11 °C Budapest
Vásárolni készülsz? Akkor ezt jobb, ha tudod az E-számokról

Vásárolni készülsz? Akkor ezt jobb, ha tudod az E-számokról

2018. március 19. 13:00

Jelenleg az EU-ban több mint 300 E-számmal ellátott adalékanyag van. Nem kell azonban egyből a legrosszabbra gondolni, hiszen ezek olyan élelmiszer-adalékanyagok, amiket élelmiszer- technológiai célok miatt adnak az árukhoz. Ilyenek például az édesítőszerek: édes ízt adnak, az emulgeátorok pedig segítik az összetevők elkeveredését. Azt azonban fontos szem előtt tartani, hogy ezekre az anyagokra feldolgozott élelmiszerek esetén lehet szükség. Ebből pedig mégiscsak az következik, hogy kevesebb adalékanyag egyenlő kevésbé feldolgozott étel.

Az E-számmal ellátott adalékanyagok engedélyezettnek minősülnek, sőt a gyártó csak ezeket használhatja a termékekben. Tehát ha egy gyártó valamilyen új adalék-anyagot szeretne használni, akkor - egy szerencsére elég komoly - hatósági eljáráson kell keresztülvinnie, ahol többek között azt is vizsgálják, hogy mennyire stabil és hogyan viselkedik az adott anyag az élelmiszerekben és az emésztőrendszerben, illetve a szervezetben - írja közleményében a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE).

Fontos tudni, hogy az E-számokat folyamatosan értékelik és felülvizsgálják. Így esett ki például az E-szám univerzumból az E128 is, közismertebb nevén a Vörös 2G. Ezt felvágottak és egyéb húskészítmények pirosítására használtak, de mivel igen kedvelt színről volt szó, nem csak az élelmiszeripar, hanem a ruhaipar is bevetette ruhaszövetek és festékek színezésére.

Mindezek ellenére, nem minden E-szám káros az egészségre, sőt az E-300 például a közönséges aszkorbinsav, azaz a C-vitamin kémiai elnevezése. Ráadásul az sem feltétlenül igaz állítás, hogy a bio élelmiszerek nem tartalmazhatnak ilyen (E) adalékanyagokat.

Ha tehát valaki az élelmiszer áruházak sorai között tanácstalanul hömpölyögve próbálná megóvni az egészségét, nem kell rögvest kétségbeesnie az első E-szám láttán. Első körben elég lehet az is, ha megfogadja a TVE ajánlásait:

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

  • Ha lehet, válaszd a kevésbé feldolgozott élelmiszereket!
  • Ha lehet, válassz bio-t. A bio élelmiszereknél vannak olyan anyagok, amik nem megengedettek!
  • Ha feldolgozott élelmiszert vásárolsz, figyeld a címkét, hiszen az mindent elárul!

A címkefigyeléshez egyébként a TVE hivatalos oldalán van egy E szám adatbázis, amit érdemes lehet böngészni vásárlás előtt.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?