11 °C Budapest
Több tízezer üzlet vérzik el évente: nem tudnak magasabb fizetést adni

Több tízezer üzlet vérzik el évente: nem tudnak magasabb fizetést adni

2018. szeptember 12. 12:30

Évente 27 ezer bolt, vendéglő, raktár megy csődbe, de közben persze újak is nyitnak. A statisztika szerint 2010-2017 között 23 ezerrel csökkent az üzletek száma, ám ez csak a végeredmény. Emögött érdekes folyamatok húzódnak meg: rengeteg boltbezásár és új egységek nyitása.

A legutóbbi statisztikai adatok szerint 2010-17 között, hét esztendő alatt 23 ezerrel csökkent a kiskereskedelmi boltok, a vendéglők, valamint a nagykereskedelmi raktárak száma (összefoglaló nevük a kereskedelmi szakzsargon szerint: üzletek) - derül ki a blokkk.com elemzéséből. Ezen belül a boltok, vendéglők száma évről-évre csökkent: a boltoké 19 ezerrel, a vendéglőké 3 ezerrel, a nagykereskedelmi raktárak száma viszont ebben az időszakban összességében csekély mértékben ugyan - 129 darabbal -, de emelkedett. Az előbbiek alapján a következő kép rajzolódik ki első körben az üzletek hálózatáról az elmúlt évek adatai alapján:

Ám a piac azért annál bonyolultabb, hogy egyszer létrejönnek a vállalkozások a maguk üzletével, utána pedig vagy tönkre mennek, vagy nem. A statisztikában fellelhető 23 ezres üzletszámcsökkenés mögött sokkal nagyobb számú új üzletnyitás és üzletbezárás van. Az átlagos éves 3 ezres leépülésnél sokkal nagyobb a mozgás.

Hogy mekkora? Van rá kikövetkeztethető adat

Az üzleteket a jegyzők mellett a Zala Megyei Kormányhivatal is nyilvántartja, tehát van országos üzletnyilvántartás. Ez minden 2010-ben már létező, továbbá azóta nyitott és bezárt üzletet egyenként nyilvántart a jegyzők adatszolgáltatása alapján. Csoportosítás nincs benne, csak egy hosszú lista, amiből jelenleg csak településre lehet lekérdezni.

Az elemzésünk összeállításakor 419 323 üzlet bejelentése szerepelt az országos listában, ami azt jelenti, hogy a kereskedelmi joganyag előírásai alapján 2010 óta ennyi bolt, vendéglő, nagykereskedelmi raktár rögzítése követhető nyomon (amiben benne van a 2010-ben létező üzletek száma is). De hát már tudjuk, a létező üzletek száma ennél kisebb, viszont már kiszámolható, mi is történt az elmúlt években. (Egy kis módszertan: a 419 ezres üzletszám tartalmazza a 2018-as bejelentéseket is, így az átlagos éves változások alapján 2017 végéig csak 390 ezer üzlettel számolunk, mivel eddig az időpontig tudunk ma vizsgálódni. A nagyságrendeket ez is - reméljük - pontosan tükrözi majd.)

Egy kis boltszámtan

A 2010-es 222 ezres üzletszám, akik akkor léteztek, a későbbi bejelentések nyomán, tehát 2017 végére 390 ezerre szökött fel. Így 7 esztendő alatt 168 ezer új bolt, vendéglő, nagykereskedelmi raktár nyitott, ami átlagosan évi 24 ezer darab.

Tudjuk, hogy 2017 végén már csak 199 ezer üzlet volt, tehát - egyszerűsítve, tízezerre kerekítve - 190 ezer bezárt ebben a hétéves időszakban. Ez éves átlagban 27 ezer üzletbezárást jelent, összességében.
Az üzletnyitások és bezárások különbségének nagyságrendje így 3 ezer (ami a kerekítés szabályai szerint ezerben számolva nem is tér el a statisztika éves átlagos üzletszám csökkenésénél).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az okokról

Nyilván az első az éles piaci verseny, de ez túl általános is egyben. A magyar üzlethálózat, főleg a kiskereskedelmi boltoké elaprózottabb, mint a fejlett térségeké, így

egy bolt átlagosan kevesebb vásárlót szolgál ki, ami versenyképességben hátrány.

A magyar boltok közül ugyanakkor a nagyobb hazai láncokhoz tartozó, de ott is nagyobbaknak számítóknak sikerült előre is lépniük, nem is keveset (CBA, COOP) főleg fejlesztésekben.

A legkisebbek esetében azonban az éles bérverseny mellett fejlesztésekre már egyáltalán nem maradt pénz, így emiatt is drágábbak, mint a többiek. A többségük még bírja - összességében nézve a bolttérképet -, de látni, hogy a végeredmények között rettenetesen nagy a mozgás. A boltszám változás azt jelzi, hogy sokan nehezen találják a helyüket a piacon.

A pénzügyminiszternek és az innovációs miniszternek, ha már a kisvállalkozások technológiai, digitális lemaradásában egyetértettek, és igazuk is volt: az eddigieknél mélyebben kell majd a zsebükbe nyúlniuk, segítve a fejlesztéseket, enélkül nem fog menni sok kisbolt.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?