3 °C Budapest
Ellenzik a 100 százalékos pótlékot, követelik a régi rendszert

Ellenzik a 100 százalékos pótlékot, követelik a régi rendszert

2016. május 23. 12:33

Nincs ok megváltoztatni az 50 százalékos vasárnapi pótlékot, a törvény szerinti mérték évtizedek óta változatlan, és jól működik a Munkaadók és Gyáriparosok országos Szövetsége (MGYOSZ) szerint. 

A vasárnapi boltbezárás az elmúlt évi bevezetéséig nem merült fel komolyan a változtatás igénye sem a jogalkotók, sem az érintett munkáltatók és munkavállalók részéről. Miután a kiskereskedelmi egységek vasárnapi nyitvatartási tilalma megszűnt, a munkaadói szervezet szerint nem lenne szabad a vasárnapi pótlékról szóló felesleges vitákkal tölteni az időt, veszélyeztetni a munkabékét, és elvonni a figyelmet a munka világában sürgősen megoldandó problémákról, melyek közül a legégetőbb az egyre súlyosbodó és általánosabbá váló munkaerőhiány.

Az MGYOSZ továbbra is

kiáll a jól bevált és egységes 50 százalékos vasárnapi pótlék megtartása mellett, és határozottan ellenzi, hogy a kiskereskedelemben a pótlék mértéke 100 százalékra emelkedjen.

Álláspontjukat azzal indokolják, hogy az 50 százalék egy rögzült, a munkáltatók és munkavállalók által elfogadott mérték, igazságtalan lenne a többi szektor munkavállalóival szemben, ha a kereskedelemben növekedne a pótlék aránya. Továbbá

a magasabb mérték elvonná a pénzügyi forrásokat a munkaerőmegtartás miatt szükségessé váló jelentősebb béremelésektől,

és a kereskedelemben dolgozók sem veszítenének igazán, hiszen a 100 százalékos pótlék az ő esetükben egészen más okból, csak rövid ideig és akkor is csak évi 5 vasárnapra vonatkozott.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06