9 °C Budapest

Mutatjuk, milyen egy vérbeli luxusesküvő 2017-ben

2017. június 10. 13:02

Elkezdődött a nyár, ezzel pedig hivatalosan is beindult az esküvői szezon. A legtöbben jellemzően ezekben a hónapokban mondják ki a boldogító igent, de sokan vannak azok is, akik ilyenkor szánják rá magukat a lánykérésre. A Pénzcentrum ezért most összegyűjtötte,  milyen költségekkel is jár egy esküvő, és megmutatjuk azt is, hol lehet kicsit spórolni a lagzin.


A KSH adatai szerint hazánkban az elmúlt években folyamatosan emelkedett a házasságkötések száma. Tavaly már 51 ezernél is több pár házasodott össze, míg 2010-ben ez a szám csak 35 ezerre volt tehető.

A nők és férfiak átlagos életkora az első házasságkötés idején összesen 5 évvel emelkedett: míg 2000-ben a nők 24,7, a férfiak 27,2 évesen álltak anyakönyvvezető elé, addig 2015-ben az előbbiek 29,6, az utóbbiak pedig 32,4 éves korukban szánták rá magukat a házasságra. Ugyanezen időszak alatt az először házasulók aránya az összes megkötött frigyhez viszonyítva 75-80 százalék között mozgott. Válásra 2015-ben 20 315 alkalommal került sor, vagyis ezer lakosra 2,1 válás jutott.

KATTINTS! Újra hódít a házassági szerződés: a többség nem azért kötni, amiért gondolnád

A kevesebb néha több

Minden évben van valami új trend, aminek éppen hódolunk. Radanovics Ivett esküvőszervező szerint idén már kezdenek letisztulni az esküvői dekorációk és életbe lép "a kevesebb néha több szabálya." Nagyon népszerűnek számítanak most a rusztikus esküvők, natúr anyagokkal és letisztult ízlésvilággal. De egyre gyakrabban jelennek meg geometriai dekorációk is, ahol a színek és a formák különleges variációjával játszanak a párok.

Mire, mennyit?

Amikor nekiállunk az esküvő szervezésének, akkor elképzelni sem tudjuk, hogy mire pontosan mennyit kell majd költenünk. Az igények és így természetesen a szolgáltatók ára és minősége is nagyban változhat.

Az értékrendek és az igények is nagyon különbözőek. Egy átlagos esküvő ára 1,5 - 3,5 millió között mozog. A 1,5 inkább egy hagyományos esküvő, a 3,5 meg egy különlegesebb, egyedi esküvő, profi szolgáltatókkal

- válaszolta lapunk megkeresésre Radanovics Ivett.

Annak érdekében, hogy kiderüljön, pontosan mire kell elkölteni a milliókat, megmutatjuk, körülbelül milyen árakra készülhetünk:

  • Polgári szertartás: 15 ezer - 80 ezer forint (a helyszín méretétől függően)
  • Lagzi helyszíne: 0 - 400 forint (ha ott készítik a vacsorát, előfordulhat, hogy nincs plusz költség)
  • Vacsora: 7 ezer - 15 ezer/ fő (sok esetben akár italcsomag nélkül)
  • Menyasszony esküvői ruhája: 80 ezer - 500 ezer forint
  • Vőlegény esküvői ruhája: 80 ezer - 150 ezer forint
  • Zenekar: 50 ezer - 200 ezer forint
  • DJ: 60 ezer - 150 ezer forint
  • Torta: 60 ezer - 90 ezer
  • Dekoráció: 100 ezer - 300 ezer forint
  • Táncoktatás: 10 ezer - 20 ezer forint
  • Vőfély: 60 ezer - 150 ezer forint
  • Fotós: 100 ezer - 300 ezer forint
  • Menyasszonyi smink: 5 ezer - 15 ezer forint
  • Fodrász: 8 ezer - 20 ezer forint
  • Meghívó: 30 ezer - 60 ezer forint

Könnyen összejön az 5 millió

A fenti számok is jól mutatják, hogy hatalmas a szórás. Egyes dolgokról akár le is mondhatunk, míg a például a dekoráció és az egyéb násznépet szórakoztató kellékek nem ismernek határokat. Az esküvői költségek simán elérhetik az 5-6 millió forintot is, ha például egy kastélyban szeretnénk termet bérelni és a szállást is fizetjük a násznépnek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ehhez jöhet hozzá az egyedi tervezésű ruha, a galamb/ pillangóreptetés, a vattacukor készítő gép, egy sztárfellépő, egy humorista és akár percenként maguktól röpködő hab szívecskék. De azon se lepődjünk meg, ha például videós helyett cinematográfus jön az esküvőre, hogy egy dramaturgiailag is megrendezett, érzelmeket kiváltó, mozi minőségű kisfilmeket készítsen az eseményről.

Mire kell igazán figyelni?

A szolgáltatók kiválasztásakor mindig figyeljünk az apró részletekre. Az italcsomagoknál például gyakran bevált módszer, hogy csak az este bizonyos pontjáig (pl. hajnal 2-3ig) fogyaszthatunk "korlátlanul", később minden megkezdett óráért súlyos árat kérnek el.

Sokan nincsenek tisztában azzal sem, hogy egy svédasztalos vacsora akár kétféle is lehet. Az egyik a klasszikus, amit folyamatosan újratöltenek, ez drágább is. Viszont a sima svédasztalnál, ha valami elfogy, akkor sem töltenek újra, ráadásul egy 2-3 órás időkorlát is szokott lenni.

Ellenben sokat lehet spórolni, a meghívókkal, az ültetőkártyákkal, és a dekorációval is, ha érzünk magunkban egy kis kreativitást, akkor könnyedén magunk is elkészíthetjük ezeket.

Miből lehet ezt kifizetni?

Az esküvői költségek finanszírozására megfelelő megoldást kínálhat egy jól megválasztott személyi kölcsön. APénzcentrum kalkulátorávalpedig könnyedén összehasonlíthatjuk a különböző bankok ajánlatait és kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót.

Abban az esetben például, ha 1,5 millió forintos hitelre lenne szükségünk és mellé 3 éves futamidőt választunk, akkor a Sberbank fair személyi kölcsönével48 323 forint lenne a havi törlesztőrészletünk, 11,27 százalék a THM és összesen 1 754 614 forint a visszafizetendő összeg. ACIB Bank Előrelépő Személy Kölcsönévelpedig 49 209 forint lenne a havi törlesztőnk, 11,73 százalék a THM és így 1 771 541 forint a visszafizetendő összeg. De említést érdemel még aK&H személyi kölcsöne is, ami 49 814 forintos törlesztővel csábít, mellé 13,40 százalékos THM-mel és 1 810 199 forintos visszafizetendő összeggel.

Ha 2 millió forintra megemeljük a hitelösszeget és marad a 3 éves futamidő, akkor az Erste Bank Most Személyi Kölcsönenem rossz választás: 68 346 forintos havi törlesztő, 15, 97 százalékos THM és 2 487 640 forintos visszafizetendő összeg. De ott van még akár az Akciós OTP Személyi Kölcsönis, ha ezt választjuk, akkor 70 304 forint lesz a havi törlesztőnk, 17,19 százalék a THM és végül a teljes visszafizetendő összeg 2 530 951 forintra rúg majd.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem