11 °C Budapest
Bent ragadt a 430 milliós lottónyeremény: ez is Magyarország

Bent ragadt a 430 milliós lottónyeremény: ez is Magyarország

Pénzcentrum
2017. január 14. 07:07

Magyarok millióit tartja izgalomban hétről hétre a lottósorsolás, ennek ellenére gyakran előfordul, hogy a nyereményeket egész egyszerűen nem veszik át a szerencsevadászok. Nemcsak a kisebb nyereményekről feledkeznek el a játékosok, ugyanis többször előfordult már, hogy több száz milliós nyereményt sem vettek át. Meddig húzhatjuk a pénz felvételét, vajon több év után is jár a nyereményünk?

A második játékhéten már 810 millió forintért játszhatunk az Ötöslottón, ami tekintélyes nyereménynek számít. A halmozódás sokkal gyorsabb lesz, mint korábban, ez elsősorban a tavaly év végén megemelt szelvénydíjaknak köszönhető, korábban 225 forintba került egy játék, míg ez most már 250 forint.

A szelvények árának jelentős részét az egyes nyereményosztályok között osztják szét, így akár pár héten belül átléphetjük az 1 milliárdos álomhatárt, ha nem viszik el addig a főnyereményt. Persze a kéttalálatos, a háromtalálatos és a négytalálatos szelvények összesen elvihető össznyereménye is magasabb lehet. Lényeges, hogy az alsóbb nyerőosztályokban számít az előző héten megvásárolt szelvények és a nyertesek száma is.

Mennyi pénzt hagytunk eddig a lottózókban?

Akár kisebb, akár nagyobb nyereményről van szó, meglepően sokan nem figyelnek arra, hogy a nyertes szelvényüket be is váltsák:

  • 2013-ban 1,3 milliárd forintot,
  • 2014-ben 1,5 milliárd forintot,
  • 2015-ben pedig 1,9 milliárd forintot

nem vettek át a magyar szerencsevadászok. Ez igen jelentős szám, és ha a trend folytatódik, akkor a 2016-os adatok már 2 milliárd feletti át nem vett nyereményről szólhatnak majd.

Az kisebb nyereményekről könnyen megfeledkeznek a játékosok, így ezeknél kevésbé meglepő, ha nem jelentkeznek érte. Többször előfordult azonban, hogy a főnyereményt sem vették át a nyertesek.

Az Ötöslottónál néhány éve például 430 millió forintért nem jelentkezett a nyertes.

A Hatoslottónál is előfordult már, hogy nem vették át a főnyereményt, 2000-ben 225 millió forintot hagytak a kasszában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nyereményeket egyébként 90 napon belül tudjuk átvenni, kisebb összegnél a lottózóban vehetjük át, nagyobb nyereménynél pedig a nagynyertes telefonszámot hívhatjuk.

Mi lesz a bent maradt nyereménnyel?

Az át nem vett nyereményekre speciális szabályozás vonatkozik, az át nem vett összegekből egy elkülönített alapot képeznek. Ebből az alapból egyéb nyereményeket fizetnek ki:

  • A tárgynyereményeket,
  • A számhúzók nyereményét és
  • Egyéb pénznyereményeket.

Ha ezekre a célokra nem használják fel teljes mértékben az át nem vett összegeket, akkor a megmaradt pénzt a lottóhúzások nyereményalapjai között osztják szét.

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső HATOSLOTTÓ aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?