24 °C Budapest
Kígyózó sorok a Balatonnál: vajon mire várnak ennyien?

Kígyózó sorok a Balatonnál: vajon mire várnak ennyien?

2015. július 6. 16:03

Alig indult el a hivatalos nyári szezon, máris látszódnak a vasárnapi boltzár negatív hatásai a Balatonnál. Na persze Fenyvesen és Akaliban találtak megoldást a zökkenőmentes vendégvárásra.

Egész hétvégén attól volt hangos a sajtó, hogy több balatoni CBA-nak is sikerült kijátszania a vasárnapi boltzárat. Az RTL Klub Híradója szerint a bolttulajdonos kezdeményezésére Balatonakaliban, illetve Balatonfenyvesen is piaccá nyilvánította a jegyző az üzletet, így azok hiába nagyobbak, mint 200 négyzetméter (egyenként ezer négyzetméteresek egyébként), vasárnap is nyitva tarthatnak a vonatkozó jogszabályban megfogalmazott kivételek alapján.

Friss hír az is, hogy a Tesco a gazdasági tárcától kér állásfoglalást, lehet-e piaccá nyilvánítani üzletet, a Fideszből viszont azt üzenték a CBA-nak, hogy ne ugráljanak már.

A többi Balaton-parti településen egyelőre viszont továbbra is kizárólag azok a boltok lehetnek nyitva a hét utolsó napján, amelyek kisebbek, mint 200 négyzetméter, illetve maga a bolt tulajdonosa vagy valamelyik családtagja áll be a kassza mögé. A blokkk.com a KSH kimutatása és saját helyszíni felmérése alapján arra jutott, hogy a Balaton parti települések élelmiszerboltjainak mindössze harmada van nyitva vasárnap is. Ez alig 200-300 üzletet jelent.

Ez a helyzet azonban több problémát is felvet. Nem véletlenül kérvényezte például a Balatoni Szövetség Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől, hogy

a település sajátosságaira, különösen az idegenforgalom kiszolgálásának igényére

tekintettel eltérő nyitva tartást engedélyezzenek a Balaton-parti települések számára. A gazdasági tárca azonban elutasította szövetség kezdeményezését és a nyári főszezonban sem adnak felmentést a vasárnapi zárva tartás alól a balatoni régióban. Még szerencse, hogy legalább az elvi lehetőségét meghagyták a kivételnek, a Népszava értesülése szerint ugyanis

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

a tárca ősszel dönthet még szabályok esetleges módosításáról.

Addig viszont maradnak a kisboltok, amelyek aligha bírják majd a terhelést. Lapértesülések szerint még alig indult meg a balatoni főidény, de már világosan látszanak a döntés kedvezőtlen hatásai:

A tó menti üzletekben szombaton korábban nem tapasztalt mértékű a zsúfoltság, délutánra pedig elfogynak a primőráruk. A vasárnap nyitva tartó kisboltokban friss húsárut nem lehet kapni, és egyre több vásárló panaszkodik arra, hogy ezekben az üzletekben gyakorlattá vált a hét utolsó napján alkalmazott áremelés is.

Ráadásul a kisboltok, sajátos üzleti modelljük miatt alapjában véve is jóval drágábbak, mint a nagyobb hálózatok egységei. A magyar vásárlók viszont rendkívül árérzékenyek. Ez pedig nem a nyugodt kikapcsolódás tartozéka, és a vendégcsalogatónak sem túl jó. Pedig a statisztikák szerint a magyarok többsége - már, aki eljut nyaralni - a Balatonnál tölti a megérdemelt pihenését.

A KSH adatai szerint 2014-ben közel másfél millió olyan turista kereste fel a Balaton vidékét, közülük több mint egymillió magyar, akik kereskedelmi szálláshelyeken töltöttek el közel ötmillió vendégéjszakát - és várhatóan idén sem csökken majd a számuk. A kérdés csak az, közülük hányan engedhetik majd meg magukank, hogy a bolthiány miatt étteremben vagy a parti büfékben csillapítsák éhségüket.

NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?