Hiába lesz jó a termés, drágulhat a kenyér

Hiába lesz jó a termés, drágulhat a kenyér

2016. augusztus 8. 09:02

A rekord közeli termés miatt zuhanó gabonaárak elvileg árleszorító hatást fejthetnek ki. Emiatt nehezen indokolható a gabona alapú élelmiszertermékek árának idei emelése - fejtette ki a Népszavának Raskó György, agrárközgazdász.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Idén 5,2-5,4 millió tonna búzát takaríthatnak be a gazdák. A 960 ezer hektáron hektáronként átlagosan 5,4 tonna búza termett, ami az elmúlt évekhez képest kimagasló eredmény. Korai lenne azonban még a fogyasztók öröme, mert az alapanyagok árcsökkenése nem feltétlenül jár együtt a végtermék árának mérséklődésével. A takarmány ugyan olcsóbb lesz, de a hús iránti kereslet, illetve a hazai sertés-, illetve marhaállomány alacsony szintje nem indokol egy nagyobb léptékű árlefaragást, különösen a sertéshús 22 százalékos áfacsökkentését követően.

A liszt árcsökkenésének pedig az szab gátat, hogy malomipar már évek óta veszteséges. Idén is tönkrement már egy jelentős cég. A búza árzuhanásával legalább utolérhetik magukat a malomipari cégek, éppen ezért nem lenne kívánatos egy újabb, a lisztárakat letörő akció - nyilatkozta a Népszavának Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára.

A sütőipar pedig egyenesen a kenyér árának kényszerű emelését fontolgatja. Évek óta 0-2 százalék közötti eredménnyel dolgoznak a pékségek, amiből képtelenség fejleszteni, bért emelni - panaszolják. A szakma már hosszabb ideje a kenyér áfájának 18 százalékról 5 százalékra csökkentését szorgalmazza, de eddig hiába. Mára 2500-3000 szakember hiányzik az ágazatból, mert jelentős részben minimálbéren foglalkoztatott sütőipari munkavállalók itthoni bérük többszöröséért inkább Nagy-Britanniában, Németországban sütik a kenyeret.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06