10 °C Budapest

Ilyen is ritkán van az Ötöslottón: havi 9 milliót érhet a ritka mérföldkő

2017. január 28. 07:00

Ismét álomnyereményért ikszelhetnek a szerencsevadászok, az Ötöslottó eheti sorsolásán már 1 milliárd feletti a várható főnyeremény értéke. Ezzel ugyan már álom nyereményről beszélhetünk, azonban a legnagyobb nyeremények ennek ötszörösét is elérték. Persze 1 milliárd forintot sem egyszerű elkölteni, de ha a jövőbeni győztes inkább befekteti az összeget, akkor élete végéig dorbézolhat belőle, ingatlannal akár havi 9 milliót is megkereshet a szerencsés nyertes.

Ugyan még csak január van, azonban az Ötöslottó várható főnyereménye már átlépte az 1 milliárd forintos álomhatárt. Ez persze annak köszönhető, hogy a nyeremény már 8. hete halmozódik. 2016 a nyertesek éve volt, ugyanis kilencen is megütötték a főnyereményt, a telitalálatok 356 millió és 1,5 milliárd forint közötti összegűek voltak.

Tényleg olyan sok az 1 milliárdos főnyeremény?

A legtöbb ember életét gyökeresen megváltoztatná, ha elvinné az 1 milliárd forintos főnyereményt, azonban a valaha volt legnagyobb elvitt nyeremények között ez az összeg nem túl nagy. Ha most szombaton vinnék el a főnyereményt, akkor a 28. legnagyobb nyeremény lenne a mostani 1,066 milliárd forint.

A Ötöslottó legnagyobb nyereményének rekordja 2003-ra nyúlik vissza, ekkor a szerencsés nyertes 5,092 milliárd forintnak örülhetett. 2015-ben született meg az Ötöslottó második legnagyobb főnyereménye 37 hétnyi halmozódás után: a nyertes 5,049 milliárd forinttal lett gazdagabb.

Mennyit kell várni a nagy nyereményekre?

Nehezen lehet átlagot meghatározni, hogy hány hét után viszik el a főnyereményt és mikor köszönt be a szerencse

 - mondta a Pénzcentrum kérdésére a Szerencsejáték Zrt. Az elmúlt évek tapasztalatai is azt mutatják, hogy ez igen változó. Előfordult már, hogy 3 hét halmozódás után újra elvitték a főnyereményt, de az is, hogy 17 hét hetet, vagy még többet is kellett várni az újabb telitalálatra.

Persze minden főnyeremény akkora összegű, hogy egy átlagos magyarnak minimum egy fél életet le kell dolgoznia ahhoz, hogy valaha annyi pénzt keressen, a mostani nyeremény viszont annyira nagy értékű, hogy már bankbetéttel is életünk végéig megélhetnénk a kamatokból.

Még bankbetéttel is betegre keresheted magad

Ugyan a bankbetétek kamata már több mint egy éve 1 százalék alatt van, mégis, ha valaki elvinné szombat este a több mint 1 milliárdos főnyereményt, akkora összeghez jutna, hogy még bankbetétben tartva is vígan megélne belőle. A jelenlegi átlagos, 0,55 százalékos kamatszint mellett ugyanis évente 5,9 millió forintot hozna a konyhára, amiből havi 489 ezer forintos "fizetést" is ki lehet hozni, ami a jelenlegi nettó kereset több mint két és félszerese. Persze mivel ez egy átlagos adat, ezért a megfelelő pénzintézetet választva ennek duplája is könnyen kijöhet.

Ha kicsit többet foglalkozunk a pénzünkkel, mint egy bankbetét lekötése, akkor sokkal jövedelmezőbb ajánlatokat is találhatunk. A Kamatozó Kincstárjegyek (KKJ) például 2,25 százalékos hozammal kecsegtetnek, amely már közel 2 millió forintot biztosíthat havonta. Persze, mivel ezek futamideje 1 év, ezért itt már oda kell figyelni, hogy mennyi felhasználható pénzt hagyunk magunknak, a korai visszaváltással ugyanis már nem kapjuk meg a fenti, bankbetétekhez képest kedvező hozamot.

Ha hosszabb időre lekötjük a pénzünket, akkor a Prémium Magyar Államkötvényt (PMÁK) választva 2,75 százalékos éves hozamot is elérhetünk, ez havi 2,4 millió forintra lehet elegendő. Ha ezt választjuk, akkor szintén figyelni kell az időzítésre, érdemes lehet a KKJ-val, vagy esetleg hosszabb futamidejű állampapírokkal kombinálni, ezek hozamai 2 és 3,36 százalék között mozognak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Sokat kereshetnek azok, akik kockázatot vállalnak, és befektetési alapba teszik a pénzüket. Korábbi számításaink alapján ugyanis évente 5 százalékot is lehet keresni ezzel, ami a teljes lottónyereményt befektetve 53 millió forintot jelent évente, ebből havonta 4,4 millió forint juthat.
Persze jól meg kell fontolni, hogy milyen alapot vásárolunk, a múltbéli hozamok ugyanis nem jelentenek garanciát a jövőbeni teljesítményre.

Ezáltal tehát az sem kizárt, hogy nemhogy nem nyerünk, de bukunk a befektetésen. Ha viszont emellett tesszük le a voksunkat, akkor érdemes betartani az ajánlott befektetési időtávot annak leteltéig nem nyúlni a pénzhez (persze, ha nagy a nyereség, akkor nyugodtan kivehetjük, ha szükségünk van rá).

A nyugdíjcélú megtakarítások sokszor több évtizedre szólnak, így megérheti nagyobb kockázatot vállaló portfóliót kialakítani ezeknél. Ennek és a 20 százalékos adójóváírásnak köszönhetően akár 6,5 százalékos hozam is elérhető hosszútávon, amely a most várható főnyeremény befektetése esetén évente 69 millió forint hozamot jelent.

Az elmúlt évek ingatlanpiaci növekedésének köszönhetően az ingatlanbefektetés is jó ötlet. Egy ekkora összegből akár egy egész társasházat is megvásárolhatunk, amit kiadva busás hasznot is besöpörhetünk rövid- vagy hosszútávú kiadással. Emelkedő ingatlanárak mellett egyébként a 10 százalékos hozam sem kizárt. Ez viszont azt jelenti, hogy havi szinten akár 8,9 millió forint is befolyhat az ingatlanokból. Persze nem feltétlenül kell egy társasház megvásárlásában gondolkodni, vásárolhatunk akár ingatlan alapot is, így pedig nem kell az ingatlanok kezelésével foglalkozni.

Tényleg döntenie kell ezek közül a nyertesnek?

Ha a szombati lottósorsolás után lesz telitalálatos szelvény, akkor nem kell a fentiek közül választania. A Szerencsejáték Zrt. eleve felajánlja szakértője segítségét a pénz befektetésére, de ha egy ekkora összeget fektetünk be egy banknál, akkor eleve a privát banki kategóriába kerülünk náluk. Ez pedig egyedi portfólió-kezeléssel és egyedi ajánlatokkal jár, vagyis a fentieknél jóval kedvezőbb hozam is elérhető, ráadásul a pénz kezelését a tanácsadóra bízhatja a lottónyertes. Egyébként ritka, hogy ekkora összeget egyszerre utalnak át egy bankszámlára, jellemzően több számlát nyitnak ilyenkor a nyertesnek és ezekre elosztva utalják át az összeget.

Címlapkép: MTI / Balaton József

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső ÖTÖSLOTTÓ aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm