorlat a karácsonyi ajándéknak szánt tárgyakkal kapcsolatban. Elöljáróban annyit azonban mindenképp fontos leszögezni, hogy boltonként, áruházanként változhat a pontos menetrend, így mielőtt valaki elindulna visszavinni a neki nem tetsző ajándékot, telefonáljon egyet annak a boltnak, ahol előzetesen vásárolt, és kérdezzen rá a pontos részletekre. 

A táblázatban szereplő boltok mellett megkerestük a MediaMarktot is, akik elmondták náluk

 a vásárlók visszavétellel főként a karácsonyi időszakban jelentkeznek, többnyire szubjektív szempontok miatt: nem tetszett a színe vagy több ugyanolyan terméket kapott karácsonyra a megajándékozott. Az offline értékesítési csatornában a Ptk. a hibás teljesítés fogalmát ismeri, ami arra kötelezi a kereskedőt, hogy vásárlástól számított 3 munkanapon belül köteles cserélni a terméket, amennyiben az hibás, a rendeltetésszerű használat működését befolyásolja. (...) jogszabályi kötelezettségen felül, azokban az esetekben, amikor nem hibás teljesítésről beszélünk, ha a vevő ajándékba vásárol készüléket, és az nem használt, bontatlan állapotban van, abban az esetben január 31-ig visszavesszük, a korábban vásárolt termék összegét pedig levásárolhatja, vagy azt ajándékkártyára tudjuk feltölteni, amit 5 évig bármelyik magyarországi MediaMarkt áruházban le tud vásárolni.

Kérdéseinkkel megkerestük az E-Digitalt is, ám mivel ők jobbára online értékesítenek, ezért a hatályos magyar jogszabályok értelmében az interneten megrendelt termékekre 14 napos indokolás nélküli elállási joga van a vásárlónak függetlenül attól, hogy kiszállítással vagy személyesen vették át azt. Ez azt jelenti, hogy a hazai e- kereskedőknek, így az Extreme Digitalnak is 14 napon belül visszaadhatják a terméket, ám a visszajuttatás költsége ez esetben őket terheli.

Ezen felül a vállalat termékek egy szűkebb körére ennél is hosszabb, 40 napos levásárlási garanciát is biztosít, a karácsonyi ajándékot vásárlókat leginkább ez segítheti.  Ez utóbbi lehetőség keretében pénzt nem térít vissza az Extreme Digital, de a bontatlan, sértetlen termék áráért másik terméket vásárolhat a cégnél. 10 ezer forint feletti értékű termék esetében a vásárló azt is kérheti, hogy ajándékkártyán írjuk jóvá az összeget, így egy éven belül bármikor elköltheti a vásárló az összeget.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A 40 napos levásárlási garancia érvényesítéséhez elengedhetetlenül szükséges, hogy a visszahozott termék bontatlan, eredeti állapotban kerüljön vissza az Extreme Digitalhoz, a vásárláskor kiállított számla kíséretében!  Ez a garancia a vásárlók egyéb jogait, így például a 14 napos elálláshoz való jogát nem érinti - tudatta a Pénzcentrum a vállalat.

Bővebben az online vásárlásról

Az online vásárlások egyre nagyobb elterjedése egyáltalán nem véletlen. Gyors, kényelmes és sokszor sokkal kedvezőbb áron juthatunk termékekhez, mint személyesen. Nagy bökkenője azonban, hogy semmit nem tudunk kipróbálni vagy felpróbálni. Éppen ezért a jogszabályok ilyen vásárlások alkalmával sokkal jobban védik a fogyasztót, mintha személyesen hódolna szenvedélyének. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy

a fogyasztót a termék átvételétől számított 14 napon belül indoklás nélküli elállási jog illeti meg. Az elállási nyilatkozatot - a későbbi bizonyíthatóság érdekében - célszerű írásban, tértivevényes levélben vagy elektronikus úton eljuttatni a vállalkozás részére. Megjegyzendő, hogy jogszabályi rendelkezések alapján egyes termékkörök kapcsán (pl.: higiénia termékek, egyedi kérésre előállított termékek stb.) a fogyasztót nem illeti meg az előzőekben kifejtett elállási jog.

- hívta fel a figyelmet a Pénzcentrum kérdéseire válaszolva az NFM. Akik hozzátették azt is, hogy az e-kereskedelemben a fogyasztónak nincs lehetősége a vásárlás előtt a terméket ténylegesen megtekinteni, és konzultálni az eladóval. A webáruházaknak ezért részletes tájékoztatást kell adniuk elérhetőségeikről és cégadataikról, és a vásárlókat elállási jog illeti meg.

A fogyasztóvédelmi ellenőrzések tapasztalata alapján a honlapokról gyakran hiányoznak az elérhetőségi adatok és egyéb előírt információk. Közzétételük pedig azért is fontos, mert azok alapján láthatja a vásárló, hogy melyik országból, milyen típusú vállalkozástól rendel. A magyar nyelvű honlap, a ".hu" végződés, valamint a magyar nyelvű reklámok nem garantálják, hogy a rendelés hazai webáruházból történik.

Az utólagos terméktámogatás és igényérvényesítés külföldi kereskedőkkel szemben pedig jóval nehezebb.

Fogyasztóvédelmi szaktanácsok internetes rendeléshez:

  • A webáruház és termék kiválasztását követően a rendelés lépéseinél érdemes képernyőfotóval rögzíteni az árat, szállítási határidőt és díjat, mert azok mértéke a vásárlási folyamat végére változhat
  • Fontos tudni, hogy a kereskedőknek a termék árát, a szolgáltatás díját egyértelműen, adóval és egyéb járulékos költségekkel, pl. szállítási díjjal együtt kell feltüntetni
  • A webáruházak többféle szállítási lehetőséget és fizetési módot biztosítanak a vásárló részére, utóbbiak közül a legbiztonságosabb az utánvét
  • Előre fizetés esetén a bankkártya használatkor visszaterhelésre (chargeback) van lehetőség, ha a kifizetett termék nem érkezik meg (érdemes csak olyan vállalkozásnak előre fizetni, akik maximálisan megbízhatónak tűnnek a piacon, kellően nagy névvel rendelkeznek és sok pozitív visszajelzés olvasható róluk online)

Hová forduljak, ha baj van?

Panasz esetén érdemes először a kereskedőhöz fordulni. Abban az esetben, ha a problémát nem sikerül a vállalkozásnak orvosolnia, vagy azzal a fogyasztó nem ért egyet, számos intézményhez fordulhat segítségért. Ha például felmerül, hogy a vállalkozás nem tájékoztatta megfelelően (vagyis megtévesztette) a fogyasztót akár a termékről vagy pl. az igényérvényesítési lehetőségeiről, esetleg nem válaszolta meg (30 napon belül) a fogyasztó panaszát, a fogyasztó a lakóhelye szerint illetékes járási hivatalhoz fordulhat.

Ugyancsak hatósági eljárásnak lehet akkor helye, ha a vállalkozás indokolatlanul késlekedik a termék kijavításával, kicserélésével. Ha a kereskedő internetes vásárlás esetén például nem fogadja el a fogyasztó elállási szándékát, illetve akár internetes, akár személyes vásárlás esetén a feleknek a garanciális igényérvényesítés tárgyában nem sikerül megállapodniuk - mint minden szerződéssel kapcsolatos jogvitában - békéltető testülethez vagy bírósághoz fordulhatnak. A békéltető testületi út választását az eljárás egyszerűsége, gyorsasága, költségkímélő jellege teheti a fogyasztó számára indokolttá.

Tényleg bő a naci, visszaviszem:

  • A visszavitel előtt ne használjuk, lehetőség szerint ki se bontsuk a feleslegessé vált terméket
  • Tájékozódjunk - akár az adott üzlet honlapján, akár a helyszínen - arról, hogy milyen feltételekkel vihető vissza az adott áru. Ezt a tájékoztatást az adott cégnek mindenki által könnyen elérhető formában meg kell tennie. Az itt rögzített feltételektől az adott üzlet csak pozitív irányban térhet el - de erre nem kötelezhető
  • Ügyeljünk a visszafogadási ajánlatban rögzített határidők betartására - célszerű a visszavételt lehetőség szerint már a két ünnep között megtenni

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 12. hétfő
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. április 12., 17:05