0 °C Budapest
Ellenzik a 100 százalékos pótlékot, követelik a régi rendszert

Ellenzik a 100 százalékos pótlékot, követelik a régi rendszert

2016. május 23. 12:33

Nincs ok megváltoztatni az 50 százalékos vasárnapi pótlékot, a törvény szerinti mérték évtizedek óta változatlan, és jól működik a Munkaadók és Gyáriparosok országos Szövetsége (MGYOSZ) szerint. 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A vasárnapi boltbezárás az elmúlt évi bevezetéséig nem merült fel komolyan a változtatás igénye sem a jogalkotók, sem az érintett munkáltatók és munkavállalók részéről. Miután a kiskereskedelmi egységek vasárnapi nyitvatartási tilalma megszűnt, a munkaadói szervezet szerint nem lenne szabad a vasárnapi pótlékról szóló felesleges vitákkal tölteni az időt, veszélyeztetni a munkabékét, és elvonni a figyelmet a munka világában sürgősen megoldandó problémákról, melyek közül a legégetőbb az egyre súlyosbodó és általánosabbá váló munkaerőhiány.

Az MGYOSZ továbbra is

kiáll a jól bevált és egységes 50 százalékos vasárnapi pótlék megtartása mellett, és határozottan ellenzi, hogy a kiskereskedelemben a pótlék mértéke 100 százalékra emelkedjen.

Álláspontjukat azzal indokolják, hogy az 50 százalék egy rögzült, a munkáltatók és munkavállalók által elfogadott mérték, igazságtalan lenne a többi szektor munkavállalóival szemben, ha a kereskedelemben növekedne a pótlék aránya. Továbbá

a magasabb mérték elvonná a pénzügyi forrásokat a munkaerőmegtartás miatt szükségessé váló jelentősebb béremelésektől,

és a kereskedelemben dolgozók sem veszítenének igazán, hiszen a 100 százalékos pótlék az ő esetükben egészen más okból, csak rövid ideig és akkor is csak évi 5 vasárnapra vonatkozott.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 8. szerda
Mária
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?