Rengeteg magyar család egészsége múlhat ezen a döntésen

Rengeteg magyar család egészsége múlhat ezen a döntésen

2016. március 25. 11:39

Szakértők szerint hatalmas gondokkal küzd a legtöbb hazai élelmiszeripari ágazat; a problémákat pedig leginkább áfacsökkentéssel lehetne orvosolni. Kiszámoltuk, összességében mit is jelentene egy minden ágazatra kiterjedő árkorrekció a magyar családoknak. Szavazz, Te minek az áfáját csökkentenéd?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nyugodtan kijelenthetjük, nincs olyan élelmiszeripari ágazat ma Magyarországon, amely nem a mihamarabbi áfacsökkentést szorgalmazza. Erőteljesen lobbizik például a Baromfi Termék Tanács, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége, illetve a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is. Mint az érvként többnyire elhangzik, a kormányzati árkorrekció nyomán

nemcsak visszaszorulna a feketegazdaság, csökkenne az importtermékek aránya, javulna a hazai termelés versenyképessége, hanem a fogyasztók is jól járnának.

A Pénzcentrum korábbi cikkeiben már kiszámolta, mit is jelentene, ha a kormány az egyes termékek esetén egységesen 22 százalékkal csökkentené az áfakulcs mértékét. Azt feltételeztük, hogy amennyiben a termelők teljes egészében érvényesítenék a fogyasztói árban a korrekciót, akkor 5 százalékos áfa esetén az árak 17,32 százalékkal mérséklődhetnének a jelenlegi szinthez képest.

Ahogy a fenti infografikán is látszik, az esetleges árcsökkenés már egységnyi termék esetén is számottevő, de igazán az egy főre eső éves fogyasztási mennyiségeket figyelembe véve jelentős. A legfrissebb statisztikákat alapján ugyanis egy átlagos 4 fős magyar család éves szinten

  • 99,6 kiló baromfit,
  • 541,7 kiló zöldséget-gyümölcsöt,
  • 59 darab tojást,
  • 856 liter tejet fogyaszt.

Mindezt figyelembe véve tehát elmondható, hogy egy minden ágazatra kiterjedő áfacsökkentés akár közel 100 ezer forintos pluszt is jelenthetne a családi költségvetésben. Ráadásul egy ilyen intézkedés szociális alapon is jól jönne, az alapvető élelmiszerek erőteljes árváltozása ugyanis a legalacsonyabb jövedelmi helyzetben lévők fogyasztási szerkezetén, tehát életszínvonalán javíthatna.

Van esély rá?

Az tehát teljesen egyértelmű, hogy az ágazati szereplők keményen lobbiznak, és a fogyasztók is rendkívül jól járnának, a kormány azonban óvatosan fogalmaz egyelőre a kérdést illetően. A nemzetgazdasági tárca például kizárólag a csökkentés elvi lehetőségének vizsgálatára szorítkozik:

A kormány a sertés tőkehús áfakulcs csökkentés hatását folyamatosan figyelemmel követi, egyúttal a költségvetési mozgástér, a gazdaság fehéredése és a piaci hatások figyelembevételével jelenleg is vizsgálja, hogy más területeken indokolt-e és milyen intézkedés

- írták korábban a Pénzcentrum megkeresésére.

Lázár János legutóbbi megszólalásában viszont ennél jóval tovább ment, simán lesöpörte még az elképzelés elvi lehetőségét is:

(...) nem reális, hogy további áfacsökkentés most a kormányon belül támogatottságot kaphat.

- fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?