13 °C Budapest

Rengeteg magyar család egészsége múlhat ezen a döntésen

2016. március 25. 11:39

Szakértők szerint hatalmas gondokkal küzd a legtöbb hazai élelmiszeripari ágazat; a problémákat pedig leginkább áfacsökkentéssel lehetne orvosolni. Kiszámoltuk, összességében mit is jelentene egy minden ágazatra kiterjedő árkorrekció a magyar családoknak. Szavazz, Te minek az áfáját csökkentenéd?

Nyugodtan kijelenthetjük, nincs olyan élelmiszeripari ágazat ma Magyarországon, amely nem a mihamarabbi áfacsökkentést szorgalmazza. Erőteljesen lobbizik például a Baromfi Termék Tanács, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége, illetve a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is. Mint az érvként többnyire elhangzik, a kormányzati árkorrekció nyomán

nemcsak visszaszorulna a feketegazdaság, csökkenne az importtermékek aránya, javulna a hazai termelés versenyképessége, hanem a fogyasztók is jól járnának.

A Pénzcentrum korábbi cikkeiben már kiszámolta, mit is jelentene, ha a kormány az egyes termékek esetén egységesen 22 százalékkal csökkentené az áfakulcs mértékét. Azt feltételeztük, hogy amennyiben a termelők teljes egészében érvényesítenék a fogyasztói árban a korrekciót, akkor 5 százalékos áfa esetén az árak 17,32 százalékkal mérséklődhetnének a jelenlegi szinthez képest.

Ahogy a fenti infografikán is látszik, az esetleges árcsökkenés már egységnyi termék esetén is számottevő, de igazán az egy főre eső éves fogyasztási mennyiségeket figyelembe véve jelentős. A legfrissebb statisztikákat alapján ugyanis egy átlagos 4 fős magyar család éves szinten

  • 99,6 kiló baromfit,
  • 541,7 kiló zöldséget-gyümölcsöt,
  • 59 darab tojást,
  • 856 liter tejet fogyaszt.

Mindezt figyelembe véve tehát elmondható, hogy egy minden ágazatra kiterjedő áfacsökkentés akár közel 100 ezer forintos pluszt is jelenthetne a családi költségvetésben. Ráadásul egy ilyen intézkedés szociális alapon is jól jönne, az alapvető élelmiszerek erőteljes árváltozása ugyanis a legalacsonyabb jövedelmi helyzetben lévők fogyasztási szerkezetén, tehát életszínvonalán javíthatna.

Van esély rá?

Az tehát teljesen egyértelmű, hogy az ágazati szereplők keményen lobbiznak, és a fogyasztók is rendkívül jól járnának, a kormány azonban óvatosan fogalmaz egyelőre a kérdést illetően. A nemzetgazdasági tárca például kizárólag a csökkentés elvi lehetőségének vizsgálatára szorítkozik:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kormány a sertés tőkehús áfakulcs csökkentés hatását folyamatosan figyelemmel követi, egyúttal a költségvetési mozgástér, a gazdaság fehéredése és a piaci hatások figyelembevételével jelenleg is vizsgálja, hogy más területeken indokolt-e és milyen intézkedés

- írták korábban a Pénzcentrum megkeresésére.

Lázár János legutóbbi megszólalásában viszont ennél jóval tovább ment, simán lesöpörte még az elképzelés elvi lehetőségét is:

(...) nem reális, hogy további áfacsökkentés most a kormányon belül támogatottságot kaphat.

- fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18