4 °C Budapest
Drágult a tej, és további áremelésben bíznak a termelők

Drágult a tej, és további áremelésben bíznak a termelők

2017. január 23. 09:30

Folytatódott az áremelkedés a tejpiacon, és decemberben 88,65 forintra nőtt a tej kilónkénti termelői ára, ami a novemberihez képest 6, az egy évvel korábbihoz viszonyítva viszont 13 százalékos növekedést jelent. Ezzel a termelők többsége elérte a fedezeti pontot - írta a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint decemberben is folytatódott az áremelkedés, és 88,65 forintra nőtt a tej kilónkénti termelői ára. Az AKI ugyanakkor azt is jelezte, hogy a nyerstej kiviteli ára a belpiaci árnál még mindig 18 százalékkal magasabb, 104,67 forint volt, de 2016 áprilisa óta először csökkent az előző havihoz viszonyítva.

Az áremelkedés decemberre végigfutott a termékpályán: az AKI adatai szerint például a trappista sajt feldolgozói értékesítési ára 19 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé 13 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tejé pedig 10 százalékkal nőtt decemberben az előző év utolsó hónapjában mérthez képest. Ugyanakkor a fogyasztókhoz némileg mérsékeltebb áremelkedés jutott el, hiszen a KSH adatai szerint a trappista bolti ára 6 százalékkal, a 2,8 százalékos friss tejé pedig 1 százalékkal emelkedett.

A termelők abban bíznak, hogy a felvásárlási árak tartósan beállnak a 90-100 forintos szintre. Némi aggodalmat kelt azonban az azonnali szállításra vonatkozó spot árak csökkenése - mondta a lapnak a terméktanács elnöke.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 18. hétfő
Lukács
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?