12 új üzletet nyit a Libri pesti és vidéki plázákban

12 új üzletet nyit a Libri pesti és vidéki plázákban

2015. március 26. 14:15

Eseményekben gazdag heteket tudhat maga mögött a hazai könyvpiac. Csak röviden: az Ulpius bedőlt, felszámolják a Pécsi Direkt Kft.-t, a Libri terjeszkedik, az Alexandra fortyog a dühtől. A sajtóban megjelent hírek kapcsán Kovács Pétert, a LibriShopline csoporthoz tartozó Libri kereskedelmi Kft. ügyvezetőjét kérdeztük.

Előzmények: "Terjeszkedik a Libri, kiakadt az Alexandra" c. cikkében a minap számolt be róla az mno.hu, hogy tizenkét - korábban az Alexandrához tartozó - új üzletet nyit a Libri magyarországi bevásárlóközpontokban. Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke megerősítette: Alexandra boltok szűnnek meg, ezek üzlethelyiségeit veszi át a Libri. A cikk szerint Budapesten a Csepel, a Corvin és a Duna Plázában, emellett többek között Győrben, Szegeden, Nyíregyházán és Miskolcon lesz új boltja a könyvesboltláncnak. A napilap megszólaltatta az Alexandrát is, akik nyílt támadásként értékelték az eseményeket. Mindeközben a Fővárosi Törvényszék megindította az Alexandra könyvesházat alapító Matyi Dezső egykori központi cégének, a Pécsi Direkt Kft.-nek a felszámolását.

Pénzcentrum: Igaz a hír; valóban tizenkét - korábban az Alexandrához tartozó - üzlet nyitását tervezi a Libri magyarországi bevásárlóközpontokban?

Kovács Péter: A Libri-Shopline csoporthoz tartozó Libri Könyvkereskedelmi Kft. hálózatának hatékony fejlesztése a Libri-Shopline egyik legfontosabb stratégiai pillére, így az új bolthelyszínek keresése és a boltnyitások is folyamatosan zajlanak. Ebben a hónapban Szombathely főutcáján nyitunk könyvesboltot, amit a korábbi tőzsdei közleményünkben is szereplő legalább 12 új, plázás bolt nyitása követ majd. Tudomásunk szerint a Klepierre által csomagban felajánlott boltok jelenleg is könyvesboltként üzemelnek, de erről a bolt tulajdonosa, üzemeltetője, a Klepierre csoport tud részletes tájékoztatást adni.

Pénzcentrum: Az Alexandra támadásként értékeli a lépést, legalábbis Matyi Dezső titkárságáról Szabó Tünde a következőket nyilatkozta az mno.hu-nak: "Mi nem kívánunk egyetlen üzlettől sem megválni, vagy bezárni, minden szerződésből eredő kötelezettségünket teljesítettük és teljesítjük ma is. A hír alapja azon erőszakos piacszerzés következménye, amellyel az utóbbi időben a Libri próbál élni. Nyilvánvalóan az általa állított 12 Alexandra üzlet átvétele kizárólag valamiféle jogellenes magatartás következménye lehet csak, mellyel szemben a jog eszközével lépünk fel, túl azon, hogy a Libri ilyen formában megvalósuló monopolisztikus terjeszkedési politikája egyáltalában nem etikus, és súlyos károkat okoz nemcsak a hazai könyvpiac jelenlegi - minden nehézség mellett is - kiegyensúlyozott működésében, de a művelt és jóérzésű olvasóban is komoly aggályokat ébreszthet." Kérlek, kommentáld az Alexandra álláspontját.

Kovács Péter: Szabó Tünde állítását nem kívánjuk kommentálni. Nem érdekünk az Alexandra bármilyen jellegű támadása, hiszen üzleti partnerünkről van szó. Esetleges válságuk komoly problémát okozhat a könyvpiacon.

Pénzcentrum: Valóban a magyarországi bevásárlóközpontokat üzemeltető Klepierre Management Magyarország Kft. ajánlotta fel csomagban a tizenkét bérleményt? A kapcsolatfelvételnek lehet köze az Alexandra esetleges pénzügyi gondjaihoz?

Kovács Péter: A Klepierre Kft. keresett meg minket, boltjai üzemeltetéséhez pénzügyileg stabil, megbízható partnert keresett, így esett ránk a választásuk. Az ügyletben semmilyen proaktivitást nem mutattunk.

Pénzcentrum: Kocsis András Sándor (az MKKE elnöke), az egyesülés által képviselt terjesztők és a kiadók érdekében, szakmai egyeztetést kíván összehívni az Alexandra-boltok átadás-átvétele miatt. Mit gondolsz erről?

Kovács Péter: Ez részünkről természetes. Ahogy eddig is, jelenleg is nyitottak vagyunk bármilyen piaci szereplők bevonásával létrejövő konzultációra. Az egyeztetésen természetesen mindenképpen szeretnénk részt venni.

Pénzcentrum: Korábban több, a témát jól ismerő piaci szereplő is úgy fogalmazott, hogy az Alexandra üzleti modellje a látványberuházások miatt sem volt fenntartható. A most átvett boltok nem ebbe a kategóriába tartoztak/tartoznak, esetleg változott a finanszírozási környezet?

Kovács Péter: Ahogy a múlt héten csődvédelmet kért Ulpius példája is mutatja a bolthálózat megfelelő fejlesztése és üzemeltetése komoly odafigyelést és szakértelmet igényel. A Libri hálózata az elmúlt közel 20 évben jelentős átalakításon ment keresztül, amely átalakítás tapasztalatait kivétel nélkül örökítjük minden újonnan nyíló boltunk üzemeltetésébe is. Az idén megnyíló boltjaink mind alapterületben, mind pedig elhelyezkedésben kiváló adottságúak, így üzletileg is hozzájárulnak majd a csoport sikerességéhez. Látványberuházásokat nem tervezünk, a boltok nagy része 500 nm alatti, kis-közepes bolt, a könyvpiacon átlagos méretűnek számítanak. Nem új piacokat keresünk, hanem meglévő könyvesboltok helyén nyitunk, már meglévő ügyfélkörrel. Mivel nyilvánosan működő részvénytársaságról van szó, a gazdálkodásukkal kapcsolatos adatok mind hozzáférhetőek.

Pénzcentrum: Egyes sajtóhírek szerint a könyv tipikusan olyan termék, amit jellemzően vasárnap vásároltak (ha nem számítjuk az ünnepi időszakokat) az emberek. Piaci szempontból nem rizikós vállalás éppen akkor üzleteket nyitni, amikor az új szabályozás miatt vasárnap már nem lehetnek nyitva a 200 négyzetméternél nagyobb boltok?

Kovács Péter: Bízunk benne, hogy a vasárnapi zárva tartások okozta várható kis forgalomkiesés ellenére nyereségesen tudjuk üzemeltetni a boltokat. Amúgy nem kifejezetten jellemző a vasárnapi könyv vásárlás, a péntek-szombati forgalom jóval magasabb a vasárnapinál. A Libri-Shopline csoport egyik legnagyobb üzleti erőssége, hogy közel azonos mértékben képviseli magát az online és az offline könyvkereskedelmi csatornákban is. Ez némileg védelmet nyújt a vasárnapi zárvatartás ellen, de természetesen a Librinek is át kell gondolni az értékesítési stratégiáját a kérdéssel kapcsolatban. Kockázat természetesen van a hálózatfejlesztésben, ahogy az üzleti élet más területén is, ezt legjobb tudásunk szerint kezeljük.

Pénzcentrum: Az Alexandráról régóta az a hír járja, hogy komoly gondokkal küzd. Tavaly nyomozás is indult a hálózatot korábban működtető Pécsi Direkt Kft. ellen, csődbűncselekmény és a számvitel rendjének megsértése gyanúja miatt; míg a legfrissebb hírek arról szólnak, hogy a Fővárosi Törvényszék megindította cég felszámolását. A boltok átvétele, illetve a Pécsi Direkt felszámolása előszele lehet az Alexandra bedőlésének?

Kovács Péter: Találgatásokba nem szeretnénk bocsátkozni, nem ismerjük annyira pontosan az Alexandra pénzügyi helyzetét. Az Alexandra - kiadói lévén - jelentős üzleti partnerünk, velünk való üzleti viszonya korrekt.

Pénzcentrum: A bedőlt Ulpius Ház szerzői mozgolódnak már? Tettetek már ajánlatot bárkinek is?

Kovács Péter: A Libri Kiadói Csoport az elmúlt évek során számos megkeresést kapott a legkülönfélébb szerzőktől. Az egykori ulpiusos szerzők közül két éve döntött úgy Ugron Zsolna, hogy nálunk szeretné megjelentetni új írásait, 2014-ben Lakatos Levente keresett meg minket. A csődvédelmi eljárás nyilvánosságra hozatalát követően Vass Virág és Fábián Janka jelezték, hogy a Kiadói Csoport kiváló szakmai stábja, valamint átlátható gazdálkodása miatt nálunk folytatják írói pályafutásukat.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16