17 °C Budapest

Indul a roham a magyar boltokban: így szúrhatod ki a lehúzós karácsonyi akciókat

2018. november 17. 07:00

Hamarosan itt a vásárlás ünnepe, közeledik a Black Friday. Ha a legjobb ajánlatokat akarjuk elcsípni a legjobb árakon, nem elég pusztán az ösztöneinkre hagyatkozni: meg kell terveznünk a vásárlást. Összegyűjtöttük a legjobb tippeket és stratégiákat, hogy elégedetten távozhassunk majd a boltból!

Idén november 23-án jön el a Black Friday, azaz a vásárlók és az e-kereskedelem legnagyobb eseménye az évben: hatalmas kedvezményekkel és kihagyhatatlan ajánlatokkal csábít ilyenkor minden üzlet. Aki kicsit élelmes, ilyenkorra időzíti a nagyobb műszaki cikkek megvételét, a karácsonyi ajándékok beszerzését, hiszen több tízezer forintot is spórolhatnak online vásárlás vagy személyes üzletlátogatás alatt.

Persze a nagy lelkesedést nem feltétlenül követi az öröm, akár hatalmasat is koppanhatunk, ha nem vagyunk elég felkészültek, hiszen nem csak mi, hanem több ezer másik vásárló is a legjobb ajánlatokra vadászik, ráadásul könnyű elveszni a remeknek tűnő ajánlatok tengerében. Feleslegesen költhetünk el így egy csomó pénzt anélkül, hogy bármi olyasmit vásároltunk volna, amire valóban szükségünk van.

Az előkészületek

Veszélyes belevágni a vásárlásba bármilyen terv nélkül: elterelhet minket egy másik terméktől fakadó impulzus, nincs határozott döntésünk, hogy mit akarunk venni, vagy éppen rossz helyen keresgélünk. Éppen ezért érdemes alaposan felkészülni az alábbiak szerint:

  • 1. Tisztázzuk, mit akarunk: legyen egy határozott elképzelésünk arról, hogy mire van szükségünk. Jó előre készítsünk listát azokról a termékekről, amiket meg akarunk vásárolni. A minél pontosabb meghatározás - márka, típusszám vagy éppen szín - segít abban, hogy célirányosan keressünk és pillanatok alatt megtaláljuk azt, amire szükségünk van.
  • 2. Legyen költségvetésünk: nagyon helyes, ha tudjuk, hogy mit fogunk venni. Ha pedig azt is tudjuk, hogy legfeljebb mennyi pénzt vagyunk hajlandóak elkölteni, komoly pénzügyi csődtől óvhatjuk meg magunkat, hiszen nem vesszük meg az összes verhetetlen ajánlatnak beállított terméket, ami csak egy kicsit is megtetszik.
  • 3. Tudjuk, honnan vesszük meg: bár a vásárlási láz előtt még nem tudhatjuk, kinél mekkora kedvezménnyel vásárolhatunk, érdemes előre feltérképezni, hogy melyik kereskedőnél vásárolhatjuk meg a kiszemelt árut. Online nagyon egyszerű dolgunk van, hiszen csak végig kell böngésznünk a webshop kínálatát vagy egy termékaggregátorral néhány kattintással összeállíthatjuk a boltok listáját. Ha pedig fizikai üzletet választunk, érdemes előre érdeklődni, hogy számíthatunk-e megfelelő nagyságú készletre az akció ideje alatt. Triviálisnak tűnik, de a nyitvatartással sem árt tisztában lenni, hiszen ha későn érkezünk, talán már nem lesz az adott termékből.
  • 4. Térképezzük fel az üzletet: hasznos lehet, ha néhány nappal az akció kezdete előtt ellátogatunk a fizikai áruházba, hogy tudjuk, pontosan hova kell mennünk álmaink termékéért. Így a nagy napon gyorsan és hatékonyan kaphatjuk fel, amire szükség van, majd mehetünk is a kasszához.
  • 5. Legyen útvonaltervünk: ha több üzletet látogatunk, érdemes egy útvonaltervezővel kitalálni, hogyan tudunk a leghatékonyabban közlekedni, elvégre olyan gyorsan kell haladnunk a vásárlással, amennyire csak lehet, ha nem akarjuk, hogy elvigyék előlünk a legjobb darabokat.
  • 6. Figyeljünk oda az árakra: sajnos a Black Friday során is megy a trükközés, ráadásul nem csak az ismeretlen webshopok próbálják kijátszani a vevőket, hanem a népszerűbb, nagyobb üzletek is. Rendszeresen visszatérő jelenség például, hogy a Black Friday előtt néhány nappal a termék árát megemelik, majd éppen annyi kedvezményt adnak, hogy az eredeti áron vihessük el, azaz semmivel sem jártunk jobban, mintha akármelyik másik napon vettük volna meg az árucikket.
  • 7. Ismerjük meg a várható akciókat: sokat segít, ha már előre tudjuk, hogy milyen akciókra számíthatunk. Több bolt ilyenkor előre megadja, hogy mire készülhetnek a vásárlók. Hasznos, ha feliratkozunk a hírleveleikre, figyeljük reklámokat és követjük az üzletet a közösségi oldalakon.
  • 8. Készüljünk fel anyagilag: győződjünk meg arról, hogy a boltban lehet fizetni az általunk preferált megoldással! Elvétve, de még akad olyan webshop, ahol a bankkártyás fizetés akadozik. Bizonyosodjunk meg arról is, hogy megbízható fizetési platformot használ a cég. Sajnos még mindig sokan próbálkoznak ilyenkor a bankkártyaadatok ellopásával, így ha bármi gyanúsat észlelünk (például túl friss az internetes áruház, nincs megadva cím vagy elérhetőség, cégjegyzékben nem szerepel stb.) azonnal keressünk másik üzletet és szakítsuk meg a vásárlást. Ha nem bankkártyával fizetünk, legyen nálunk elég készpénz, vagy hitelkártya a megfelelő egyenleggel.
  • 9. Válasszunk megfelelő kölcsönt: ha hitelre van szükségünk, érdemes jó előre feltérképezni, hogy mik a lehetőségek. Használhatunk hitelkártyát, személyi kölcsönt vagy áruhitelt is. Mindhárom megoldás gyors és akár több millió forintot is kaphatunk vásárlásainkhoz. Persze minden esetben szakítsunk időt arra, hogy az ajánlatok közül a lehető legjobbat válasszuk ki. Ebben segíthet például egy személyi kölcsön kalkulátor is.

A cselekvés pillanata

Eljött a nagy nap, már csak pillanatok kérdése, hogy a birtokunkba kerüljön az áhított termék. Legyünk azonban résen, hiszen a vásárlás alatt is érhetnek meglepetések, amelyekre nem árt felkészülni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • 10. Kapcsoljuk be a gépet, amilyen korán csak lehet: ha online shopban vásárolunk, érdemes az akciós árak élesítésekor már azonnal lecsapni a kinézett termékre, nehogy elfogyjon az előtt, hogy bevásároltunk volna.
  • 11. Menjünk nyitásra: ha fizikai üzletben vásárolunk, szintén érdemes már nyitásra oda mennünk. Szinte biztosra vehetjük, hogy mások is így tesznek majd, de így van a legnagyobb esélyünk arra, hogy megvásárolhassuk a legjobb árban lévő termékeket.
  • 12. Ne pánikoljunk, legyünk készenlétben: sajnos előfordulhat, hogy a webáruház akkora terhelést kap, hogy leáll. Ebben az esetben legyünk türelemmel, idővel helyreáll a rendszer.
  • 13. Ellenőrizzük, hogy tényleg végbement-e a vásárlás: az előbbi okból kifolyólag az is megtörténhet, hogy pont a tranzakciót nem sikerül feldolgozni. Érdemes ezért rögzíteni képernyőfotókkal az eseményeket, hogy probléma esetén legyen mit bemutatunk később.
  • 14. Ne hozzunk meggondolatlan döntést a pénzügyeinket illetően: nagyon fontos, hogy ne rohanjunk azonnal aláírni az üzletben az első hitelkártya-, személyi kölcsön vagy áruhitel-szerződést, ha egyébként is igen labilisak a pénzügyeink. Éppen ezért tanácsoljuk az alapos felkészülést. Ha hitelhez nyúlunk, pontosan tudnunk kell, hogy milyen feltételek mellett vesszük igénybe, milyen konstrukcióról van szó, meddig és mennyit fizetünk vissza. Csak mindezek fényében tudjuk eldönteni, hogy az adott hitel segítségünkre van-e. Ne írjunk alá akármit, amit elénk tolnak, csak azért, mert sürget az idő és elvihetik az utolsó leárazott mobilt.

Általános tanácsok, amit nem árt megfogadni

Néhány jó tanács a végére a Bank360 szakértőitől:

  • 15. Ne engedjünk az akciók csábításának, mert ráfázhatunk! Hiába repkednek az 50 - 80 százalékos árengedmények, hasonlítsuk össze a boltok árait. Lehet, hogy éppen az akció napja előtt vitték fel az árakat és a nagy napon a normális áron vesszük meg a terméket.
  • 16. Addig nyújtózkodjunk, amíg a takarónk ér. Ne vegyünk fel csak azért hitelt, mert késztetést érzünk egy sokadik 4K-s tévé megvásárlására, vagy kihagyhatatlan ajánlatnak tűnik a legújabb mobilkészülék, ám igazából ezek egyikét sem engedhetnénk meg magunkat. Ne feledjük, ha nincs annyi megtakarításunk, hogy ezeket a termékeket megvásároljuk gond nélkül, nagy valószínűséggel egy hitel is csak ront a helyzetünkön.
  • 17. Óvatosan a 0 százalékos THM-mel kínált áruhitelekkel! Több pénzügyi szolgáltató az ilyen konstrukciókat hitelkártyával kínálja, így igazából nem csak egy hitelszerződés születik, hanem az áruhitelen túl egy hitelkártya tulajdonosai leszünk. A kártyának viszont fenntartási költsége van, ráadásul igen drága mulatság, ha nem fizetjük vissza időben a tartozást.
  • 18. Cseréljük kedvezőbbre hiteleinket! Érdemes néhány évente megnézni a bankok ajánlatait. Lehetséges, hogy találunk a meglévőnél kedvezőbb kamatozású hitelt, amivel csökkenthetjük a törlesztőrészletet. Akár több kisebb összegű kölcsönt is rendezhetünk egy nagyobb adósságrendező hitellel.

Mindig érdemes előre tervezni

Legyen szó bármilyen akcióról vagy hitelről, a tervezés az első lépés, amit meg kell tennünk ahhoz, hogy gond nélkül lehessen a miénk a kinézett termék vagy akár kölcsön. A hitelfelvétel évekre meghatározhatja a pénzügyeinket, nem érdemes hát elcsúszni ezen a banánhéjon. A Pénzcentrum hitelkalkulátorai segítenek abban, hogy már jóval a Fekete Péntek beköszönte előtt tisztában legyünk azzal, hogy melyik bank milyen konstrukcióban kínálja nekünk kölcsönét. Használjuk, hogy a jól megválasztott hitelből vásárolt terméket hosszú évekig használhassuk örömmel!

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm