36 °C Budapest
Új hűtőt vennél? Mutatjuk, melyek a legmegbízhatóbb márkák

Új hűtőt vennél? Mutatjuk, melyek a legmegbízhatóbb márkák

2016. június 6. 05:15

Július elejétől akár 45 ezer forintos vissza nem térítendő támogatást is kaphatunk hűtőgép cserére. Ez nem kevés pénz, különösen, hogy egy energiahatékony háztartási géppel még az áramszámlán is rengeteget spórolhatunk. Nagyon nem mindegy ugyanakkor, melyik terméket választjuk. Mutatjuk, melyek a legmegbízhatóbb márkák.

Ahogy arról a Pénzcentrum a múlt héten beszámolt, az Otthon Melege Program új alprogramja keretében hűtő és fagyasztógép cserére pályázhatnak hamarosan a magyar családok. A pályázatot július 4-én, 500 millió forint keretösszeggel nyitja meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, és háztartásonként akár 45 ezer forintos vissza nem térítendő támogatást is el lehet csípni.

Ez nem kevés pénz, különösen, hogy egy energiahatékony háztartási géppel még az áramszámládon is több tízezer forintot foghatsz éves szinten. Legalábbis a CECED Magyarország és a GfK Hungária felmérése szerint

Magyarországon a tíz év körüli hűtők átlagosan évi közel 400 kilowattórát fogyasztanak, az ennél is régebbi gyártmányok fogyasztása pedig ennek akár duplája is lehet. 

"Ez azt jelenti, hogy a tizenéves gépet egy mindössze 149 kWh-t fogyasztó, alulfagyasztós A+++ kategóriásra lecserélve az éves áramszámlánk mintegy 10 000 forinttal lehet kisebb, az ennél is idősebb hűtőtől megválva pedig közel 30 000 forint is lehet a megtakarítás" - tudta meg a Pénzcentrum Filipova Brigittától, az LG Electronics Magyarország Kft. szakértőjétől.

Az Otthon Meleg Program új alprogramjának tájékoztatása szerint a vissza nem térítendő támogatás mértéke az új hűtőgép vagy fagyasztógép vételárának 50 százaléka, azzal a kitétellel, hogy a támogatás összege A+ energiaosztályú készülék választása esetén maximum 25 ezer forint, A++ energiaosztály esetén 35 ezer forint, míg A+++ energiaosztályú háztartási gép esetén maximum 45 ezer forint. Az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező nyugdíjasok és nagycsaládosok a pályázati portálon keresztül, elektronikus úton nyújthatják be támogatási kérelmeiket július 4-től a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig. Amennyiben marad rendelkezésre álló forrás, úgy július 6-tól más magánszemélyek is pályázhatnak, ha korábban nem cseréltek háztartási gépet a pályázat keretében.

A tervezett elavulás

Mint azt a fenti, a hűtőgépek fogyasztásra vonatkozó szakértői adatok is alátámasztják, rengeteget spórolhatunk egy új, energiatakarékos változattal. De nem csak emiatt érdemes most tartani a markunkat az állami ajándékpénzért. Az ún. tervezett elavulás miatt ugyanis ma már amúgy se bírják egy évtizednél tovább a nagyobb háztartási eszközeink, a kisebbekről már nem is beszélve.

Míg néhány évtizede a legtöbb terméket úgy tervezték, hogy a lehető leghosszabb ideig működőképes legyen, addig ma már a gyártók szándékosan törekednek arra, hogy rövidebb ideig tartson a gépek élettartama. A telített piac és az erős verseny miatt ugyanis a gyártóknak főként úgy jön ki a matek, ha olcsóbb alapanyagokkal - például vékonyabb acéllal, vagy olcsóbb műanyaggal - dolgoznak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A legjobb és a legrosszabb

A Which?, vagyis a brit fogyasztóvédelmi gigaszervezet nemrég éppen a tervezett elavulás kapcsán publikálta évekre visszanyúló felmérésének eredményeit. A többezer termékre kiterjedő vizsgálatból kiderült, hogy milyen hosszú élettartamot is várhatunk egy átlagos készüléktől, és melyek a legmegbízhatóbb márkák. A brit szakemberek szerint a ma kapható hűtőknél:

  • az átlagos élettartam 6+ év
  • a legmegbízhatóbb márkák a Bosch és Samsung
  • a legkevésbé megbízható márkák a Lec és a Frigidaire
  • a leggyakoribb problémák pedig a törött kompresszorok (ezek ellenőrzik a hűtőközeg áramlását a gépben), a dugulás, és a repedt fiókok

A brit fogyasztóvédők összesítéséből ráadásul az is kiderült, hogy a mai modellek közül sokat készítenek rossz minőségű műanyagból, ami azért probléma, mert hamar elkezd repedezni, és a hajszálrepedésekben megragadó piszok egyáltalán nem higiénikus. A szakemberek emellett arra is felhívták a figyelmet, hogy a régebbi daraboknál ajánlott rendszeresen ellenőrizni, hogy az ideális hőfokon üzemelnek-e. Több készüléknél is megállapították ugyanis, hogy már egyáltalán nem, vagy csak rengeteg energiaráfordítással tudják biztosítani a 0-4 Celsius fokos hőmérsékletet.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?